Hümeyra

Hümeyra
Rol :Seslendirme
Doğum Tarihi :15.10.1947
Doğum Yeri:İstanbul

Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, albüm yapımcısı ve oyuncu.

Asıl adı Fatma Hümeyra Akbay'dır. 1970'lerden bu yana müzisyen ve oyuncu olarak bilinen Hümeyra, Avrupa Yakası dizisi ve Babam ve Oğlum filmi sayesinde yeni kuşaklarca da tanınmıştır.

Müzisyen olarak tanındığı 1970'lerde 'Kördüğüm', 'Sessiz Gemi', 'Otuzbeş Yaş' gibi şarkıları büyük hit oldu. Daha sonra popüler çizginin dışında, 'Tutkulardan İntihar', 'Beyhude' gibi albümler de yaptı. Tutkulardan İntihar, Türkiye'de rap müzik tarzında söylenmiş ilk şarkı örneğidir.

Önce tiyatro, sonra televizyon, en son da 'Talihli Amele' adlı filmle sinema oyunculuğuna başladı. Ferhan Şensoy'un 'Ortaoyuncular' ekibiyle 1985 yılında 'İçinden Tramvay Geçen Şarkı'da rol aldı. 1986'da Asiye Nasıl kurtulur? filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Antalya Film Festivali'nde Altın Portakal Ödülü kazanmıştır. 10. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nın geleneksel onur ödülü 'Işık Saçan Apollon' 2007 yılında kendisine verilmiştir. Fikret Hakan ve Ömer Kavur'la evlenip boşandı.,

Filmografi

2019 Biz Böyleyiz
2016 Kocan Kadar Konuş: Diriliş
2014 Unutursam Fısılda
2011 Dedemin İnsanları
2008 Horton (Seslendirme)
2008 Güneşin Oğlu
2007 Ulak
2007 Prenses Lissi ve Karadamı Yeti (Seslendirme)
2007 Don Kişot (Seslendirme)
2006 Sınav
2005 Babam ve Oğlum
1996 80. Adım
1995 Bir Kadının Anatomisi
1991 Kurt Kanunu
1990 Devlerin Ölümü
1990 Bir Yalnız Melek
1986 Parasız Yaşamak Pahalı (Video)
1986 Asiye Nasıl Kurtulur?
1982 Mine
1981 Kırık Bir Aşk Hikayesi
1980 Talihli Amele
1970 Adsız Cengaver

Televizyon

2018 Şahsiyet
2016 Paramparça
2013 Yalan Dünya
2012 Annem Uyurken
2011 Muhteşem Yüzyıl
2009 Melekler Korusun
2008 Avrupa Yakası
2007 Komedi Dükkanı
2007 Kelebek Çıkmazı
2006 Sıla
2006 Kabuslar Evi: Son Dans
2003 Estağfurullah Yokuşu
2000 Üzgünüm Leyla
1998 Yerim Seni
1992 Kanunun Ötesinde (TV Filmi)
1990 Bir Milyara Bir Çocuk
1984 Köşe Dönücü
1976 Darısı Başınıza
1974 Unutulanlar

Tiyatro

Ben Anadolu
Kral Ölüşüyor
Ödüller Kimin
Kuşlar (oyun)
İçinden Tranvay Geçen Şarkı

Ödülleri

1. İsmail Cem Televizyon Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Melekler Korusun
27. Siyad Türk Sineması Ödülleri Cahide Sonku Ödülü - En İyi Kadın Oyuncu, Babam ve Oğlum
1. Beyaz İnci TV Ödülleri - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Avrupa Yakası
8. Ankara Film Festivali - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, 80. Adım
8. Ankara Film Festivali - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Bir Kadının Anatomisi
24. Antalya Film Şenliği - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Asiye Nasıl Kurtulur?

Görev Aldığı Yapımlar

Hümeyra Fotoğrafları

Hümeyra Fotoğrafları Hümeyra Fotoğrafları Hümeyra Fotoğrafları Hümeyra Fotoğrafları Hümeyra Fotoğrafları