Jodie Foster

Jodie Foster
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :19.11.1962
Doğum Yeri:Kaliforniya

ABD'li oyuncu, yapımcı ve yönetmen.

Asıl adı Alicia Christian Foster'dır. Oyunculukla henüz 3 yaşındayken reklam filmlerinde rol alarak tanışan oyuncunun Robert De Niro ile oynadığı Taksi Şoförü ve Anthony Hopkins ile başrolünü paylaştığı Kuzuların Sessizliği filmleri adının gelmiş geçmiş en iyi oyuncular listesine yazılmasını sağladı.

7 yaşındayken 1969 yılında yayınlanan Doris comédie dizisinde rol alarak ilk kez televizyona ve 1972 yılı yapımı Napoleon ve Samantha isimli filmle de ilk kez sinemaya adım atmıştır. Sonraki 5 yıl aralarında Tom Sawyer ve Çılgın Cuma'nın da yer aldığı 10'dan fazla filmde rol aldı. Daha ilk yıllarda oyunculuğuyla eleştirmenlerin dikkatini çekmeyi başardı.

Henüz 14 yaşındayken, bir Martin Scorsese filmi Taksi Şoförü filminde Robert De Niro ile birlikte oynadığı çocuk fahişe rolü, ona En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü adaylığı getirdi. Bu film, onun geniş kitlelerce tanınmasına sebep oldu. Önceki çocuk yıldızlar Shirley Temple ve Tatum O'Neal'ın aksine, Foster'ın yetişkin rollerine geçişi oldukça başarılı oldu. İlk En iyi Kadın Oyuncu Oscarı'nı tecavüz mağduru bir kadını canlandırdığı 1988 yapımı The Accused filmiyle aldı. İkincisini ise Anthony Hopkins ile başrolünü paylaştığı, 1991 yapımı Kuzuların Sessizliği filmi ile aldı.

Kuzuların Sessizliği, Foster'ın kariyerinde bir dönüm noktası olmuştur. Yazar Thomas Harris'in romanından uyarlanan ve Foster'ın başrollerini Hannibal Lecter karakterini canlandıran Anthony Hopkins ile paylaştığı bu film, ona sadece En İyi Kadın Oyuncu ve filmin yapımcılarına da En İyi Film Oscarı kazandırmakla kalmamış, Foster'a Hollywood'un kapılarını sonuna kadar açmakla bir mihenk taşı görevi üstlenmiştir.

Foster, Taksi Şoförü filminde 'Iris' olarak karşımıza çıkıyor.Foster, ilk sinema filmi yönetmenliği 1991 yapımı Little Man Tate filmi ile yaptı. Dahi bir çocuk ve annesi etrafında gelişen hikâyeyinin aktarıldığı filmi Foster hem yönetti, hem de oynadı. 1992 yılında kendi prodüksiyon firması Egg Pictures'ı kurdu. 1994 yılında yapımcılığını ve oyunculuğunu aynı anda üstlendiği Nell adlı filmde, Kuzey Kaliforniya ormanlarında insanlardan yalıtılmış bir şekilde yaşayan ve sonunda uygarlığa dönmek zorunda kalan Nell'i canlandırdı. 1997 yılında Matthew Mcconaughey ile başrollerini paylaştığı, Carl Sagan'ın romanından uyarlanan Mesaj filminde dünya dışı varlıkların araştırıldığı bir projede çalışan bir bilim kadınını canlandırdı.

Bu filmleri 2002 yapımı bir David Fincher filmi Panik Odası ve 2005 yapımı Uçuş Planı takip etti. Bu filmlerin ardından olumlu eleştiriler, Foster'ın adının birçok dergi ve eleştirmen tarafından gelmiş geçmiş en iyi oyuncuları listesine eklenmesine sebep oldu. Foster'ın ülkemizde gösterilen son filmi İçerideki Adam, Türkiye sinemalarında 28 Nisan 2006'da gösterime girdi. Spike Lee'nin yönettiği filmde Foster, başrolü Denzel Washington ve Clive Owen ile paylaştı.

