Görkem Yeltan

Görkem Yeltan
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :17.1.1977
Doğum Yeri:Aydın

Türk yazar, söz yazarı, oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

1977 yılında Aydın'ın Nazilli ilçesinde dünyaya geldi. Annesinin adı Nesrin, babasının adı Halil'dir. Nazilli Lisesi ve İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda eğitim aldı. Oyunculuğa İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okurken 1993 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda başladı. 1993-1995 yılları arasında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda, 1995-1996’da “Tiyatro İstanbul”da, 1996-1997’de “Tiyatro Ti”de, 1997-1998’de “Bakırköy Belediye Tiyatrosu”nda, 1998-1999’da “Gazanfer Özcan Gönül Ülkü Tiyatrosu”nda oynadı. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun oldu.

2001 yılında ilk çocuk kitabı “Kırmızı'nın Mektupları” basıldı. 2002 yılında şarkı sözlerini yazdığı Mehmet Güreli’nin “Odamda Yolculuk” albümü çıktı. 2003 yılında “Zebra Zaza”, 2004 yılında “Hımbıl Beyaz”, 2005 yılında “Kaplumbağa ve Eşek” ile “ Define Bahçesi”, 2006 yılında “Kelebek Kız”, 2007 yılında “Yapraklı Pelerin” ile “ Boyalı Hamsi ile Süs Balığı” isimli çocuk kitaplarını yayımladı. Çocuk kitaplarını çocuk albümlerine de dönüştürdü. 2003 yılında “Kırmızı’nın Günlüğü”, 2004 yılında “Solucan Hımbıl Beyaz Zebra Zaza”, 2006 yılında “Define Bahçesi” Yeditepe Müzik’ten ünlülerin sesinden çocuk albümü olarak çıktı. 2007 yılında çıkan Mehmet Güreli’nin “İplerin Kopuşu” albümünün şarkı sözleri de ona aittir.

1993 yılında Süper Baba dizisi'nde oyunculuk kariyerine başlayan Görkem Yeltan daha sonra 1997 yılında Star TV'de yayınlanmaya başlayan Kara Melek dizisinin ikinci sezonunda Ayşe rolüyle tanındı. Sonraki yıllarda İnsanlık Hali, Foksi Show, Komşu Komşu, Yüzleşme, Yılan Hikâyesi, Canım Kocacım, Biz Size Aşık Olduk, Sil Baştan, Davetsiz Misafir, En İyi Arkadaşım adlı televizyon dizilerinde oyunculuk yaptı. 2006 yılında Tülin Soyarslan’ın yönettiği “Miras”, Ayşe Ünal’ın yönettiği “Pulpa” kısa metraj filmlerinde rol aldı.

2007 yılında Gökhan Yorgancıgil’in yönettiği “Sıfır Dediğimde” filminde “Nevin” karakterini canlandırdı. 2008’de Mehmet Güreli’nin Peyami Safa’nın “Selma ve Gölgesi” romanından uyarlayarak çektiği “Gölge” filminde Selma karakteriyle ilk başrolünü oynadı. 2009 yılında aynı zamanda senaryo ekibinde de bulunduğu Mahmut Fazıl Coşkun’un yönettiği “Uzak İhtimal” filminde “Clara”yı canlandırdı.

Senaryo ekibiyle 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ulusal yarışmasında “En İyi Senaryo”, 16. Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı. Film 38. Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde Kaplan ödülünü aldı. 2011 yılında Cemil Ağacıkoğlu'nun yönettiği 'Eylül' filmiyle 18. Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı.

2009 yılının 24 Ağustos - 13 Kasım tarihleri arasında TRT Türk'te hafta içi her gün canlı yayınlanmakta olan kültür, sanat programı 'Bu Ülke'yi sunmuştur. 2010-2011 yılları arasında Berkun Oya'nın yazıp yönettiği 'Bomba' isimli oyunda oynamıştır. Görkem Yeltan oyunculuğunun, yazarlığının yanı sıra savaş karşıtı hareket içinde yer almaya devam etmektedir.

Radikal Kitap’ta “Çikolata” köşesinde, Taraf Kitap'ta 'Kaborüko' köşesinde çocuk edebiyatına ilişkin makaleler yazmaktadır.

Aynı zamanda yazdığı ve rol aldığı 2015 yapımı Yemekteydik ve Karar Verdim filmi, yönetmenliğini yaptığı ilk film olmuştur.

Filmografi

Yönetmen

2019 Bağcık
2015 Yemekteydik ve Karar Verdim

Senaryo

2019 Bağcık
2018 Dört Köşeli Üçgen
2015 Yemekteydik ve Karar Verdim
2008 Uzak İhtimal

Yapımcı

2019 Bağcık
2018 Dört Köşeli Üçgen

Oyuncu

2016 Durak
2015 Yemekteydik ve Karar Verdim
2014 Seni Seviyorum Adamım
2011 Eylül
2010 Unutma Beni İstanbul
2008 Uzak İhtimal
2008 Güneşin Oğlu
2008 Gölge
2007 Sıfır Dediğimde
2005 Miras (Kısa Film)

Televizyon

2018 Aliya
2016 Bünyamin (TV Filmi)
2011 Kayıp Aranıyor
2009 Ey Aşk Nerdesin
2008 Aşk Yakar
2007 Şölen
2005 Davetsiz Misafir
2004 En İyi Arkadaşım
2002 Canım Kocacığım
2002 Biz Size Aşık Olduk
2000 Sarı Evin Esrarı
2000 Yılan Hikayesi
1999 Yüzleşme
1997 Ruhsar
1997 Komşu Komşu
1999 Kara Melek
1993 İnsanlık Hali
1993 Süper Baba

Tiyatro

2010 Bomba
1999 Bir Cinayetin Söylencesi

Kitap

2014 Bez Ayakkabılar
2014 Çok Şiir Bir Salıncak
2012 Buyaka Çocuk Evi 1: Tinimini Tehlikede
2012 Buyaka Çocuk Evi 2: Pamuklu Bir Macera
2012 Buyaka Çocuk Evi 3: Endişeli Bulutlar Arasında
2012 Korkusuz Meles
2011 Haliç'ten Bulutlar Geçerken
2008 Boyalı Hamsi ve Süs Balığı
2007 Yapraklı Pelerin
2006 Kelebek Kız
2005 Define Bahçesi
2005 Kaplumbağa ile Eşek
2004 Hımbıl Beyaz
2004 Zebra Zaza
2001 Kırmızı'nın Mektupları

Ödülleri

2011 18. Altın Koza Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Eylül
2009 16. Altın Koza Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Uzak İhtimal
2009 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali - En İyi Senaryo Ödülü, Uzak İhtimal

Görev Aldığı Yapımlar

Görkem Yeltan Fotoğrafları

Görkem Yeltan Fotoğrafları Görkem Yeltan Fotoğrafları Görkem Yeltan Fotoğrafları Görkem Yeltan Fotoğrafları Görkem Yeltan Fotoğrafları