Cihan Ünal

Cihan Ünal
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :22.1.1946
Doğum Yeri:Kastamonu

Türk tiyatro ve sinema sanatçısı.

İlkokulu Tosya ve Kırıkkale’de okudu. Ortaokulu Ankara Cebeci Ortaokulu ve Liseyi Kurtuluş Lisesinde bitirdikten sonra; 1960-1964 ortaokul ve lise döneminde, Ankara Radyosu Çocuk Kulübü'nde, Ankara Radyosu Eğitim Programlarında, Ankara Radyosu “Radyo Tiyatrosu” programlarında ve Ankara Radyosu “Arkası Yarın” programlarında çalıştı.

Yine aynı yıllarda çocuk tiyatrosu ve özel tiyatrolarda amatör olarak oyunculuk yaptı. 1962 yılında Ankara Halkevi'nde tiyatro kurslarına katıldı. Ardından aynı kurumda oyunculuk yaptı. Nüzhet Şenbay, Nurettin Sevin, Suat Taşer, Haldun Marlalı ve Mahir Canova'dan eğitim aldı. Ayrıca Suat Taşer’in yönettiği “Öteye Doğru” adlı oyunda başrolde oynadı. 1963-1964 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu oyunlarında küçük rollerde görev aldı. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girdi.

1969'da konsevatuvarın tiyatro bölümü yüksek kısmından mezun oldu ve aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu olarak göreve başladı. İlk defa 1971 yılında 'Damdaki Kemancı' filminde oynadı. İkinci defa oynadığı sinema filmi ilk Türk korku klasiklerinden olan 'Şeytan' oldu. 1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı oyunculuk bölümünde Cüneyt Gökçer’in asistanlığını yaptı. 1973-1982 yıllarında yine aynı okulda öğretim görevlisi olarak diksiyon, mimik, rol ve sahne derslerine girdi.

1982 yılında British Council bursu ve Ankara Devlet Tiyatroları bilgi-görgü hakkı ile Londra’ya gitti. Burada Dil Eğitimi yanında Royal National Theatre ve Royal Shakespeare Company’de çeşitli provalara katılarak eğitimini devam ettirdi. Yine Londra’da iki ay RADA'da (Royal Academy of Dramatic Art) eğitmenlerle birlikte çalışarak misafir hocalık yaptı. 1983 yılına kadar Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalıştı. 1987-2000 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde rol, diksiyon, mimik ve sahne derslerine girerek, öğretim görevliliği hizmetine devam etti.

1992 yılında British Council ve Royal Shakespeare Company’nin davetlisi olarak Stratford’da ses ve nefes seminerlerine katıldı. 1997'de özel bir diksiyon ve spikerlik kursunda öğretmenlik yaptı. 1999 yılında Yeditepe Üniversitesi'nde oyunculuk ve diksiyon derslerine girdi. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda diksiyon, mimik, rol ve sahne dersleri verdi. 2001'de aynı yerde Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı oldu.

Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Hepşen Akar ablası ve Ankara Operası viyola sanatçısı Mete Ünal ise ağabeyidir. Cihan Ünal, ilk evliliğini manken Sabiha Tarhan ile yaptı. Bu evlilikten Irmak adında bir kızı oldu. İkinci evliliğini ise Mine filminin setinde tanışıp aşık olduğu Türkân Şoray ile yaptı. Bu evlilikten Yağmur adında bir kızı daha oldu. Oyuncu üçüncü eliliğini 2000 yılında Nazlı Tazebay ile yapmıştır ancak bu evliliği de 2002 yılında sonlanmıştır.

Halen Tiyatro İstanbul bünyesinde oyunculuk çalışmaları ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanlığı ile Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Sanatçı, İngiltere’deki Centre for Performance Research (Giving Voice) ve TODER (Tiyatro Oyuncuları Derneği) üyesidir. Ayrıca, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde, diksiyon, spikerlik ve sunuculuk, seslendirme ve oyunculuk eğitimleri vermektedir.

Filmografi

2018 Kafalar Karışık
1988 Gece Dansı Tutsakları
1987 Kalbimdeki Düşman
1985 Körebe
1985 Bir Kadın Bir Hayat
1984 Bir Sevgi İstiyorum
1983 İhtiras Fırtınası
1983 Seni Seviyorum
1982 Seni Kalbime Gömdüm
1982 O Kadın
1982 Mine
1982 Gazap Rüzgarı
1981 Herhangi Bir Kadın
1974 Şeytan
1972 Damdaki Kemancı

Televizyon

2018 Çukurdere
2018 Bir Mucize Olsun
2017 Söz
2015 Muhteşem Yüzyıl: Kösem
2008 Kırmızı Işık
2007 Aşk Yeniden
2004 Kadın İsterse
2001 Nisan Yağmuru
1988 Türk Vakıf Medeniyeti
1987 Kuruluş / Osmancık
1981 Bağdat Hatun
1980 Yedi Kocalı Hürmüz
1980 IV. Murat

Tiyatro

1980 Kral Lear / William Sahakespeare
1980 Bağdat Hatun / Güngör Dilmen
1978 Özgürlüğüne Kavuşturulan Don Kişot / Anatoli Vasilyeviç Lunaçarski
1977 Harould ve Maude / Colin Higgins
1976 Sevgili Doktor / Neil Simon\Anton Çehov
1974 Yunus Emre (oyun) / Recep Bilginer
1973 Bu Hesapta Yoktu / Nikolay Ostrovskiyl
1972 Hastalık Hastası / Moliere
1972 Fatih (oyun) / Turan Oflazoğlu
1971 Mança'lı Don Kişot / Dale Wasserman
1971 Becket Yahut Tanrılarının Şerefi / Jean Anouilh
1971 Romeo ile Jüliet / William Sahakespeare
1970 IV.Murat (oyun) / Turan Oflazoğlu
1968 Andromak / Jean Racine
1967 Bir Bardak Su Yahut Sebeb ve Neticeler / Eugène Scribe
1964 Rüya Oyunu / August Strındberg
1964 Peter Pan / James Matthew Barrie
1963 Jülius Sezar / William Sahakespeare

Ödülleri

2003 Hacettepe Üniversitesi 2004 Akademik yılı “Sanat Ödülü”
2000 Türk Dil Kurumu Özel Ödülü
1998 Sadri Alışık Ödülleri En iyi Erkek oyuncu Ödülü.Sanat’taki (Art) rolüyle
1997 Aktör Kean rolüyle Avni Dilligil En iyi Aktör Ödülü
1985 Hürriyet Gazetesi Altın Kelebek, Sinemada En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1973 Fatih rolüyle Ankara Gazeteciler Cemiyeti En İyi Aktör Ödülü
1972 4. Murat ve Becket rolleriyle Ankara Sanatseverler Derneği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

Görev Aldığı Yapımlar

Cihan Ünal Fotoğrafları

Cihan Ünal Fotoğrafları Cihan Ünal Fotoğrafları Cihan Ünal Fotoğrafları Cihan Ünal Fotoğrafları Cihan Ünal Fotoğrafları