Alec Guinness

Alec Guinness
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :2.4.1914
Doğum Yeri:Londra

İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu.

Bir reklam ajansında metin yazarı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra oyunculuk dersleri alarak ilk kez 1934'te Londra'daki King's Theatre'da figüran olarak sahneye çıktı. Üç yıl sonra John Gielgud'ın tiyatro kumpanyasına katılarak Richard II (1937), The School for Scandal (1937), Üç Kızkardeş (1937), ve Venedik Taciri (1938) gibi klasiklerde rol aldı. 1938'de Londra'daki Old Vic Tiyatrosu'nda, modern giysilerle oynanan popüler Hamlet uyarlamasında başrole çıktı. 1948'de aynı tiyatroda sahnelenen (Twelfth Night) adlı oyunun yardımcılığını üstlendi. New York'ta ilk kez II. Dünya Savaşı'nda görev aldığı İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nden izinliyken sahneye çıktı; Flare Path (1942-1943) adlı bu oyundan yıllar sonra aynı kentte The Cocktail Party ve Dylan'da oynadı.

Guinness sinema oyunculuğuna, Charles Dickens'ın romanından uyarlanan Büyük Umutlar (1946) adlı filmde Pip'in arkadaşı Herbert Pocket rolüyle başladı. 1948'de oynadığı Oliver Twist'ten sonra Ealing Stüdyoları için bir dizi komedi filmi çevirdi.

Öteki ünlü filmleri arasında En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'ünü kazandığı Kwai Köprüsü (1957), Prens Faysal'ı oynadığı Lawrence of Arabia (1962), yaşlı şövalye Obi-Wan Kenobi'yi canlandırdığı Star Wars (1977) ve Charles Dickens'dan uyarlanan Little Dorrit (1988) sayılabilir.Guinness'e, oynadığı unutulmaz roller için 1980'de özel bir Oscar ödülü verildi.

Guinness ayrıca Charles Dickens'ın Büyük Ümitler ve Dostoyevski'nin Karamazof Kardeşler adlı romanlarını tiyatroya uyarlamış, The Horse's Mouth (1958) adlı filmin senaryosunu yazmış ve Jonathan Swift rolünü oynadığı Yahoo (1976) adlı oyunun yazımına katılmıştır.Hitler: The Last Ten Days'te (1973) Adolf Hitler'in son 10 gününü canlandırdı. 1960'ta sir unvanı almıştır.

Filmografi

2015 Star Wars: The Force Awakens
1996 Eskimo Day
1994 Mute Witness
1993 A Foreign Field
1991 Kafka
1988 A Handful of Dust
1987 Little Dorrit
1985 Monsignor Quixote
1984 A Passage to India
1983 Lovesick
1983 Return of the Jedi
1982 Smiley's People
1980 The Empire Strikes Back
1980 Raise the Titanic
1980 Little Lord Fauntleroy
1979 Tinker Tailor Soldier Spy
1977 Star Wars
1976 Murder by Death
1973 Hitler: The Last Ten Days
1972 Brother Sun, Sister Moon
1970 Cromwell
1970 Scrooge
1967 The Comedians in Africa
1967 The Comedians
1966 Hotel Paradiso
1966 The Quiller Memorandum
1965 Pasternak
1965 Situation Hopeless... But Not Serious
1965 Doctor Zhivago
1964 The Fall of the Roman Empire
1962 H.M.S. Defiant
1962 Lawrence of Arabia
1961 A Majority of One
1960 Tunes of Glory
1959 The Scapegoat
1959 Our Man in Havana
1958 The Horse's Mouth (Ayrıca senarist)
1957 The Bridge on the River Kwai
1957 Barnacle Bill
1956 The Swan
1955 Rowlandson's England
1955 To Paris with Love
1955 The Prisoner
1955 The Ladykillers
1954 Father Brown
1954 The Stratford Adventure
1953 The Square Mile
1953 The Captain's Paradise
1953 Malta Story
1952 The Card
1951 The Lavender Hill Mob
1951 The Man in the White Suit
1950 Last Holiday
1950 The Mudlark
1949 Kind Hearts and Coronets
1949 A Run for Your Money
1948 Oliver Twist
1946 Great Expectations
1934 Evensong

Alec Guinness Fotoğrafları

Alec Guinness Fotoğrafları Alec Guinness Fotoğrafları Alec Guinness Fotoğrafları Alec Guinness Fotoğrafları Alec Guinness Fotoğrafları