Emir Kusturica

Emir Kusturica
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :24.11.1954
Doğum Yeri:Saraybosna

Boşnak asıllı Sırp oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da, laik Müslüman bir ailenin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Murat Kusturica, Saraybosna Enformasyon Bakanlığı'nda görevli bir gazeteci, annesi Senka Numankadić, mahkeme katibi idi. 2005 yılında babası hayatta değilken verdiği bir röportajda babasının kendisini Sırp kabul ettiğini ve ateist olduğunu söyledi.

Kariyeri

Sinema eğitimini Çekoslovakya'da Prag sinema okulunda (FAMU) tamamladı. 1973'ten başlayarak önce kısa filmler, sonra Saraybosna televizyonu için televizyon filmleri çekti. İlk filmi olan 1981 yapımı 'Dolly Bell'i Hatırlıyor musun?' ile büyük başarı elde etti. Venedik Film Festivali'nde En İyi İlk Film Altın Aslan'ını alan bu filmden sonra Kusturica'nın neredeyse her filmi bir ödül aldı. İkinci filmi olan Babam İş Gezisinde (1985) Cannes Film Festivali'nde bir Altın Palmiye ile ödüllendirildi. Üçüncü filmi, 1989 yılında çevirdiği Çingeneler Zamanı ise Kusturica'nın uluslararası ününe ün kattı ve ona Cannes Film Festivali en iyi yönetmen ödülünü kazandırdı. Kusturica daha sonra, yanına değişmez görüntü yönetmeni Vilco Filac'ı ve bestecisi Goran Bregovic'i de alarak Amerika'ya gitti. Orada çektiği 'Arizona Dream / Amerikan Rüyası' (1993) , yönetmenin herhangi bir festivalden büyük ödülle dönemeyen ilk filmi olsa da, 1993 Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı'yı ve Özel Jüri Ödülü'nü almayı başardı. Filmin uyandırdığı duygular, yine çoğunlukla hayranlık oldu. Bu çok özel film, çevrildiği ülke Amerika'da gösterime bile giremezken, Avrupa'da büyük ilgi gördü ve geniş bir seyirci kitlesine ulaştı.

1995 yapımı 'Underground / Yeraltı', Cannes Film Festivali'nde bir bomba gibi patladı ve Kusturica'ya ikinci Altın Palmiye'sini kazandırdı. 1998 yapımı 'Black Cat White Cat / Kara Kedi Ak Kedi' ise aynı yıl Venedik Film Festivali'nde Gümüş Aslan'ı aldı.

Çağımızın en büyük görüntü yaratıcılarından biri, hatta kendi kuşağı içinde birincisi olan Kusturica, sinemasal görüntü denen ve artık en iyi, en etkili örneklerinin geçmişte kaldığı düşünülen bir alanda, son derece zengin ve etkileyici bir görsellik yaratarak büyük başarı kazandı. Genellikle çingenelerin yaşamını konu alan filmlerinde hiçbir oyunculuk deneyimi olmayan çingenelere önemli roller vermesiyle de ilgi çekti. Onların renkli yaşamını ve özgürlüğünü filmlerine büyük bir başarıyla, bazen traji-komik olaylarla yansıttı. 1988 yılında Columbia Üniversitesi'nde yönetmenlik dersleri vermeye başlayan Kusturica, bir süre 'Zabranjeno Pusenje' ya da diğer adıyla 'Emir Kusturica & No Smoking Orchestra' adlı grupta bas gitar çaldı. 2001 yılında çektiği 'Super 8 Stories / Süper 8 Öykü' adlı belgesel film, bu orkestrayı konu alıyordu.

Kusturica, yalnızca filmleriyle değil ilginç eylemleriyle de gündeme geldi. Ünlü yönetmen, 1993 yılında Sırbistan'ın aşırı milliyetçi lideri Vojislav Seselj'i düelloya davet etti - Belgrad'ın merkezinde, güneşin tam tepede olduğu saatte, Seselj'in seçtiği bir silahla. Seselj, Kusturica'nın bu davetini 'bir sanatçının ölümüne neden olmakla suçlanmak istemediği' mazeretini ortaya atarak duelloyu reddetti. Kusturica, 1995 yılında da Belgrad Uluslararası Film Festivali'nde Yeni Sırbistan Hakları Hareketinin lideri Nebojsa Pajkic'i yumruklayarak yere devirdi.

