Ed Harris

Ed Harris
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :28.11.1950
Doğum Yeri:New Jersey

Dört kez Oscar ödülü adayı ve Altın Küre ödülü sahibi ABD'li sinema oyuncusu, yazar ve film yönetmeni. Tam adı Edward Allen 'Ed' Harris'dir.

İlk yıllar ve özel yaşamı

Harris, New Jersey'e bağlı Tenafly şehrinde doğdu. Annesi Margaret seyahat acenteciliği yapmaktaydı. Babası Robert L. Harris ise ABD'nin ünlü şarkıcısı Fred Waring'in korosunda bulundu ve Şikago Sanat Enstitüsü'nün kitap bölümünde çalıştı. Kendisinden büyük kardeşi Robert, daha küçük olan kardeşinin adı Spencer'dır. Harris presbiteryan kilisesine bağlı orta bir sınıf ailenin çocuğu idi. 1969 yılında Tenafly Lisesi'ni bitirdi. Lisede Amerikan futbolu oynadı ve takım kaptanlığı yaptı. Harris lisede yıldız bir atletti ve bu sayede 1969'da Columbia Üniversitesi'ne devam etti. İki yıl sonra ailesi New Mexico'ya taşındı. Bu arada Harris'te asıl ilgisinin ve yeteneğinin oyunculukta olduğunu keşfetti ve tiyatrolarda bulunmaya başladı. New Mexico Üniversitesi'nin drama çalışmaları bölümüne kaydoldu. Yerel tiyatrolarda birçok başarılı rolden sonra Los Angeles, Kaliforniya'ya gitti ve Kaliforniya Sanat Enstitüsü'nde (California Institute of the Arts) eğitime başladı.

Harris aktris Amy Madigan'la 1983 yılından bu yana evlidir. Çift; Lily adında bir kız çocuğuna sahiptir.

Kariyeri

Harris'in ilk önemli rolü Charles Bronson'ın da rol aldığı Borderline idi. Knightriders filminde motorsikletli bir King Arthur benzetmesini oynadı. 1983 yılına gelindiğinde aktörün yıldızı parlamıştı. Bu yıl astronot John Glenn rolünü The Right Stuff filminde başarıyla canlandırdı. 12 yıl sonra yine uzay çalışmalarını anlatan Apollo 13 filminde canlandırdığı NASA direktörü Gene Kranz rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oskar ödülüne aday oldu.

Diğer Oskar adaylıkları 1999, 2001 ve 2003 yıllarında The Truman Show, Pollock ve The Hours filmleri ile oldu. David Cronenberg'in A History of Violence filminde acımasız bir mafya çalışanını, Ben Affleck'in yönettiği, Casey Affleck ve Morgan Freeman'ın da rol aldığı Gone, Baby, Gone filminde bir polis memurunu canlandırdı. 2007 yılında National Treasure: Book of Secrets filminde Mitch Wilkinson rolünde göründü.

Harris ayrıca televizyon için çekilen roman uyarlamaları olan Riders of the Purple Sage (1996) ve Empire Falls yapımlarında (2005) oynadı.

Harris 2000 yılında kendisinin başrolünde oynadığı ve yönetmenliğini üstlendiği ABD'li ressam Jackson Pollock'ın yaşamını anlatan Pollock filmiyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oskar adayı oldu. Diğer bir portre rolünü ise 19. yüzyılda Nikaragua Başkanı oan ABD'li William Walker'ı canlandırdığı Walker filminde oynadı. Oliver Stone'un Nixon filminde Watergate skandalı figürü E. Howard Hunt rolünü ve Copying Beethoven filminde Ludwig van Beethoven rolünü başarıyla canlandırdı.

Harris, tiyatro kariyerini de bırakmayarak birçok tiyatro yapımında yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. Neil LaBute'nin tek kişilik oyunu Wrecks ile New York Halk Tiyatrosu'nda sahne aldı. Wrecks'in ilk gösterimi İrlanda'da bulunan Cork Everyman Tiyatrosu'nda yapılmıştı.

