Ingmar Bergman

Ingmar Bergman
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :14.7.1918
Doğum Yeri:Uppsala

İsveçli senarist, yapımcı ve yönetmen.

Bir Protestan papazının oğlu olarak 1918'de İsveç Uppsala'da doğmuştur. Çok sayıda evlilik yapmıştır. Bunların sonuncusu, kült oyuncusu Liv Ullmann ile yaptığıdır. Diğer kült oyuncusu ise Max von Sydow'dur. 2005 yılında Time dergisi tarafından dünyanın yaşayan en büyük yönetmeni olarak nitelendirilmiştir. 9 defa en iyi yönetmen Oscar’ına aday gösterilen Bergman’ın eserleri, 1960, 1961 ve 1983 yıllarında Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü’nün sahibi oldu.

Birçok filminde karakterleri, sanat çevreleri içine yerleştirmiştir. Filmlerinde tavrını daima kadınlardan yana koyar. Mizahi ve eğlenceli filmler de yapmıştır.

Papazlar, bir 'sorunsal' olarak dahil edilir filme. Aşkımızın Üstüne Yağmur Yağıyordu, Yedinci Mühür ve Cehennemi Karanlıkta Müzik filmlerinde açıkça iticidirler. Bir Aşk Dersi ile Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri'nde mizahi bir dille hicvedilirler.

30 Temmuz 2007'de sabahın erken saatlerinde İsveç'te Fårö adasındaki evinde 89 yaşında ölmüştür.

Filmografi

2008 On Set Home Movies (Kısa Belgesel Video)
1984 Dokument Fanny och Alexander (Belgesel)
1984 Karins ansikte (Kısa Belgesel)
1982 Fanny ve Alexander
1978 The Making of Autumn Sonata (Belgesel)
1978 Güz Sonatı
1977 The Serpent's Egg
1976 Yüzyüze
1976 De fördömda kvinnornas dans (Kısa Film)
1974 Scener ur ett äktenskap
1972 Çığlıklar ve Fısıltılar
1971 Temas
1969 En passion
1968 Vargtimmen
1968 Utanç
1967 Stimulantia
1966 Persona
1964 För att inte tala om alla dessa kvinnor
1963 Sessizlik
1963 Nattvardsgästerna
1961 Såsom i en spegel
1960 Genç Kız Pınarı
1960 Djävulens öga
1958 Nära livet
1958 Ansiktet
1957 Yedinci Mühür
1957 Yaban Çilekleri
1957 Bakomfilm Smultronstället (Kısa Belgesel)
1955 Sommarnattens leende
1955 Düşler
1954 En lektion i kärlek
1953 Sommaren med Monika
1953 Gycklarnas afton
1952 Kadınların Bekleyişi
1951 Sommarlek
1951 Ingmar Bergman: Making Commercials (Kısa Film)
1950 Till glädje
1950 Sånt händer inte här
1949 Fängelse
1949 Arethuse Çeşmesi
1948 Musik i mörker
1948 Hamnstad
1947 Skepp till India land
1946 Kris
1946 Det regnar på vår kärlek

Televizyon

2003 Saraband (TV Filmi)
2000 Bildmakarna (TV Filmi)
1997 Larmar och gör sig till (TV Filmi)
1996 Harald & Harald (Kısa Film)
1995 Sista skriket (TV Filmi)
1993 Backanterna (TV Filmi)
1992 Markisinnan de Sade (TV Filmi)
1986 De två saliga (TV Filmi)
1985 Dom Juan (TV Filmi)
1984 Efter repetitionen (TV Filmi)
1983 Hustruskolan (TV Filmi)
1983 Fanny och Alexander (Mini Dizi)
1980 Aus dem Leben der Marionetten (TV Filmi)
1979 Fårö-dokument 1979 (Belgesel)
1975 Trollflöjten (TV Filmi)
1974 Misantropen (TV Filmi)
1973 Bir Evlilikten Manzaralar (Mini Dizi)
1970 Fårö dokument (Belgesel)
1969 Riten (TV Filmi)
1965 Don Juan (Mini Dizi)
1963 Ett drömspel (TV Filmi)
1960 Oväder (TV Filmi)
1958 Venetianskan (TV Filmi)
1958 Rabies (TV Filmi)
1957 Herr Sleeman kommer (TV Filmi)

