Helen Mirren

Helen Mirren
Rol :Seslendirme
Doğum Tarihi :26.7.1945
Doğum Yeri:Londra

Rus asıllı İngiliz tiyatro, film ve televizyon oyuncusu. 

Tam adı Dame Helen Mirren, asıl adı Ilyena Vasilievna Mironov'dur. Babası Vasiliy Petrovich Mironov Rus kökenli, annesi Kathleen Alexandrina Eva Matilda İngiliz kökenliydi. Mirren'ın baba tarafından büyükbabası Pyotr Vassilievich Mironov, bir Rus soylusu, Çarlık albayı ve diplomattı. 1917 Rus Devrimi sırasında Britanya'ya bir silah anlaşmasının müzakeresi için gelen Mironov, ailesi ile birlikte buraya yerleşti. Mirren'ın büyük-büyük babalarından Rus mareşali Mikhail Kamenski, Napolyon Savaşları kahramanlarından biridir.

Babası kendisini Basil olarak tanımlamış ve aile ismini 1950'li yıllarda Mirren olarak değiştirmiştir. Mirren ailenin üç çocuğundan ikincisidir. Katherine isminde kendinden iki yaş büyük bir ablası ve adı büyükbabasından gelen Peter Basil isminde bir erkek kardeşi daha vardır.

18 yaşında iken National Youth Theatre seçmelerine katıldı ve kabul edildi. 20 yaşında iken Old Vic tiyatrosunda oynanan, NYT yapımı Antony and Cleopatra oyununda Kleopatra'yı canlandırdı.

NYT ile yaptığı çalışmalardan sonra Mirren Royal Shakespeare Company (RSC)'de çalışmaya başladı. Burada Trevor Nunn'un 1966 uyarlaması The Revenger's Tragedyde Castiza, 1967'de All's Well That Ends Wellde Diana, 1968 yılında Troilus and Cressidada Cressida ve As You Like Itde Phebe karakterlerini canlandırdı. 1970'de The Two Gentlemen of Verona oyununda Julia, Gorky'nin Aldwych'de oynanan Enemies oyununda Tatiana ve 1971 yılında The Other Place'de oynanan Miss Julie oyununda başrol karakterini canlandırdı.

Filmografi

2020 The One and Only Ivan (Seslendirme)
2020 Hızlı ve Öfkeli 9
2019 Sahtekar
2019 Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw
2019 Berlin, I Love You
2019 Anna
2018 Gizemli Ev
2018 Fındıkkıran ve Dört Diyar
2017 Karavan
2017 Hızlı ve Öfkeli 8
2016 Gizli Güzellik
2015 Trumbo
2015 Ölüm Emri
2015 Altınlı Kadın
2014 Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story (Belgesel TV Filmi – Anlatıcı)
2014 Aşk Tarifi
2013 Sevimli Canavarlar Üniversitesi (Seslendirme)
2013 RED 2
2013 National Theatre Live: The Audience
2012 The Door
2012 Hitchcock
2011 When Harry Met Sally 2 with Billy Crystal and Helen Mirren (Kısa Video)
2011 Arthur
2010 Baykuş Krallığı Efsanesi (Seslendirme)
2010 The Tempest
2010 Teslim Olmak Yok
2010 Sir
2010 Red
2010 Love Ranch
2009 National Theatre Live: Phèdre
2009 Devlet Oyunları
2009 Aşkın Son Mevsimi
2008 Mürekkep Yürek
2007 Vanity Fair: Killers Kill, Dead Men Die (Kısa Video)
2007 Büyük Hazine: Sırlar Kitabı
2006 Kraliçe
2005 Needlework Pictures Presents Francesco Vezzoli in Gore Vidal's 'Caligula' (Kısa Film)
2005 Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi (Seslendirme)
2005 Shadowboxer
2004 Calendar Girls: Deleted Scenes (Kısa Video)
2004 American Masters (Belgesel Dizi – Anlatıcı)
2004 Tehdit
2004 Raising Helen
2003 Takvim Kızları
2002 Gosford Park: Deleted Scenes (Kısa Video)
2001 The Pledge
2001 No Such Thing
2001 Last Orders
2001 Happy Birthday
2001 Gosford Park
2000 Greenfingers
1999 Öğretmen
1998 Mısır Prensi (Seslendirme)
1997 Özel İlgi
1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century (Mini Belgesel Dizi - Seslendirme)
1996 O da Bir Ana!
1995 The Snow Queen (Seslendirme)
1994 The Madness of King George
1994 Prince of Jutland
1993 The Hawk
1991 Where Angels Fear to Tread
1990 Yabancı Kucak
1990 Bethune: The Making of a Hero
1989 When the Whales Came
1989 Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı
1988 Pascali's Island
1986 Sivrisinek Sahili
1986 Heavenly Pursuits
1985 White Nights
1984 Özgürlük Uğruna
1984 2010: The Year We Make Contact
1981 Krallar Savaşıyor
1980 Uzun Kutsal Cuma
1980 The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu
1980 Hussy
1979 The Quiz Kid
1979 Caligola
1976 Hamlet
1973 Talihli Adam
1972 Savage Messiah
1970 Colpo rovente
1969 Çıplak Model
1968 A Midsummer Night's Dream
1967 Herostratus

