Danny Boyle

Danny Boyle
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :20.10.1956
Doğum Yeri:Lancashire

İngiliz senarist, yapımcı ve yönetmen.

İrlandalı Katolik bir ailenin çocuğu olarak İngiltere’de dünyaya geldi. Bolton’daki Thornleigh Salesian College’den sonra eğitimine Bangor’daki University of Wales’te devam etti.

1980 yılında Kuzey İrlanda’da BBC’nin prodüktörü olarak çalışmaya başladı. O dönemde BBC’de çok büyük ilgi gören Mr. Wroe’s Virgins dizisinden de sorumluydu.

1982’de tiyatroda çalışmaya başlamasıyla show dünyasındaki kariyeri start aldı. Joint Stock Theatre Company ve sonrasında Royal Court Theatre’da çalıştığı 1982-1987 yılları arasında sanat yönetmenliği ve vekil yönetmenlik yaptı. Bu dönemde Time Out ödülünü de kazanan Howard Brenton’ın oyunu Victory and The Genius and Edward Bond’s Saved’in de içinde olduğu birçok projede görev aldı. Boyle aynı zamanda Royal Shakespeare Company için beş prodüksiyon hazırladı.

1994 yılında ilk uzun metrajlı filmi Mezarını Derin Kaz'ı çekti. Bu ironik ve gerilimli İngiliz filmi, başarılı oldu ve Boyle’un adını dünyada duyurdu.

Danny Boyle, 1996 yılında Irvine Welsh’in aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı, geniş yankılar uyandıran ikinci filmi “Trainspotting”i çekti. 'Trainspotting', “Four Weddings and A Funeral” dan sonra ingiliz sinemasının son dönemde en sevdiği ikinci film oldu. Ayrıca Ewan McGregor ve Robert Carlyle gibi iki ünlü ismi dünya çapında yıldız yaptı.

2000 yılında Alex Garland’ın kült romanı The Beach’i sinemaya uyarlayan yönetmen, 2002’de ünlü yazarın bir diğer romanı 28 Days Later’ı filme almak için kamera arkasına geçti. The Beach ve 28 Days Later filmleri arasındaki 2 yılda BBC için TV filmleri çekti.

2004’te Alexander Nathan Etel’in başrolünde oynadığı Millions vizyona girdi. 24 Hour Party People’ın senaryo yazarı Frank Cottrell Boyce’la çalışan Boyle, filminde, İngiltere’nin Euroya geçeceği günden önceki birkaç günde bir ailenin başına gelen olayları, evin çocuğunun gözünden ele aldı.

Filmlerinin görsel bir show haline gelmesinde yönetmenin İskoçya’daki mekanları kullanmasının büyük etkisi vardır. Daha çok İskoçyalı aktörlerle çalışan Boyle, filmlerinde elektronik müziğin en başarılı örneklerini kullandı ve ekranda görünecek ilk sahneyi filmin ortasındaki görüntülerden seçti.

127 saat filminde dağcı Aron Ralston'ın gerçekten başından geçen hikayesini filme uyarladı. Trance filminde ise radikal bir karar alıp, James McAvoy, Vincent Cassel, Rosario Dawson, Danny Sapani gibi daha önce hiç çalışmadığı oyuncularla çalıştı.

2008 yılı yapımı Slumdog Millionaire isimli filmle En İyi Yönetmen dalında Oscar ve Altın Küre ödülleri kazandı.

Filmografi

Yönetmen

2019 Yesterday
2017 T2 Trainspotting
2015 Steve Jobs
2013 Trance
2011 National Theatre Live: Frankenstein
2010 127 Saat
2008 Milyoner
2008 Alien Love Triangle (Kısa Film)
2007 Sunshine
2004 Millions
2002 28 Days Later
2000 The Beach
1997 A Life Less Ordinary
1996 Iggy Pop: Lust for Life (Kısa Video)
1996 Trainspotting
1994 Shallow Grave

Televizyon

2018 Trust
2018 Darcey Bussell's New Dance (Kısa Film)
2014 Babylon (Mini Dizi)
2012 Summer Olympics Opening Ceremony
2001 Strumpet (TV Filmi)
2001 Vacuuming Completely Nude in Paradise (TV Filmi)
1993 Mr. Wroe's Virgins (Mini Dizi)
1991 For the Greater Good
1990 Inspector Morse
1989 Monkeys (TV Filmi)
1989 The Nightwatch (TV Filmi)
1989 Screenplay
1987 Scout (TV Filmi)
1987 The Venus de Milo Instead (TV Filmi)

Yapımcı

2019 Yesterday
2017 T2 Trainspotting
2017 Battle of the Sexes
2015 Steve Jobs
2013 Trance
2010 127 Saat
2007 28 Weeks Later
1997 Twin Town

Televizyon

2018 Trust
2017 The Alternativity (Belgesel)
2014 Babylon (Mini Dizi)
1989 Monkeys (TV Filmi)
1989 The Nightwatch (TV Filmi)
1989 Elephant (Kısa Film)
1987 The Rockingham Shoot (TV Filmi)
1987 Scout (TV Filmi)

Senaryo

2010 127 Saat

Televizyon

2012 Summer Olympics opening ceremony
1997 Hamish Macbeth
1994 Screen One

Oyuncu

Televizyon

2016 Celebrity Conversations
2015 Hollywood's Best Film Directors

Ödülleri

2010 Bağımsız Ruh Ödülleri - En İyi Film, 127 Saat
2008 Oscar Ödülleri - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 BAFTA Ödülleri - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Altın Küre Ödülleri - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Uydu Ödülleri - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Sinema Yayın Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire 
2008 Chicago Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Dallas-Fort Worth Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire 
2008 Detroit Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Florida Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 London Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 New York Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Oklahoma Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Phoenix Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 San Diego Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Southeastern Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 St. Louis Gateway Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Toronto Uluslararası Film Festivali İnsanların Seçimi Ödülü, Slumdog Millionaire 
2008 Washington D.C. Area Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Bağımsız İngiliz Film Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
2008 Amerikan Yönetmenler Derneği Ödülü - En İyi Yönetmen, Slumdog Millionaire
1996 İmparatorluk Ödülleri - En İyi Yönetmen, Shallow Grave
1994 BAFTA Ödülleri (Alexander Korda Özel Ödülü) - En İyi İngiliz Filmi, Shallow Grave

Görev Aldığı Yapımlar

Danny Boyle Fotoğrafları

Danny Boyle Fotoğrafları Danny Boyle Fotoğrafları Danny Boyle Fotoğrafları Danny Boyle Fotoğrafları Danny Boyle Fotoğrafları