Edward Norton

Edward Norton
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :18.8.1968
Doğum Yeri:Boston

ABD'li oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Tam adı Edward Harrison Norton'dur. Massachusetts'de doğmuş ve Columbia'da (Maryland) büyümüştür. 1991 yılında, astronomi bölümünde başladığı Yale Üniversitesi’nden tarih konusunda ihtisas yaparak mezun oldu. Çocukluk yıllarında birkaç tiyatro oyununda rol alan oyuncu, üniversitenin yapımı olan birçok tiyatro oyununda da görev aldı. Bütün eğitim hayatı tiyatro ile iç içe geçmiş ve sonunda Yale Üniversitesi'nin tarih bölümüne kabul edilmiş.

Herkes Seni Seviyorum Der (1996), Dövüş Kulübü (1999), Kızıl Ejder (2002), 25. Saat (2002), Cennetin Krallığı (2005), Sihirbaz (2006), Moonrise Kingdom (2012) ve Büyük Budapeşte Oteli (2014) gibi yapımlarla tanınmıştır.

Oyunculuğunun yanı sıra 2000 yılı yapımı Aramızdaki Sarışın filminin yapımcı ve yönetmenliğini üstlenerek ilk kez kamera arkasına geçmiştir. 2019 yılı yapımı Motherless Brooklyn filminde de ilk kez senaristliğe de el atmıştır.

Filmografi

2019 Motherless Brooklyn
2019 Alita: Savaş Meleği
2018 Köpek Adası (Seslendirme)
2016 Xiao men shen (Seslendirme)
2016 Sausage Party (Seslendirme)
2016 Gizli Güzellik
2014 Büyük Budapeşte Oteli
2014 Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi)
2012 Moonrise Kingdom
2012 Diktatör
2012 Bourne'un Mirası
2010 Şantaj
2009 Yalanın İcadı
2009 Çim Yaprakları
2008 Zafer ve Gurur
2008 The Incredible Hulk
2007 Vanity Fair: Killers Kill, Dead Men Die (Kısa Video)
2006 Sihirbaz
2006 Duvak
2005 Down in the Valley
2005 Cennetin Krallığı
2004 Gün Batarken
2003 İtalyan İşi
2002 Kızıl Ejder
2002 Frida
2002 Death to Smoochy
2002 25. Saat
2001 Komplo
2000 Aramızdaki Sarışın
1999 Dövüş Kulübü
1998 Tutku
1998 Geçmişin Gölgesinde
1998 American History X: Deleted Scenes (Kısa Video)
1996 Larry Flynt Skandalın İsmi
1996 İlk Korku
1996 Herkes Seni Seviyorum Der
1994 Only in America (Video)

Televizyon

2018 Ask the StoryBots
2015 Last Week Tonight with John Oliver
2014 Nature Is Speaking (Mini Dizi - Seslendirme)
2013 Saturday Night Live
2013 Simpson Ailesi (Seslendirme)
2009 Modern Family
2005 Stella

Video Oyunu

2008 The Incredible Hulk (Seslendirme)

Yönetmen

2019 Motherless Brooklyn
2000 Aramızdaki Sarışın

Yapımcı

2019 Motherless Brooklyn
2018 Gotti
2017 One October (Belgesel)
2014 My Own Man (Belgesel)
2014 Wallace (Kısa Film)
2012 Thanks for Sharing
2009 Çim Yaprakları
2009 By the People: The Election of Barack Obama (Belgesel)
2006 Duvak
2005 Down in the Valley
2004 Dirty Work (Belgesel)
2002 25. Saat
2000 Aramızdaki Sarışın

Senaryo

2019 Motherless Brooklyn

Görev Aldığı Yapımlar

Edward Norton Fotoğrafları

Edward Norton Fotoğrafları Edward Norton Fotoğrafları Edward Norton Fotoğrafları Edward Norton Fotoğrafları Edward Norton Fotoğrafları