İlyas Salman

İlyas Salman
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :14.01.1949
Doğum Yeri:Malatya

Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu ve yönetmen.

14 Ocak 1949 yılında Malatya ilinin Arguvan ilçesinde doğdu. Aslen Arguvan, Malatyalıdır. Arguvan ilçesi Asar mahallesi nüfusuna kayıtlıdır. Uzun yıllardır oynadığı Kürt tiplemeleri nedeniyle Kürt olarak kabul edildi ve bunu açıkça yazanlar da olmuştur. Ancak 2007 yılında kendi yazısında ve kitabında Türkmen Alevisi olduğunu belirtti.

Malatya Turan Emeksiz Lisesi'nden mezun oldu. Konservatuvar'da eğitim görürken son sınıfta okulu bıraktı. Oyunculuğa İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda başladı. Uzun yıllar sinema oyunculuğunda, köylü tiplemeleri ile tanındı. Sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki sinema filmi bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli tarzda şiirleri ve türkü albümleri bulunmaktadır. Ankara Birlik Tiyatrosu'nda 1997'den 2000 yılına kadar sahneye çıkmıştır. Son olarak Hasretim Sansürlüdür isimli bir şiir kitabı ve Türksolu dergisindeki makalelerinden oluşan Kırmızı Beyaz isimli bir kitabı çıkmıştır.

Kendisi sol görüşlüdür. Türkiye Komünist Partisi'nin Kartal'da yaptığı 1 Mayıs mitingine katılmıştır. Şu anda ise Türksolu dergisinde yazmaktadır.

Gülser Salman ile evlidir ve Devrim adında bir kızı, Temmuz Ali adında bir oğlu vardır.

1 Ekim 2009 tarihinden itibaren Bakırköy Sanat Merkezi'nde Ahmed Arif'in 'Hasretinden Prangalar Eskittim' kitabından şiirler okuyacağı 'Karanfil Kokuyor Cıgaram' isminde bir gösteri sahnelemeye başlamak istemişti. Gösterinin görsel yönetmeni oğlu Temmuz Salman'dı. Kızı Devrim Salman ise gösteride solistlik yapacaktı. Ancak İlyas Salman'ın bazı geçici sağlık sorunları sebebiyle bu çalışma bahsi geçen sanat merkezinde sunulamayıp bir süre ertelenmiştir.

Filmografi

2017 Dört Zait (Kısa Film)
2016 Trendeki Yolcu
2015 Ve Panayır Köyden Gider
2014 Gece
2014 Mısır Adası
2012 Seni Seviyorum Tülsü (Kısa Film)
2012 Lal Gece
2009 Çıngıraklı Top
2008 Sevgili Babam
2008 Şeytanın Pabucu
2006 Sis ve Gece
2006 Adressiz Sorgular
2003 Çığlığın Dağlarda Yükselir
2003 Sen Hiç Güneşte Üşüdün mü?
2003 Güneş de Karanlığa Düşer
1997 Tatil Belası
1995 Naylon Karı
1995 Antika Kabadayı
1995 Karımı Aldatamam
1995 Tek Ayaklı Kuşlar
1995 Rambo Ramiz
1994 Sarhoş
1994 Talihsiz Bilo
1994 Yoksa Yaşlandım mı?
1992 Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mercedes
1990 Aile Bağları / Deli Fişek
1990 Zavallı Ali
1989 Afacan
1989 Kınalı Hanzo
1988 Keklik Ali
1988 Aptal Aşık
1987 Şam Fıstık
1987 Aşk Peşinde
1986 Karaman'ın Koyunu
1986 Ben Milyoner Değilim
1986 Ava Giden Avlanır
1985 Ya Ya Ya Şa Şa Şa
1985 Uyanıklar Dünyası
1985 Sarı Öküz Parası
1985 Deliye Her Gün Bayram
1984 Kızlar Sınıfı
1983 Aptal Kahraman
1983 Şaşkın Ördek
1983 Şekerpare
1982 Dolap Beygiri
1982 Çiçek Abbas
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle
1981 Çirkinler de Sever
1980 Yedi Kocalı Hürmüz
1980 Talihli Amele
1980 Banker Bilo
1980 İbişo
1980 Beş Parasız Adam
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo
1978 Kibar Feyzo
1978 Sultan
1978 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor
1978 Baskın (Kısa Film)
1977 Çöpçüler Kralı
1977 Baskın

Televizyon

2010 Akasya Durağı
2008 Ölüm Çiçekleri-Saraybosna
2001 Fakiro (TV Filmi)
2000 İstanbul'da Bir Malatyalı
1998 Gülerken Ağladık
1997 Taksim – Sarıyer
1997 Yasemince
1993 Kızlar Sınıfı

Video

1990 Yaşanan Dünya
1987 Gönlübol
1987 Banko Altılı Ganyan / Gönüllü Kahraman
1986 Sen Neymişsin Be Abi
1986 Türkücüler Kralı / Dündar ile Canan
1986 Sahtekar
1986 Anahtarı Bendedir
1986 Paketteki Adam
1986 Sen de mi Şakir?
1986 Arap Bilo
1985 Ekmek Elden Su Gölden
1985 Para Babası
1985 Fakir Milyoner
1985 Köfteci Holding

Yönetmen

1990 Zavallı
1990 Yaşanan Dünya (Video)
1990 Aile Bağları / Deli Fişek

Senaryo

1990 Zavallı
1990 Yaşanan Dünya (Video)
1990 Aile Bağları / Deli Fişek

Ödülleri

2012 19. Altın Koza Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Lal Gece
2007 40. Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Sis ve Gece
2007 18. Ankara Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Sis ve Gece
2007 12. Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Sis ve Gece
1993 5. Ankara Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mercedes

Görev Aldığı Yapımlar

İlyas Salman Fotoğrafları

İlyas Salman Fotoğrafları İlyas Salman Fotoğrafları İlyas Salman Fotoğrafları İlyas Salman Fotoğrafları İlyas Salman Fotoğrafları