Filmografi

2021 Prisoner 760
2018 Hotel Artemis
2014 Scorsese's Women (Kısa Video)
2013 Elysium: Yeni Cennet
2011 Kukla
2011 Acımasız Tanrı
2009 Maman mode d'emploi
2008 Macera Adası
2007 İçindeki Yabancı
2006 İçerideki Adam
2005 Uçuş Planı
2004 Kayıp Nişanlı
2002 The Dangerous Lives of Altar Boys
2002 Panik Odası
1999 Genç Kız ve Kral
1997 Mesaj
1994 Nell
1994 Maverick
1993 Yıllar Sonra
1991 Ombres et brouillard
1991 Küçük Adam
1991 Kuzuların Sessizliği
1990 Kaçış
1989 Rabbit Ears: The Fisherman and His Wife (Kısa Video - Seslendirme)
1988 Sanık
1988 La mémoire brisée
1987 Siesta
1987 Five Corners
1985 Mesmerized
1984 New Hampshire Oteli
1982 O'Hara's Wife
1980 Ça plane, les filles!
1980 Carny
1977 Moi, fleur bleue
1977 La cabine des amoureux
1977 Esrarlı Malikâne
1976 Un vendredi dingue, dingue, dingue
1976 Taksi Şoförü
1976 La petite fille au bout du chemin
1976 Echoes of a Summer
1976 Bagsi Malon
1974 Alice n'est plus ici
1973 Un petit indien
1973 Tom Sawyer
1972 Bomba Gibi Kız
1972 Napoléon et Samantha

Televizyon

2016 Conan
2009 Simpson Ailesi (Seslendirme)
1997 Gizli Dosyalar (Seslendirme)
1996 Frasier (Seslendirme)
1984 Le sang des autres (TV Filmi)
1983 Svengali (TV Filmi)
1975 Tıp Merkezi
1975 ABC Afterschool Specials
1974 La barbe à papa
1974 Smile Jenny, You're Dead (TV Filmi)
1973 The Partridge Family
1973 The New Perry Mason
1973 Love Story
1973 La famille Addams (Seslendirme)
1973 Kung Fu
1973 Bob & Carol & Ted & Alice
1972 The Paul Lynde Show
1972 The Amazing Chan and the Chan Clan (Seslendirme)
1972 L'homme de fer
1972 Ghost Story
1972 Fantomatiquement vôtre, signé Scoubidou (Seslendirme)
1972 Bonanza
1972 My Three Sons
1972 Gunsmoke
1972 My Sister Hank (TV Filmi)
1971 The Courtship of Eddie's Father
1970 San Francisco International Airport
1970 Nanny et le professeur
1970 Le monde merveilleux de Disney
1970 Daniel Boone
1970 Adam-12
1970 Mayberry R.F.D.
1970 Menace on the Mountain (TV Filmi)
1969 Julia
1969 Doris comédie

Yönetmen

2016 Para Tuzağı
2011 Kukla
1995 Yılbaşı Tatili
1991 Küçük Adam
1985 Stephen King's Golden Tales (Video)

Televizyon

2020 Tales from the Loop
2017 Kara Ayna
2014 Orange Is the New Black
2014 House of Cards
1988 Histoires de l'autre monde

Yapımcı

2018 Be Natural, l'histoire inédite d'Alice Guy-Blaché (Belgesel)
2007 İçindeki Yabancı
2002 The Dangerous Lives of Altar Boys
2000 Le fantôme de Sarah Williams
1995 Yılbaşı Tatili
1994 Nell
1985 Mesmerized

Televizyon

1998 The Baby Dance (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Jodie Foster Fotoğrafları

Jodie Foster Fotoğrafları Jodie Foster Fotoğrafları Jodie Foster Fotoğrafları Jodie Foster Fotoğrafları Jodie Foster Fotoğrafları