2001'de belgesel film yapmaya başladı. 1986’dan beri gitar çaldığı çingene tekno-rock grubu 'No Smoking' orkestrasının turlarında yaşadıklarını anlattığı Super 8 Stories / Süper 8 Hikayeleri ile Chicago Uluslararası Film Festivali'nde 'En İyi Belgesel Film' dalında 'Gümüş Plaket' kazandı. Life is a Miracle / Bir Mucizedir Yaşamak (2004) ise Cannes Film Festivali'nin yarışma filmleri arasında yer aldı.

Filmografi

Yönetmen

2018 El Pepe, Una Vida Suprema (Belgesel)
2016 Aşk ve Savaş
2014 Tanrılarla Konuşmalar
2013 Guernica (Kısa Film)
2008 Maradona (Belgesel)
2007 Bana Söz Ver
2005 Le Court Des Grands (Belgesel Video)
2005 Les enfants invisibles
2004 Bir Mucizedir Yaşamak
2001 Super 8 Stories (Belgesel)
1998 Kara Kedi, Ak Kedi
1997 Magic Bus (Kısa Film)
1995 Yeraltı
1994 Parisienne People by Emir Kusturica (Kısa Video)
1993 Amerikan Rüyası
1988 Çingeneler Zamanı
1985 Babam İş Gezisinde
1981 Te souviens-tu de Dolly Bell?

Televizyon

2018 Na mlijecnom putu
2006 Zivot je cudo (Mini Dizi)
1996 Il était une fois un pays (Mini Dizi)
1990 Dom za vesanje
1984 Nije covjek ko ne umre (TV Filmi)
1979 Café Titanic (TV Filmi)
1978 Les mariées arrivent (TV Filmi)

Yapımcı

2011 Mozzarella Stories
2010 Blyuz-kafe
2007 Bana Söz Ver
2006 Guca!
2005 Les enfants invisibles
2004 Bir Mucizedir Yaşamak
2003 Jagoda u supermarketu
2001 Super 8 Stories (Belgesel)

Senaryo

2022 If Not Now, When?
2016 Aşk ve Savaş
2014 Tanrılarla Konuşmalar
2013 Guernica (Kısa Film)
2007 Bana Söz Ver
2005 Le Court Des Grands (Belgesel Video)
2004 Bir Mucizedir Yaşamak
1995 Yeraltı
1993 Amerikan Rüyası
1988 Çingeneler Zamanı
1987 Strategija svrake
1987 Zivot radnika
1981 Te souviens-tu de Dolly Bell?

Televizyon

2018 Na mlijecnom putu
2006 Zivot je cudo (Mini Dizi)
1996 Il était une fois un pays (Mini Dizi)
1990 Dom za vesanje
1979 Café Titanic (TV Filmi)

Oyuncu

2019 Balkan Line
2016 Aşk ve Savaş
2014 Tanrılarla Konuşmalar
2014 La foresta di ghiaccio
2013 Günah Keçisi
2012 Zalet (Kısa Film)
2012 Vir
2012 Havana'da 7 Gün
2011 Nicostratos le pélican
2010 Hitler à Hollywood
2009 Elveda
2009 Alice au pays s'émerveille (Kısa Film)
2007 Hermano
2006 Gizemli Yolculuk
2003 Jagoda u supermarketu
2002 L'homme de la Riviera
2000 La veuve de Saint-Pierre
1995 Yeraltı
1993 Amerikan Rüyası
1982 13. jul
1972 Sarajova Köprüsü

Televizyon

2018 Na mlijecnom putu
1996 Il était une fois un pays (Mini Dizi)
1988 Vizantija (TV Filmi)
1985 Audicija (TV Filmi)
1981 Ti si to (TV Filmi)
1978 Les mariées arrivent (TV Filmi)
1974 Valter brani Sarajevo

Görev Aldığı Yapımlar

Emir Kusturica Fotoğrafları

Emir Kusturica Fotoğrafları Emir Kusturica Fotoğrafları Emir Kusturica Fotoğrafları Emir Kusturica Fotoğrafları Emir Kusturica Fotoğrafları