Ezel Akay

Ezel Akay
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :20.1.1961
Doğum Yeri:Bursa

Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Amerika’da Villanova Üniversitesi’nde tiyatro eğitimi aldı.

İFR’nin kurucu ortağı olarak film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yaptı. İFR’nin kuruluşundan bu yana 500’den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza attı.

1996 yılında Derviş Zaim ile “Tabutta Rövaşata” filminin yapımcılığını üstlendi. Film yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalde ödül kazanırken uluslararası alanda en çok ödül alan yerli film unvanını elde etti. Daha sonra genel yapım sorumlusu olduğu ve yönetmenliğini Yeşim Ustaoğlu’nun yaptığı “Güneşe Yolculuk” filmi Berlin Film Festivali de dahil yerel ve uluslararası birçok festivalde ödül kazandı. 2001 yılında yapımı gerçekleştirilen ve yönetmenliğini Semir Aslanyürek’in üstlendiği, başrollerini Hülya Koçyiğit, Tuncel Kurtiz ve Aykut Oray'ın paylaştığı “Şelale” filminin de yapımcılarından olan Ezel Akay, 2004 yılında yapımı tamamlanan Ahmet Uluçay’ın yönettiği, yurtiçi ve yurtdışı festivallerde birçok ödül kazanan “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” adlı sinema filminin de genel yapım sorumluluğunu üstlendi.

Ezel Akay, 2004 yılında başrollerini Haluk Bilginer, Özcan Deniz ve Demet Akbağ’ın paylaştıkları, Levent Kazak'ın senaryosunu yazdığı, “Neredesin Firuze” filmiyle de yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı sinema filmine imzasını attı.

En son olarak 2006 yılında vizyona giren, yine Levent Kazak'ın yazdığı, başrollerini Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk'ün paylaştıkları 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?' filminin yönetmenliğini yaptı.

Filmografi

Yönetmen

2020 9 Kere Leyla
2014 Küçük Kara Balıklar (Belgesel)
2012 F Tipi Film
2009 7 Kocalı Hürmüz
2006 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
2004 Neredesin Firuze?

Yapımcı

2007 Adem'in Trenleri
2006 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
2006 İnternette Av 2 (Video)
2004 Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak
2004 Neredesin Firuze?
2001 Şellâle
1999 Güneşe Yolculuk
1996 Tabutta Rövaşata

Senaryo

2020 9 Kere Leyla
2006 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

Oyuncu

2017 Beginner
2015 Adana İşi
2015 Tehlikeyle Flört
2012 F Tipi Film
2012 Bana Bir Soygun Yaz
2009 7 Kocalı Hürmüz
2007 Hicran Sokağı
2007 Sözün Bittiği Yer
2007 Adem'in Trenleri
2006 Eve Giden Yol 1914
2006 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
2006 İnternette Av 2 (Video)
2005 Hırsız Var!
2004 Neredesin Firuze
2001 Şellâle
2000 Filler ve Çimen

Televizyon

2014 Galip Derviş
2012 İşler Güçler
2008 Kötüler konağı (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Ezel Akay Fotoğrafları

Ezel Akay Fotoğrafları Ezel Akay Fotoğrafları Ezel Akay Fotoğrafları Ezel Akay Fotoğrafları Ezel Akay Fotoğrafları