Agnès Varda

Agnès Varda
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :30.5.1928
Doğum Yeri:Brüksel

Fransız fotoğrafçı ve sinemacı.

Asıl ismi Arlette Varda'dır. Yeni Dalga akımının büyükannesi diye de anılır. Özellikle La Pointe Courte, Cléo de 5 à 7 (5'ten 7'ye Cléo), Sans toit ni loi ve Les Glaneurs et la glaneuse (Toplayıcılar) filmleriyle tanınır. Agnès Varda Fransa’daki feminist politikaların içinde de etkin olarak yer almıştır.

Hayatı

Ailesi Anadolu’dan göçmüş Yunan bir baba ve Fransız bir annenin çocuğu olarak Brüksel’de dünyaya geldi. Çocukluğunun ilk yıllarını Belçika'da geçirdikten sonra önce Sete'ye, daha sonra da Paris'e gitti. Jean Vilar yönetimindeki Théâtre national populaire'de çalışmaya ve fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Daha sonra evleneceği yönetmen Jacques Demy ile tanıştı.

1954'te Alain Resnais’nin La Pointe Courte filminde Philippe Noiret ile çalıştı. Varda daha sonra San Francisco'ya giderek babasının kuzeni Jean Varda hakkında Uncle Yanko isminde yarı gerçeküstü bir belgesel hazırladı.

1961’de ikinci uzun metrajlı filmi olan ve ölümcül hastalığı olan bir şarkıcının iki saatini anlatan Cléo de 5 à 7 (5’ten 7’ye Cleo) çekti. 60’lı yıllar boyunca, Yeni Dalga içinde değerlendirilen sayısız film yaptı.

1968-70 yıllarında Los Angeles’ta Hollywoodvari bir hippi filmi olan Lions Love’ı çekti. Daha sonra, 'feminist ve iyimser' bir film çekmek üzere Fransa'ya döndü ve L'une chante, l'autre pas (Biri şarkı söylüyor, diğerleri değil) filmini yaptı. Tekrar döndüğü Los Angeles’ta 1979-81 yılları arasında iki belgesel film hazırladı: Mur murs ve Documenteur.

1985’te genç oyuncu Sandrine Bonnaire’in rol aldığı Sans toit ni loi filmiyle Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü aldı.

Eşi Jacques Demy’nin 1990'da ölümünden sonra anısına bir kurgu olan Jacquot de Nantes (Nantlı Jacquot) film ve Les demoiselles ont eu 25 ans ve L'univers de Jacques Demy adında iki belgesel yaptı.

1999’da çektiği belgesel les Glaneurs et la glaneuse (Toplayıcılar) kariyerinin önemli filmlerinden biri oldu. Bir dijital kamera ile toplayıcılık kavramının çevresinde yaptığı geniş tur, onun duyarlı ve sorumlu kimliğini açığa çıkartıyordu.

Film hem eleştirmenler hem de seyirci tarafından beğenildi. İki yıl sonra filmin devamı geldi: İki Yıl sonra.

2002 yılında, Fransız Akademisi'nin René Clair ödülünü kazandı. 2005’te Cannes Film Festivalinde uzun metraj yarışma jürisinde yer aldı.

Jacques Demy ile evliliğinden olan oğlu Mathieu Demy Fransız sinemasının genç oyuncularındandır.

Agnes Varda, 29 Mart 2019 Paris'te vefat etmiştir.

Filmografi

2017 Visages Villages
2015 The Three Buttons
2008 Les plages d'Agnès
2006 Quelques veuves de Noirmoutier
2005 Les dites cariatides bis
2005 Cléo de 5 à 7: souvenirs et anecdotes (Sadece Yönetmen)
2004 Cinévardaphoto
2004 Ydessa, les ours et etc.
2004 Der Viennale '04-Trailer
2003 Le lion volatil
2002 Les Glaneurs et la glaneuse... deux ans après
2000 Les Glaneurs et la glaneuse
1994 Les Cent et une nuits de Simon Cinéma
1993 Les demoiselles ont eu 25 ans
1991 Jacquot de Nantes
1987 Kung-Fu Master
1986 Jane B. par Agnès V.
1986 T’as de beaux escaliers, tu sais
1985 Sans toit ni loi
1984 Les dites cariatides
1984 7p. cuis., s. de b., ... à saisir
1982 Ulysse
1981 Mur murs
1980 Documenteur
1977 L'Une chante, l'autre pas
1976 Plaisir d'amour en Iran
1975 Daguerréotypes
1975 Réponse de femmes: Notre corps, notre sexe
1969 Lions Love (...And Lies)
1968 Black Panthers (Sadece Yönetmen)
1967 Loin du Vietnam
1967 Oncle Yanco
1966 Les Créatures
1965 Le Bonheur
1965 Elsa la rose
1963 Salut les cubains
1962 Cléo de 5 à 7
1961 Les fiancés du pont MacDonald ou (Méfiez-vous des lunettes noires)
1958 L'opéra-mouffe
1958 La cocotte d'azur
1958 Du côté de la côte
1958 Ô saisons, ô châteaux
1955 La Pointe Courte

Televizyon

2011 Agnès de ci de là Varda (Belgesel Dizi)
2010 P.O.V.
1983 Une minute pour une image (Belgesel Dizi – Sadece Yönetmen)
1970 Nausicaa (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Agnès Varda Fotoğrafları

Agnès Varda Fotoğrafları Agnès Varda Fotoğrafları Agnès Varda Fotoğrafları Agnès Varda Fotoğrafları Agnès Varda Fotoğrafları