Ed Harris

Ed Harris
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :28.11.1950
Doğum Yeri:New Jersey

ABD'li oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Tam adı Edward Allen 'Ed' Harris'dir. New Jersey'e bağlı Tenafly şehrinde doğdu. Annesi Margaret seyahat acenteciliği yapmaktaydı. Babası Robert L. Harris ise ABD'nin ünlü şarkıcısı Fred Waring'in korosunda bulundu ve Şikago Sanat Enstitüsü'nün kitap bölümünde çalıştı. Kendisinden büyük kardeşi Robert, daha küçük olan kardeşinin adı Spencer'dır. Harris presbiteryan kilisesine bağlı orta bir sınıf ailenin çocuğu idi. 1969 yılında Tenafly Lisesi'ni bitirdi. Lisede Amerikan futbolu oynadı ve takım kaptanlığı yaptı. Harris lisede yıldız bir atletti ve bu sayede 1969'da Columbia Üniversitesi'ne devam etti. İki yıl sonra ailesi New Mexico'ya taşındı. Bu arada Harris'te asıl ilgisinin ve yeteneğinin oyunculukta olduğunu keşfetti ve tiyatrolarda bulunmaya başladı. New Mexico Üniversitesi'nin drama çalışmaları bölümüne kaydoldu. Yerel tiyatrolarda birçok başarılı rolden sonra Los Angeles, Kaliforniya'ya gitti ve Kaliforniya Sanat Enstitüsü'nde (California Institute of the Arts) eğitime başladı.

Harris'in ilk önemli rolü Charles Bronson'ın da rol aldığı Borderline idi. Knightriders filminde motorsikletli bir King Arthur benzetmesini oynadı. 1983 yılına gelindiğinde aktörün yıldızı parlamıştı. Bu yıl astronot John Glenn rolünü The Right Stuff filminde başarıyla canlandırdı. 12 yıl sonra yine uzay çalışmalarını anlatan Apollo 13 filminde canlandırdığı NASA direktörü Gene Kranz rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oskar ödülüne aday oldu.

Diğer Oskar adaylıkları 1999, 2001 ve 2003 yıllarında The Truman Show, Pollock ve The Hours filmleri ile oldu. David Cronenberg'in A History of Violence filminde acımasız bir mafya çalışanını, Ben Affleck'in yönettiği, Casey Affleck ve Morgan Freeman'ın da rol aldığı Gone, Baby, Gone filminde bir polis memurunu canlandırdı. 2007 yılında National Treasure: Book of Secrets filminde Mitch Wilkinson rolünde göründü.

Harris ayrıca televizyon için çekilen roman uyarlamaları olan Riders of the Purple Sage (1996) ve Empire Falls yapımlarında (2005) oynadı.

Harris 2000 yılında kendisinin başrolünde oynadığı ve yönetmenliğini üstlendiği ABD'li ressam Jackson Pollock'ın yaşamını anlatan Pollock filmiyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oskar adayı oldu. Diğer bir portre rolünü ise 19. yüzyılda Nikaragua Başkanı oan ABD'li William Walker'ı canlandırdığı Walker filminde oynadı. Oliver Stone'un Nixon filminde Watergate skandalı figürü E. Howard Hunt rolünü ve Copying Beethoven filminde Ludwig van Beethoven rolünü başarıyla canlandırdı.

Harris, tiyatro kariyerini de bırakmayarak birçok tiyatro yapımında yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. Neil LaBute'nin tek kişilik oyunu Wrecks ile New York Halk Tiyatrosu'nda sahne aldı. Wrecks'in ilk gösterimi İrlanda'da bulunan Cork Everyman Tiyatrosu'nda yapılmıştı.

Filmografi

2021 The Lost Daughter
2021 Top Gun: Maverick
2020 Resistance
2019 Onur Madalyası
2017 Mother!
2017 Geostorm
2017 A Crooked Somebody
2017 Kodachrome
2016 In Dubious Battle
2016 Rules Don't Apply
2015 Cymbeline
2015 Run All Night
2015 The Adderall Diaries
2014 Planes: Fire & Rescue (Video Oyunu - Seslendirme)
2014 Frontera
2014 Uçaklar 2: Söndür ve Kurtar
2013 Phantom
2013 Pain & Gain
2013 Snowpiercer
2013 Sweetwater
2013 The Face of Love
2013 Gravity (Seslendirme)
2012 Man on a Ledge
2011 That's What I Am
2011 Salvation Boulevard
2010 Call of Duty: Black Ops (Video Oyunu - Seslendirme)
2010 Once Fallen
2010 The Way Back
2010 Virginia
2008 Touching Home
2008 Appaloosa
2007 Gone Baby Gone
2007 Cleaner
2007 National Treasure: Book of Secrets
2006 Two Tickets to Paradise
2006 Copying Beethoven
2005 Winter Passing
2005 A History of Violence
2003 Masked and Anonymous
2003 Radio
2003 The Human Stain
2002 The Hours
2001 A Beautiful Mind
2001 Buffalo Soldiers
2001 Enemy at the Gates
2000 Pollock
2000 The Prime Gig
2000 Waking the Dead
1999 The Third Miracle
1998 The Truman Show
1998 Stepmom
1997 Absolute Power
1996 Eye for an Eye
1996 The Rock
1995 Nixon
1995 Apollo 13
1995 Just Cause
1994 Milk Money
1994 China Moon
1993 The Firm
1993 Needful Things
1992 Glengarry Glen Ross
1991 Paris Trout
1990 State of Grace
1989 Jacknife
1989 Field of Dreams
1989 The Abyss
1988 To Kill a Priest
1987 Walker
1985 Code Name: Emerald
1985 Alamo Bay
1985 Sweet Dreams
1984 Swing Shift
1984 Places in the Heart
1983 The Right Stuff
1983 Under Fire
1982 Creepshow
1981 Knightriders
1980 Borderline
1978 Coma

Televizyon

2020 Westworld
2017 The One Percent
2012 Game Change (TV Filmi)
2006 The Armenian Genocide
2005 Empire Falls (Mini Dizi)
1996 Riders of the Purple Sage (TV Filmi)
1995 Frasier
1994 The Stand
1992 Running Mates (TV Filmi)
1987 The Last Innocent Man (TV Filmi)
1984 American Playhouse
1981 CHiPs
1981 Hart to Hart
1980 Paris
1980 The Aliens Are Coming (TV Filmi)
1979 The Seekers (TV Filmi)
1979 Barnaby Jones
1978 The Rockford Files
1978 David Cassidy: Man Undercover
1978 Lou Grant
1977 Delvecchio
1977 The Amazing Howard Hughes (TV Filmi)
1976 Gibbsville

Yönetmen

2023 The Ploughmen
2008 Kanun Benim
2000 Pollock

Yapımcı

2023 The Ploughmen
2008 Kanun Benim
2000 Pollock

Televizyon

2002 Inside Base Camp
1996 Riders of the Purple Sage (TV Filmi)

Senaryo

2023 The Ploughmen
2008 Kanun Benim

Görev Aldığı Yapımlar

Ed Harris Fotoğrafları

Ed Harris FotoğraflarıEd Harris FotoğraflarıEd Harris FotoğraflarıEd Harris FotoğraflarıEd Harris Fotoğrafları