Forest Whitaker

Forest Whitaker
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :15.6.1961
Doğum Yeri:Longview, Teksas

ABD'li oyuncu.

Tam adı Forest Steven Whitaker'dır. İri ve atletik cüssesi nedeni ile eğitiminin ilk yıllarında Amerikan futboluna yönelmiştir. Fakat daha sonra müzikle ilgilenmiş ve tenor olarak çalışmalarda bulunmuştur. Ancak nihayetinde Berkeley'de sahne sanatları dalında eğitimine başlamıştır. İlk filmi 21 yaşında rol aldığı 'Fast Times at Ridgemont High'tır. Bu filminde bir Amerikan futbolcusunu canlandırıyordu. İkinci filmi Vision Quest'i bazı televizyon çalışmaları takip etmiştir. Nort and South filminin çekimi sonrası ilk büyük çalışmasını yapmış ve Paul Newman ile beraber 'The Color of Money (1986)' filminde rol almıştı. Daha sonra Platoon, Stakeout, Good Morning Vietnam, Bird gibi beğeni toplamış filmlerde oynadı. İri cüssesi nedeni ile 'kibar dev' türü roller için biçilmiş kaftandı. Bir dönem de televizyonların çok tutulan dizisi Alacakaranlık Kuşağı'nda rol aldı. Doksanlı yıllarda kamera arkasına da geçmeye başladı. Yaptığı filmlerin yanında Whitney Houston'ın müzik videosunu da çekti.

Müfreze (1986), Özel Takip (1987), Good Morning, Vietnam (1987), Diff'rent Strokes (1978), Cagney & Lacey (1981), Kuzey ve Güney (1985), Paranın Rengi (1986) ve kendisine Oscar, Golden Globe, Screen Actors Guild, Satellite ve BAFTA ödüllerini kazandıran Idi Amin rolünü canlandırdığı İskoçya'nın Son Kralı (2006) filmiyle tanınmıştır.

Filmografi

2021 A Fall from Grace
2020 Jingle Jangle
2020 Respect
2019 Steve McQueen'i Bulmak
2019 Star Wars Jedi: Fallen Order (Video Game)
2019 Bring Me the Horizon: In the Dark (Kısa Film)
2018 Rahatsız Ettiğim için Özür Dilerim
2018 How It Ends
2018 City of Lies
2018 Black Panther
2018 Burden
2017 Affedilen
2016 Rogue One: Bir Star Wars Hikâyesi
2016 Geliş
2015 Son Şans
2015 Dope (Anlatıcı)
2014 Takip 3: Son Karşılaşma
2014 Düşmanın Yolu
2013 Suç Şehri
2013 Nelson Mandela (Kısa Video - Anlatıcı)
2013 Making a Scene (Kısa Film)
2013 Kardeşim İçin
2013 Geçit Yok
2013 Black Nativity
2013 Pişmanlık
2013 Pawn
2013 Başkanların Hizmetkarı
2012 Kirli Oyun
2012 Karanlık Gerçek
2012 Ernest et Célestine (Seslendirme)
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - The Profiler (Kısa Video)
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - Loved Ones (Kısa Video)
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - Inside the Red Cell (Kısa Video)
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - House of Corpses (Kısa Video)
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - Alternate Reality: The New Criminal Minds (Kısa Video)
2011 Catch .44
2010 Repo Men
2010 Our Family Wedding
2010 My Own Love Song
2010 Lullaby for Pi
2010 Higglety Pigglety Pop! or There Must Be More to Life (Kısa Video - Seslendirme)
2010 Experiment
2009 Powder Blue
2009 Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny? (Seslendirme)
2009 Jamie Foxx Ft. T-Pain: Blame It (Kısa Video)
2009 Hurricane Season
2009 Arkadaşım Canavar (Seslendirme)
2008 Winged Creatures
2008 Sokağın Kralları
2008 Ejder Avcıları (Seslendirme)
2008 Bakış Açısı
2007 Vanity Fair: Killers Kill, Dead Men Die (Kısa Video)
2007 The Great Debaters
2007 Soluduğum Hava
2007 Ripple Effect
2006 Lanetli Bataklık
2006 Küçük Kahraman (Seslendirme)
2006 İskoçya'nın Son Kralı
2006 Even Money
2005 American Gun
2005 A Little Trip to Heaven
2005 Mary
2004 Jiminy Glick in Lalawood
2004 First Daughter (Anlatıcı)
2002 Telefon Kulübesi
2002 Panik Odası
2001 The Fourth Angel
2001 The Follow (Kısa Film)
2001 Green Dragon
2000 Four Dogs Playing Poker
2000 Battlefield Earth
1999 Light It Up
1999 Ghost Dog: The Way of the Samurai
1998 Body Count
1996 Mucize
1995 Tehlikeli Tür
1995 Smoke
1995 Sevgili Öğretmenim
1994 Nefes Nefese
1994 Jason's Lyric
1994 Hazır Giyim
1993 Parazit
1993 Bank Robber
1992 Komşunun Karısı
1992 Article 99
1992 Ağlatan Oyun
1991 Hitman
1991 Harlem Fedaileri
1990 Merkez
1989 Yakışıklı Johnny
1988 Kuş
1988 Kan Sporu
1987 Özel Takip
1987 Good Morning, Vietnam
1986 Paranın Rengi
1986 Müfreze
1985 Vision Quest
1982 Tag: The Assassination Game
1982 Ridgemont Lisesinde Hızlı Günler