Yapımcı

1987 Gotska Sandön (Belgesel)
1981 Sally och friheten
1979 Min älskade
1977 Paradistorg
1976 De fördömda kvinnornas dans (Kısa Film)
1972 Çığlıklar ve Fısıltılar
1971 Temas
1966 Persona
1960 Genç Kız Pınarı
1957 Bakomfilm Smultronstället (Kısa Belgesel)

Televizyon

1980 Aus dem Leben der Marionetten (TV Filmi)
1978 Rätt ut i luften (TV Filmi)

Senaryo

2020 Sixty-Four Minutes with Rebecka
2002 Persona (Kısa Video)
2000 Trolösa
1992 Söndagsbarn
1992 İyi Niyetler
1984 Dokument Fanny och Alexander (Belgesel)
1984 Karins ansikte (Kısa Belgesel)
1982 Fanny ve Alexander
1978 Güz Sonatı
1978 The Making of Autumn Sonata (Belgesel)
1977 A Little Night Music
1977 The Serpent's Egg
1976 De fördömda kvinnornas dans (Kısa Film)
1976 Yüzyüze
1974 Scener ur ett äktenskap
1972 Çığlıklar ve Fısıltılar
1971 Temas
1969 En passion
1968 Vargtimmen
1968 Utanç
1967 Stimulantia
1966 Persona
1964 För att inte tala om alla dessa kvinnor
1963 Sessizlik
1963 Nattvardsgästerna
1961 Såsom i en spegel
1961 Lustgården
1960 Djävulens öga
1958 Ansiktet
1958 Nära livet
1957 Yaban Çilekleri
1957 Nattens ljus
1957 Yedinci Mühür
1956 Sista paret ut
1955 Sommarnattens leende
1955 Düşler
1954 En lektion i kärlek
1953 Sommaren med Monika
1953 Gycklarnas afton
1952 Kadınların Bekleyişi
1951 Ingmar Bergman: Making Commercials (Kısa Film)
1951 Sommarlek
1951 Frånskild
1950 Medan staden sover
1950 Till glädje
1949 Fängelse
1948 Eva
1948 Hamnstad
1947 Skepp till India land
1947 Kvinna utan ansikte
1946 Kris
1946 Det regnar på vår kärlek
1944 Çılgınlık

Televizyon

2018 Den obesegrade kvinnligheten (TV Filmi)
2015 Une histoire d'âme (TV Filmi)
2006 Skines apo ena gamo (TV Filmi)
2005 Bergmanova sonata (TV Filmi)
2003 Saraband (TV Filmi)
1997 Larmar och gör sig till (TV Filmi)
1996 Harald & Harald (Kısa Film)
1996 Enskilda samtal (TV Filmi)
1995 Sista skriket (TV Filmi)
1991 Den goda viljan (Mini Dizi)
1990 Live From Lincoln Center
1984 Efter repetitionen (TV Filmi)
1983 Fanny och Alexander (Mini Dizi)
1980 Aus dem Leben der Marionetten (TV Filmi)
1979 Fårö-dokument 1979 (Belgesel)
1975 Trollflöjten (TV Filmi)
1973 The Lie (TV Filmi)
1973 Bir Evlilikten Manzaralar (Mini Dizi)
1970 Play for Today
1970 Sliki na drvo (TV Filmi)
1970 Reservatet (TV Filmi)
1969 Riten (TV Filmi)
1963 Trämålning (TV Filmi)
1962 Staden (TV Filmi)

Oyuncu

1972 Çığlıklar ve Fısıltılar (Anlatıcı)
1969 En passion (Anlatıcı)
1955 Düşler
1954 En lektion i kärlek (Anlatıcı)
1952 Kadınların Bekleyişi
1950 Till glädje
1949 Arethuse Çeşmesi
1948 Musik i mörker
1947 Skepp till India land
1944 Çılgınlık (Seslendirme)

Televizyon

2018 Den obesegrade kvinnligheten (TV Filmi)
1997 Larmar och gör sig till (TV Filmi)
1975 Trollflöjten (TV Filmi)
1969 Riten (TV Filmi)
1973 Bir Evlilikten Manzaralar (Mini Dizi – Seslendirme)

Görev Aldığı Yapımlar

Ingmar Bergman Fotoğrafları

Ingmar Bergman Fotoğrafları Ingmar Bergman Fotoğrafları Ingmar Bergman Fotoğrafları Ingmar Bergman Fotoğrafları Ingmar Bergman Fotoğrafları