Filmografi

2017 Mother! 
2017 Geostorm 
2017 A Crooked Somebody 
2017 Kodachrome 
2016 In Dubious Battle 
2016 Rules Don't Apply 
2015 Cymbeline 
2015 Run All Night 
2015 The Adderall Diaries 
2014 Planes: Fire & Rescue (Seslendirme)
2014 Frontera 
2013 Phantom 
2013 Pain & Gain 
2013 Snowpiercer 
2013 Sweetwater 
2013 The Face of Love 
2013 Gravity (Seslendirme)
2012 Man on a Ledge 
2011 That's What I Am 
2011 Salvation Boulevard 
2010 Once Fallen 
2010 The Way Back 
2010 Virginia 
2008 Touching Home 
2008 Appaloosa (Aynı zamanda senarist, yönetmen ve yapımcı)
2007 Gone Baby Gone 
2007 Cleaner 
2007 National Treasure: Book of Secrets 
2006 Two Tickets to Paradise 
2006 Copying Beethoven 
2005 Winter Passing 
2005 A History of Violence 
2003 Masked and Anonymous 
2003 Radio 
2003 The Human Stain 
2002 The Hours 
2001 A Beautiful Mind 
2001 Buffalo Soldiers 
2001 Enemy at the Gates 
2000 Pollock (Aynı zamanda yönetmen ve yapımcı)
2000 The Prime Gig 
2000 Waking the Dead 
1999 The Third Miracle 
1998 The Truman Show 
1998 Stepmom 
1997 Absolute Power 
1996 Eye for an Eye 
1996 The Rock 
1995 Nixon 
1995 Apollo 13 
1995 Just Cause 
1994 Milk Money 
1994 China Moon 
1993 The Firm 
1993 Needful Things 
1992 Glengarry Glen Ross 
1991 Paris Trout 
1990 State of Grace 
1989 Jacknife 
1989 Field of Dreams 
1989 The Abyss 
1988 To Kill a Priest 
1987 Walker 
1985 Code Name: Emerald 
1985 Alamo Bay 
1985 Sweet Dreams 
1984 Swing Shift 
1984 Places in the Heart 
1983 The Right Stuff 
1983 Under Fire 
1982 Creepshow 
1981 Knightriders 
1980 Borderline 
1978 Coma 

Televizyon

2017 The One Percent 
2016 Westworld 
2012 Game Change (TV Filmi)
2006 The Armenian Genocide 
2005 Empire Falls 
1996 Riders of the Purple Sage (TV Filmi)
1995 Frasier 
1994 The Stand 
1992 Running Mates (TV Filmi)
1987 The Last Innocent Man (TV Filmi)
1984 American Playhouse 
1981 CHiPs 
1981 Hart to Hart 
1980 Paris 
1980 The Aliens Are Coming (TV Filmi)
1979 The Seekers (TV Filmi)
1979 Barnaby Jones 
1978 The Rockford Files 
1978 David Cassidy: Man Undercover 
1978 Lou Grant 
1977 Delvecchio 
1977 The Amazing Howard Hughes (TV Filmi)
1976 Gibbsville 

Tiyatro

2016 Buried Child - The New Group, Off-Broadway
2016 Buried Child - Trafalgar Studios, West End
2013 The Jacksonian - Theatre Row, Off-Broadway
2006 Wrecks - The Public Theater, Off-Broadway
2003 Trumbo: Red, White and Blacklisted - Westside Theatre, Off-Broadway
1996 Taking Sides - Brooks Atkinson Theatre, Broadway
1994 Simpatico - The Public Theater, Off-Broadway
1986 Precious Sons - Longacre Theatre, Broadway
1983 Fool for Love - Douglas Fairbanks Theater, Off-Broadway
1980 Sweet Bird of Youth - Gene Darnyasky Theater, Los Angeles

Video Oyunları

2010 Call of Duty: Black Ops (Seslendirme)

Ödülleri

2012 Golden Globe Award - Bir TV Dizisi ve Filminde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Game Change 
2008 Boston Film Festival Prize - En İyi Senaryo Adaptasyonu, Appaloosa
2008 Bronze Wrangler - Theatrical Motion Picture, Appaloosa
2005 Women's Image Network Award - Bir TV Dizisi ve Filminde En İyi Erkek Oyuncu, Empire Falls
2005 National Society of Film Critics Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, A History of Violence 
2002 Italian Online Movie Award - En İyi Film Kadrosu, The Hours
2002 Italian Online Movie Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, The Hours
2000 Toronto Film Critics Association Award - En İyi Erkek Oyuncu, Pollock
1998 Blockbuster Entertainment Award - Drama Dalında En Beğenilen Erkek Oyuncu, The Truman Show
1998 Golden Globe Award - Bir Sinema Filminde En İyi Erkek Oyuncu, The Truman Show
1998 National Board of Review Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, The Truman Show
1998 Southeastern Film Critics Association Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, The Truman Show
1996 Bronze Wrangler - En İyi Özellikli TV Filmi, Riders of the Purple Sage
1995 Critics' Choice Movie Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Nixon, Apollo 13, and Just Cause
1995 Screen Actors Guild Award - En İyi Film Kadrosu Performansı, Apollo 13
1995 Screen Actors Guild Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Performansı, Apollo 13
1995 Southeastern Film Critics Association Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Apollo 13
1995 Lucille Lortel Award - En İyi Başrol Erkek Oyuncu Performansı, Simpatico
1992 Valladolid International Film Festival Award - En İyi Erkek Oyuncu, Glengarry Glen Ross
1986 Drama Desk Award - Bir Oyundaki En Üstün Erkek Oyuncu, Precious Sons
1986 Theatre World Award, Precious Sons
1984 Obie Award - En Seçkin Erkek Oyuncu Performansı, Fool for Love

Görev Aldığı Yapımlar

Ed Harris Fotoğrafları

Ed Harris Fotoğrafları Ed Harris Fotoğrafları Ed Harris Fotoğrafları Ed Harris Fotoğrafları Ed Harris Fotoğrafları