Jim Jarmusch

Jim Jarmusch
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :22.1.1953
Doğum Yeri:Ohio

ABD'li yönetmen.

İlk önemli filmi, 1984 yapımı Cennetten de Garip'tir. Hayal kırıklığı içindeki üç gencin New York'tan Cleveland'a oradan da Florida'ya tuhaf yolculuğunu anlatan film, Hollywood'a özgü film yapımı geleneklerinin pek çoğunu yıkmasının yanında, bugün de modern bağımsız sinemanın dönüm noktalarından biri kabul edilmektedir.

Jarmusch 1986'da Down by Law'u yazdı ve yönetti. Film New Orleans'ta bir hapishanedeki Tom Waits, John Lurie ve Roberto Benigni'nin canlandırdığı üç mahkûmu anlatır. Yönetmen bu erken dönem çalışmaları nedeniyle ABD'li yol filmleri trendinin etkili bir temsilcisi haline geldi.

1995'te Jarmusch, 19. yy'da Batı Amerika'da geçen ve başrollerini Johnny Depp ile Gary Farmer'ın paylaştığı Dead Man'i çekti. Film eleştirmenlerce genel olarak 'acid western,' bir 'anti-Western' ve 'post-Western' olarak tanımlandı. Ayrıca eleştirmenler Batı Amerika, şiddet ve özellikle Amerikan yerlisi portrelerini başarılı bularak filmi övdü. Dead Man, Robby Müller tarafından siyah beyaz olarak çekildi ve müzikleri Neil Young tarafından bestelendi ve icra edildi.

Jarmusch'un en önemli projelerinden biri, seri kısa filmlerden oluşan Coffee and Cigarettes'tir. Filmin temelini oluşturan ve Roberto Benigni ile komedyen Steven Wright'ın oynadığı altı dakikalık kısa film 1986'da Saturday Night Live'de yayınlandı. Yönetmen üç yıl sonra aktör Steve Buscemi ile sekiz dakika uzunluğundaki Coffee and Cigarettes: Memphis Version'u çekti. Müzisyenler Tom Waits ile Iggy Pop'un rol aldığı 12 dakikalık Coffee and Cigarettes: Somewhere in California ise 1993'te çekildi.

Jarmusch filmle ilgili planlarını, 'Kurgulanmayı bekleyen iki bölüm daha çektim ve iki ya da üç bölüm daha yazdım. Her ne kadar niyetim bunların ayrı ayrı kısa filmler olmasıysa da, on iki ila on dört civarında bölüm çekip bunları video gösterimi için bir araya getirmeyi planlıyorum.' sözleriyle açıkladı. Filmler 2004'te Coffee and Cigarettes adıyla gösterildi. Film (birincisi 1986 yapımı Coffee and Cigarettes, ikincisi Memphis Version ve üçüncüsü Somewhere in California olmak üzere) on bir bölümden oluşur. Oyuncular arasında The White Stripes'tan Jack ve Meg, Cate Blanchett, RZA, GZA, Bill Murray, Steve Coogan ve Alfred Molina da vardır.

Filmografi

Yönetmen

2016 Gimme Danger (Belgesel)
2016 Paterson
2013 Sadece Aşıklar Hayatta Kalır
2009 Kontrol Limitleri
2005 Broken Flowers
2003 Coffee and Cigarettes
2002 Ten Minutes Older: The Trumpet
1999 Ghost Dog - Der Weg des Samurai
1997 Year of the Horse (Belgesel)
1995 Ölü Adam
1993 Coffee and Cigarettes: Somewhere in California (Kısa Film)
1991 Dünyada Bir Gece
1990 Red Hot and Blue (TV Filmi)
1989 Gizem Treni
1989 Coffee and Cigarettes: Memphis Version (Kısa Film)
1988 Talking Heads: Storytelling Giant (Video Filmi)
1986 Coffee and Cigarettes (Kısa Film)
1986 Içerdekiler
1984 Cennetten de Garip
1983 Stranger Than Paradise (Kısa Film)
1980 Sürekli Tatil

Senaryo

2016 Gimme Danger (Belgesel)
2016 Paterson
2013 Sadece Aşıklar Hayatta Kalır
2009 Kontrol Limitleri
2005 Broken Flowers
2003 Coffee and Cigarettes
2002 Ten Minutes Older: The Trumpet
1999 Ghost Dog - Der Weg des Samurai
1995 Ölü Adam
1991 Dünyada Bir Gece
1989 Gizem Treni
1989 Coffee and Cigarettes: Memphis Version (Kısa Film)
1986 Coffee and Cigarettes (Kısa Film)
1986 Içerdekiler
1984 Cennetten de Garip
1981 You Are Not I
1980 Sürekli Tatil

Yapımcı

2016 Porto
2016 Uncle Howard (Belgesel
2008 Explicit Ills
1999 Ghost Dog - Der Weg des Samurai
1993 Wenn Schweine fliegen
1991 Dünyada Bir Gece
1981 You Are Not I
1980 Sürekli Tatil

Oyuncu

2009 Bored to Death (TV Dizisi)
2008 Simpson Ailesi (TV Dizisi)
2001 V.I.P. - Die Bodyguards (TV Dizisi)
2000 Sünger Bob Kare Şort (TV Dizisi)
1997 Cannes Man
1996 Bıçak Sırtı
1995 Blue in the Face
1994 Iron Horsemen
1992 Alles Kino
1990 The Golden Boat
1989 Leningrad Cowboys Go America
1987 Candy Mountain
1987 Helsinki Napoli All Night Long
1986 Straight to Hell - Fahr zur Hölle
1984 American Autobahn
1984 Fräulein Berlin

Görev Aldığı Yapımlar

Jim Jarmusch Fotoğrafları

Jim Jarmusch Fotoğrafları Jim Jarmusch Fotoğrafları Jim Jarmusch Fotoğrafları Jim Jarmusch Fotoğrafları Jim Jarmusch Fotoğrafları