Faye Dunaway

Faye Dunaway
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :14.1.1941
Doğum Yeri:Florida

ABD'li oyuncu.

1965 yılından beri sinemada faal olan sanatçı aynı zamanda bazı filmlere yönetmen, yapımcı ve senarist olarak da imza atmıştı. Oscar, BAFTA, Altın Küre ve Emmy ödülleri dahil tam 17 ödül kazanan oyuncu 25 ayrı ödüle de aday gösterilmişti.

Çekici fiziği ile genelde evhamlı, sinirli, başarıya şartlanmış ve azimli kadınları canlandırmış olan Faye Dunaway 1965 yılında başladığı sinemada şöhreti 1967 yılında başrolünü Warren Beatty ile paylaştığı Arthur Penn filmi Bonnie and Clyde filmi ile yakalamıştı. Sinemadan önce de tiyatroda Elia Kazan'la çalışmıştı.

Babası orduda subay olan Faye, Boston Üniversitesi'nde 'tiyatro sanatları' bölümünde okuduktan sonra Elia Kazan ve Robert Whitehead'in yönetimindeki 'Lincoln Merkez Repertuar Kumpanyası'na katıldı. Burada 1962 ve 1967 yılları arasında aralarında 'A Man for All Seasons' ve Arthur Miller'in 'After the Fall'unun da olduğu birçok önemli oyunda rol aldı. Arthur Miller'ın oyununda Marilyn Monroe'yu canlandırıyordu. Broadway dışı bir oyun olan 'Hogan's Goat'da gösterdiği olağandışı performans onun için bir çıkış oldu ve yönetmen Otto Preminger'le bir sözleşme yapmasını sağladı. 1967'de birlikte ilk filmi olan Hurry Sundown'ı çektiler, ancak Preminger'le araları çabuk bozuldu ve Dunaway yönetmenin 'Skidoo' adlı filminde oynamayı reddetti ancak ortada bir sözleşme vardı. Yasal mücadele sonunda gerekli ödemeyi yapan Dunaway sözleşmesini yırttı ve 1967'de bu kez Elliot Silverstein'ın yönettiği The Happening'de oynadı.

Ama hala kitleler tarafından tanınmıyordu. Ta ki aynı yıl başrolünü Warren Beatty ile paylaştığı, Arthur Penn'in yönettiği destansı suç filmi Bonnie and Clyde'da kötü şöhretli ganster Bonnie Parker'ı canlandırıncaya kadar. Bu film onun sanat hayatında bir dönüm noktası oldu. Dunaway bir gecede şöhret olmuştu. En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne ve aynı dalda Altın Küre'ye aday gösterildi, BAFTA ödülünü aldı. Film mutlak bir başarı kazanmış ve devrinin en etkili filmlerinden biri olmuştu. Ertesi yıl 1968'de yine çok önemli bir film olan Kibar Soyguncu (The Thomas Crown Affair)'da Steve McQueen'le birlikte oynadı ve çok ses getirdi. Ancak bundan sonra yer alacağı birkaç proje tökezledi, bu filmler arasında Marcello Mastroianni'yle oynadığı Amanti ve Elia Kazan'ın yönettiği The Arrangement de vardı. 1970'te oynadığı Little Big Man büyük başarı kazandı ama nişanlısı Jerry Schatzberg'in yönettiği Puzzle of a Downfall Child bir felaketti. Durumu farkeden Dunaway hemen profil küçülttü ve 1971'de çok farkedilmemiş bir gerilim olan La Maison Sous Les Arbres ile bir western olan Çirkin Kahraman'da (Doc) rol aldı. Bunların da gişede başarısız olmaları üzerine bir süreliğine sinemadan uzaklaşarak tiyatroda Harold Pinter'ın 'Old Times' adlı oyununda rol aldı ve televizyon için çekilen 'The Woman I Love'ın başrolünde oynadı.

Los Angeles'ta Arzu Tramvayı'nın bir sahne uyarlamasında Blanche du Bois rolünde oynadıktan sonra Stanley Kramer'ın 1973 tarihli filmi Oklahoma Crude ile tekrar sinemaya döndü. Aynı yıl Richard Lester'in Üç Silahşörler'inde (The Three Musketeers) gözüktükten sonra Amerikalı rock müzisyeni Peter Wolf'la yaptığı evlilik manşetlere taşındı. Ertesi yıl 1974'te Roman Polanski'nin ünlü kara filmi Chinatown'da oynadı. Klasikler arasına giren bu filmdeki Evelyn Cross Mulwray rolü 'Bonnie ve Clyde' dan beri gösterdiği en iyi performanstı ve ona Oscar, Altın Küre ve BAFTA adaylıklarını getirdi. Aynı yıl oynadığı The Towering Inferno'nun çok iş yapması da Dunaway'in bir eksiksiz bir star olarak da sinemada var olduğunu ispatladı. 1975'te Akbabanın Üç Günü (Three Days of the Condor)'nde Robert Redford'la başrolü paylaştı, bu politik gerilim filmi çok iyi eleştiriler almıştı.

1976 yılında hırslı bir televizyon yapımcısını canlandırdığı Sidney Lumet'in iğneleyici kara komedisi Network geldi, ve ona üçüncü girişiminde nihayet Oscar'ı kazandırdı. Hemen akabinde bir İngiliz yapımı olan Voyage of the Damned'de oynadı. İki yıl sonra 1978'de bir gerilim filmi olan Eyes of Laura Mars'ta rol aldı.

