Jean Reno

Jean Reno
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :30.7.1948
Doğum Yeri:Kazablanka

Fransız oyuncu.

Tam adı Juan Moreno y Herrera-Jiménez'dir. Fransız, İngiliz, Japon, İspanyol ve İtalyan filmlerinde rol almasının yanında Kızıl Nehirler, Da Vinci Şifresi, Godzilla, Görevimiz Tehlike, Ronin, Les Visiteurs, Büyük Mavi Derinlik ve Sevginin Gücü gibi başarılı yapımlarda oynamıştır.

Reno, Juan Moreno y Herrera-Jiménez adıyla Kazablanka, Fas'ta doğdu. María Teresa adında bir kız kardeşi vardı ve ikisi de Katolik olarak büyütüldüler. İspanyol olan ebeveynleri Endülüs'teki Sanlúcar de Barrameda ve Jerez de la Frontera'nın yerlileriydiler ve Francisco Franco'nun diktatörlüğünden kaçıp iş bulmak için Kuzey Afrika'da gittiler. Babaları matbaacıydı, anneleri ise Juan daha gençken öldü. Fas'ta büyürken ailesinden İspanyolca, Arapça ve Fransızca öğrendi. 17 yaşındayken Cours Simon Drama Okulu'nda oyunculuk okuyacağı Fransa'ya taşındı.

Kariyeri

Fransa'da oyunculuk işleri almaya başladıktan sonra ismini Jean olarak değiştirip soyadını da Reno olarak kısalttı. Kariyerinin başlarında uzun boyundan dolayı genelde 'ağır abi' rollerinde oynuyordu. Sonra romantik komedi ve aksiyon filmlerinde oynadı. Le dernier combat (1985) gibi ilk Luc Besson filmlerinde oynayarak Fransa'da sinema kariyerine adım attı. İkili daha sonra Besson'un yazdığı, yönettiği ya da yapımcılığını yaptığı filmlerle işbirliklerine devam etti. Birlikte yaptıkları filmler içerisinde ticari ve eleştirel anlamda en başarılıları Nikita (1990) ile İngilizce Büyük Mavi Derinlik (1988) ve Sevginin Gücü (1994) oldu. Reno ayrıca Aslan Kral'da aslen James Earl Jones'un seslendirdiği Mufasa karakterinin Fransızca dublajını yaptı.

Fransız Öpücüğü (1995), Görevimiz: Tehlike (1996), Ronin (1998) ve Godzilla (1998) gibi başarılı Amerikan filmlerinde oynadı. Matrix'teki Ajan Smith rolünü geri çevirdi. Ayrıca Les Visiteurs (1993): Kızıl Nehirler (2000) ve Décalage horaire gibi Fransa'da gişe yapmış yapımlarda da yer aldı.

2006'da Steve Martin'le birlikte Pembe Panter ve onun 2009'daki devam filminde önemli bir rolde oynadı. Ron Howard filmi Da Vinci Şifresi'nde polis müfettişi Bezu Fache'ı oynadı.

Filmografi

2021 Promises
2021 The Man Who Saved Paris
2021 Le dernier voyage de l'énigmatique Paul W.R.
2020 The Doorman
2020 Anya'yı Beklerken
2020 Le dernier voyage de Paul W.R.
2020 Da 5 Bloods
2020 Bronx
2019 Polina i tayemnyzia kinostudiyi
2019 Cold Blood Legacy
2019 4 latas
2017 Xia dao lian meng
2017 Mes trésors
2017 La ragazza nella nebbia
2016 Las pequeñas cosas (Kısa Film)
2016 The Last Face
2016 Les visiteurs: La révolution
2016 The Promise
2015 Rüzgârın Kardeşleri
2015 Antigang
2014 Hector and the Search for Happiness
2014 Günler ve Geceler
2014 Dedemle Bu Yaz
2014 Benoît Brisefer: Les taxis rouges
2012 Le jour des corneilles (Seslendirme)
2012 Şeflerin Savaşı
2012 Les seigneurs
2012 Alex Cross
2011 On ne choisit pas sa famille
2011 Margaret
2010 The Philosopher (Kısa Film)
2010 Ölümsüz
2010 İşgal
2009 Pembe Panter 2
2009 Le premier cercle
2009 Armored
2009 Arızalı Çiftler
2008 Ca$h
2006 Fare Şehri (Seslendirme)
2006 Pembe Panter
2006 Kahraman Pilotlar
2006 Da Vinci Şifresi
2005 Kurtlar İmparatorluğu
2005 Kar ve Kaplan
2004 Onimusha 3 (Video Oyunu – Seslendirme)
2004 Ruanda Oteli
2004 Korsikalı
2004 Kıyamet Melekleri
2003 Dost musun, Düşman mı?
2002 Rollerball
2002 İki Yabancı
2001 Wasabi
2001 Çılgın Konuklar
2000 Kızıl Nehirler
1998 Ronin
1998 Les couloirs du temps: Les visiteurs II
1998 Godzilla
1997 Roseanna
1997 Les soeurs Soleil
1997 Cadıca Sevmek
1996 Jaguar
1996 Görevimiz Tehlike
1995 Les truffes
1995 Fransız Öpücüğü
1995 Bulutların Ötesinde
1994 Sevginin Gücü
1993 Paranoïa (Kısa Film)
1993 La vis (Kısa Film)
1993 Misafirler
1992 Loulou Graffiti
1991 L'opération Corned Beef
1991 L'homme au masque d'or
1990 Nikita
1988 Derinlik Sarhoşluğu
1986 Zone rouge
1986 I Love You
1985 Yeraltı
1985 Strictement personnel
1985 Le téléphone sonne toujours deux fois
1984 Ne quittez pas (Kısa Film)
1984 Alea (Kısa Film)
1984 Ayrı Odalar
1983 Ballade sanglante (Kısa Film)
1983 Signes extérieurs de richesse
1983 Le dernier combat
1982 La passante du Sans-Souci
1981 L'avant dernier (Kısa Film)
1981 On n'est pas des anges... elles non plus
1981 Les bidasses aux grandes manoeuvres
1980 Voulez-vous un bébé Nobel?
1979 Clair de femme
1978 L'hypothèse du tableau volé

Televizyon

2021 I love you coiffure (TV Filmi)
2020 Die Hart
2020 Dix pour cent
2013 Jo (Mini Dizi)
2006 Les grandes occasions (TV Filmi)
1993 Flight from Justice (TV Filmi)
1987 Monsieur Benjamin (TV Filmi)
1986 Et demain viendra le jour (TV Filmi)
1985 Série noire
1985 Un homme comblé (TV Filmi)
1985 Tender Is the Night (Mini Dizi)
1984 Allô Béatrice
1983 Quelques hommes de bonne volonté (Mini Dizi)
1980 L'aéropostale, courrier du ciel (Mini Dizi)

Görev Aldığı Yapımlar

Jean Reno Fotoğrafları

Jean Reno Fotoğrafları Jean Reno Fotoğrafları Jean Reno Fotoğrafları Jean Reno Fotoğrafları Jean Reno Fotoğrafları