Televizyon

2019 Godfather of Harlem
2018 Empire
2017 Star Wars Asiler (Seslendirme)
2016 Star Wars: Go Rogue (Mini Dizi – Seslendirme)
2016 Roots (Mini Dizi)
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior
2010 Criminal Minds
2009 American Dad! (Seslendirme)
2007 The Shield
2007 ER
2003 Deacons for Defense (TV Filmi)
2001 The Feast of All Saints (TV Filmi)
1999 Witness Protection (TV Filmi)
1996 Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault (TV Filmi)
1994 The Enemy Within (TV Filmi)
1993 Lush Life (TV Filmi)
1993 Last Light (TV Filmi)
1990 Criminal Justice (TV Filmi)
1987 Hands of a Stranger (TV Filmi)
1986 North and South, Book II (Mini Dizi)
1986 Amazing Stories
1985 The Grand Baby (TV Filmi)
1985 The Fall Guy
1985 Kuzey ve güney (Mini Dizi)
1985 Diff'rent Strokes
1984 Trapper John, M.D.
1984 Hill Street Blues
1983 Cagney & Lacey
1982 Making the Grade

Yönetmen

2004 First Daughter
1998 Umut Dalgaları
1995 Bir Oh Desem

Televizyon

1998 Black Jaq (TV Filmi)
1993 Strapped (TV Filmi)

Yapımcı

2020 Passing
2019 A Kid from Coney Island (Belgesel)
2019 Devil's Pie (Belgesel)
2018 Rahatsız Ettiğim için Özür Dilerim
2017 Roxanne Roxanne
2017 I Am You (Belgesel)
2015 Songs My Brothers Taught Me
2015 Dope
2013 Pişmanlık
2013 Son Durak
2012 Rising from Ashes (Belgesel)
2011 Monte Carlo
2009 Powder Blue
2008 Dewmocracy (Video Oyunu)
2008 Kasım (Belgesel)
2007 Ripple Effect
2005 American Gun
2004 First Daughter
2003 Chasing Papi
2002 The Making of 'Green Dragon' (Belgesel Video)
2001 Green Dragon
1991 Harlem Fedaileri

Televizyon

2019 Godfather of Harlem
2011 Brick City (Belgesel)
2011 Serving Life (Belgesel Film)
2003 The Twilight Zone
2002 Door to Door (TV Filmi)
2001 The Feast of All Saints (TV Filmi)
1998 Black Jaq (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Forest Whitaker Fotoğrafları

Forest Whitaker Fotoğrafları Forest Whitaker Fotoğrafları Forest Whitaker Fotoğrafları Forest Whitaker Fotoğrafları Forest Whitaker Fotoğrafları