1979'da çevirdiği Şampiyon (The Champ)'ten bir yıl sonra sonra The First Deadly Sin'de Frank Sinatra ile başrolü paylaştı. 1981 yılında ise neredeyse bir çılgınlık yaparak Joan Crawford'un hayatını didik didik edip gizli yönlerini ortaya döken bir biyografik film olan Mommie Dearest'te oynadı, sonuç felaket oldu ve ona En Kötü Oyuncu Ahududu Ödülü şeklinde geri döndü. Hemen ardından televizyon için çekilen başka bir biyografik film Evita Peron'da oynadı. Kariyerinde tekrar bir düşüş başlamıştı.

1995 yılında otobiyografik kitabını yayınladı. Kitabın adı 'Gatsby'yi Aramak: Benim Hayatım' idi. Dunaway 1974'te Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby) filminin seçmelerine katılmış ama filmdeki Daisy Buchanan rolünü Mia Farrow'a kaptırmıştı.

Faye Dunaway hem En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü hem de En Kötü Oyuncu Ahududu Ödülü'nü birlikte kazanabilmiş Halle Berry ve Liza Minnelli ile birlikte 3 aktristen biridir. Joan Crawford'u canlandırdığı 1981 yılı yapımı Mommie Dearest filmi için verilen Ahududu ödülünü almamıştır.

Filmografi

2021 The American Connection
2017 Bakıcı
2017 The Case for Christ
2017 The Bye Bye Man
2010 Earth Ring (Kısa Film)
2009 The Magic Stone
2009 21 and a Wake-Up
2009 Balladyna
2009 The Seduction of Dr. Fugazzi
2008 Flick
2008 La rabbia
2007 DNA Korsanları
2007 Say It in Russian
2007 Cougar Club
2006 Cut Off
2006 Rain
2006 Love Hollywood Style
2005 Ghosts Never Sleep
2004 Jennifer's Shadow
2004 El padrino
2004 Last Goodbye
2003 Blind Horizon
2002 Mid-Century
2002 The Calling
2002 The Rules of Attraction
2002 Changing Hearts
2001 The Yellow Bird (Kısa Film)
2000 Stanley's Gig
2000 Çeteler Savaşı
1999 Jeanne D'Arc
1999 İkili Oyun
1999 Love Lies Bleeding
1997 Olgun Kadına Övgü
1996 The Twilight of the Golds
1996 Dava
1996 Albino Alligator
1996 Dunston - Otelde Tek Başına
1995 Drunks
1994 Don Juan De Marco
1993 The Temp
1993 Arizona Rüyası
1992 Lahav Hatzui
1991 Tom Petty and the Heartbreakers: Into the Great Wide Open (Kısa Video)
1991 Scorchers
1990 Dedektif Jake (Seslendirme)
1990 Damızlık Kızın Öyküsü
1989 Wait Until Spring, Bandini
1989 In una notte di chiaro di luna
1988 La partita
1988 Yanan Sır
1988 Gece Yarısı Geçidi
1987 Bar Kelebeği
1984 Supergirl
1984 Ordeal by Innocence
1983 Maskeli Kadın
1981 Mommie Dearest
1980 The First Deadly Sin
1979 Şampiyon
1978 Gözler
1976 Lanetliler Gemisi
1976 Şebeke
1975 Akbabanın Üç Günü
1974 Yangın Kulesi
1974 The Four Musketeers
1974 Çin Mahallesi
1973 Üç Silahşörler
1973 Kara Altın
1971 Çirkin Kahraman
1971 Sisli Günler
1970 Puzzle of a Downfall Child
1970 Küçük Dev Adam
1969 Kader Değişmez
1969 The Extraordinary Seaman
1968 Tehlikeli Arzular
1968 Kibar Soyguncu
1967 Bonnie ve Clyde
1967 Asiler Beldesi
1967 Korkunç İtiraf

Televizyon

2010 A Family Thanksgiving (TV Filmi)
2009 Grey's Anatomy
2009 Midnight Bayou (TV Filmi)
2007 Pandemic
2006 Kanıt Peşinde
2004 Back When We Were Grownups (TV Filmi)
2004 Anonymous Rex (TV Filmi)
2003 Alias
2002 Soul Food
2002 The Biographer (TV Filmi)
2001 Touched by an Angel
2000 Running Mates (TV Filmi)
1998 Gia (TV Filmi)
1998 A Will of Their Own (Mini Dizi)
1997 Rebecca (Mini Dizi)
1996 The People Next Door (TV Filmi)
1995 Road to Avonlea
1995 A Family Divided (TV Filmi)
1993 Columbo
1993 It Had to Be You
1990 Silhouette (TV Filmi)
1989 Cold Sassy Tree (TV Filmi)
1987 Casanova (TV Filmi)
1986 Raspberry Ripple (TV Filmi)
1986 Beverly Hills Madam (TV Filmi)
1985 Thirteen at Dinner (TV Filmi)
1985 Christopher Columbus (Mini Dizi)
1984 Ellis Island (Mini Dizi)
1982 The Country Girl (TV Filmi)
1981 Evita Peron (TV Filmi)
1976 The Disappearance of Aimee (TV Filmi)
1974 After the Fall (TV Filmi)
1972 The Woman I Love (TV Filmi)
1971 Great Performances
1966 The Trials of O'Brien
1965 Seaway

Yönetmen

2001 The Yellow Bird (Kısa Film)

Yapımcı

2017 The Case for Christ
2001 The Yellow Bird (Kısa Film)

Televizyon

1990 Silhouette (TV Filmi)
1989 Cold Sassy Tree (TV Filmi)


Senaryo

2001 The Yellow Bird (Kısa Film)

Görev Aldığı Yapımlar

Faye Dunaway Fotoğrafları

Faye Dunaway Fotoğrafları Faye Dunaway Fotoğrafları Faye Dunaway Fotoğrafları Faye Dunaway Fotoğrafları Faye Dunaway Fotoğrafları