Televizyon

2013 Phil Spector (TV Filmi)
2012 Glee (Seslendirme)
2006 Prime Suspect: The Final Act (Mini Dizi)
2005 Third Watch
2005 Elizabeth I (Mini Dizi)
2004 Frasier (Seslendirme)
2004 Pride (TV Filmi – Seslendirme)
2003 The Roman Spring of Mrs. Stone (TV Filmi)
2003 Prime Suspect 6: The Last Witness (Mini Dizi)
2002 Georgetown (TV Filmi)
2002 Door to Door (TV Filmi)
2001 On the Edge (TV Filmi)
1999 French and Saunders
1999 The Passion of Ayn Rand (TV Filmi)
1998 Tracey Takes On...
1997 Painted Lady (TV Filmi)
1996 Losing Chase (TV Filmi)
1996 Prime Suspect 5: Errors of Judgement (Mini Dizi)
1995 Prime Suspect: The Scent of Darkness (TV Filmi)
1995 Prime Suspect: The Lost Child (TV Filmi)
1995 Prime Suspect: Inner Circles (TV Filmi)
1993 The Hidden Room
1993 Prime Suspect 3 (Mini Dizi)
1992 Prime Suspect 2 (Mini Dizi)
1991 Prime Suspect (Mini Dizi)
1989 Red King, White Knight (TV Filmi)
1989 Cause célèbre (TV Filmi)
1987 Faerie Tale Theatre
1985 Alacakaranlık Kuşağı
1985 Coming Through (TV Filmi)
1982 Play for Today
1982 Cymbeline (TV Filmi)
1981 BBC2 Playhouse
1981 A Midsummer Night's Dream (TV Filmi)
1979 ITV Playhouse
1979 S.O.S. Titanik - Facia (TV Filmi)
1979 Oresteia (Mini Dizi)
1978 Beğendiğiniz Gibi (TV Filmi)
1977 BBC Play of the Month
1976 Great Performances
1975 The Philanthropist (TV Filmi)
1975 Caesar and Claretta (TV Filmi)
1974 Thriller
1974 Miss Julie (TV Filmi)
1974 Bellamira (TV Filmi)
1971 ITV Saturday Night Theatre
1971 Cousin Bette (Mini Dizi)
1967 The Extravaganza of Golgotha Smuts (TV Filmi)

Yönetmen

2001 Happy Birthday

Televizyon

2001 On the Edge (TV Filmi)

Yapımcı

1996 O da Bir Ana!

Televizyon

1997 Painted Lady (TV Filmi

Görev Aldığı Yapımlar

Helen Mirren Fotoğrafları

Helen Mirren Fotoğrafları Helen Mirren Fotoğrafları Helen Mirren Fotoğrafları Helen Mirren Fotoğrafları Helen Mirren Fotoğrafları