Mel Gibson

Mel Gibson
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :3.1.1956
Doğum Yeri:New York

Avustralya asıllı ABD'li aktör, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Tam adı Mel Columcille Gerard Gibson'dır. Mad Max film serisi, Cehennem Silahı serisi ve aynı zamanda yönetmenliğini de yaptığı Oscar ve Altın Küre ödüllü Cesur yürek filmiyle tanınmıştır. Ayrıca 2004 yılında yönettiği Tutku - İsa Mesih'in Çilesi adlı yapım da oldukça ses getirmiştir.

On bir çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelen aktör Mel Gibson, New York Merkez Tren İstasyonu’nda çalışan babasının, oğullarını hem ekonomik zorluklardan hem de Vietnam tehlikesinden kurtarmak maksadıyla geldiği Peekskill'de doğdu. Katolik lisesindeki zamanını aşçı ya da gazeteci olmak hayalleriyle geçiren Gibson, okulu bitirdikten sonra New South Wales Üniversitesi'nin drama bölümüne girdi. Ablasının kendisinin haberi olmadan kayıt yaptırması üzerine zorunlu olarak başladığı oyunculuk, yıllar geçtikçe vazgeçilmez bir tutkusu haline geldi.

Öğrencilik yıllarında “Summer City” adlı bir filmde Scollop adında genç bir sörfçüyü canlandırdı. Mezun olduktan sonra da Güney Avustralya Devlet Tiyatrosu’na katıldı. Burada birçok klasik oyunda rol alan Gibson, özellikle çağdaş oyunlardaki performanslarına hayran kalan yönetmen George Miller’ın gözüne girdi. Miller’ın teklifiyle kendini bir anda film setinde bulan aktör, sinemaya “Mad Max” adlı aksiyon filmiyle giriş yaptı.

Filmdeki, 'geleceğin yeni kahramanı Mad Max' karakteriyle Avustralya’da büyük üne kavuşan Gibson, filmin devamı niteliğindeki “The Road Warrior” ile Amerika’da da tanındı. Yönetmen Peter Weir’ın I. Dünya Savaşı epiği “Gallipoli”deki rolüyle En İyi Aktör dalında Avustralya Film Enstitüsü ödülünü kazanan aktör, “The Year of Living Dangerously”, “The Bounty” ve “Mrs. Soffel” adlı filmlerle iyi bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Gibson, People dergisinin 1985 yılında düzenlediği yarışmada “Yaşayan En Seksi Adam” unvanının da sahibi olarak kadınların tutkusu haline geldi.

Aksiyon filmlerine devam etmekte kararlı görünen Mel Gibson, Mad Max’ten sonra “Lethal Weapon” ile çok farklı ve yine unutulmaz bir kahraman karakteri yarattı. Ölümden korkmayan depresif polis karakteriyle box office listelerinde fırtınalar estiren Gibson, Hollywood’un en popüler oyuncularından biri oldu. Elde ettiği prestijle kendi istediği filmlerde oynama lüksüne kavuşan aktör, “Hamlet” ve “The Man Without a Face” gibi dramatik oyunculuğu ağır basan filmlerde oynadı. Bu filmlerin beklenen ilgiyi görmemesi Gibson’ı aksiyon filmlerine dönmeye mecbur etti.

1994 yılında “Maverick” adlı çağdaş western filmiyle komedi türünü de deneyen aktör, oyunculuğa ara verip yönetmenliğe soyundu. İskoçya’nın İngiltere’ye karşı verdiği mücadeleyi konu alan görkemli “Braveheart”ın hem yönetmeni hem başrol oyuncusu olan aktör, En İyi Film ve En İyi Yönetmen olmak üzere iki Oscar ödülünün sahibi oldu.

“Randsom” adlı gerilim filminde oğlu kaçırılan bir hava alanı yetkilisini canlandıran aktör, 1997 yılında Julia Roberts ile birlikte “Conspiracy Theory” adlı filmde rol aldı. Ertesi yıl “Lethal Weapon” serisinin sonuncusuna imza atan Gibson, “Payback” adlı yüksek bütçeli gerilim filminde, inançsız karısı ve iki taraflı oynayan bir arkadaşından intikam almaya çalışan bir hırsızı canlandırdı.

2000 yılının en çok iş yapan yaz filmlerinden “Chicken Run”da seslendirme yapan aktör, daha sonra Roland Emmerich’in Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nı konu alan “The Patriot” adlı filmde oynadı.

Filmografi

Oyuncu

2019 The Professor and the Madman
2019 Boss Level
2018 Dragged Across Concrete
2017 Daddy's Home 2
2016 Blood Father
2014 The Expendables 3
2013 Machete Kills
2012 Get the Gringo
2011 The Beaver
2010 Edge of Darkness
2004 Paparazzi
2003 The Singing Detective
2002 We Were Soldiers
2002 Signs
2000 Chicken Run
2000 The Patriot
2000 What Women Want
2000 The Million Dollar Hotel
1999 Payback
1998 Lethal Weapon 4
1997 Fathers' Day
1997 Conspiracy Theory
1997 FairyTale: A True Story
1996 Ransom
1995 Braveheart
1995 Casper
1995 Pocahontas
1994 Maverick
1993 The Man Without a Face
1992 Forever Young
1992 Lethal Weapon 3
1990 Bird on a Wire
1990 Air America
1990 Hamlet
1989 Lethal Weapon 2
1988 Tequila Sunrise
1987 Lethal Weapon
1985 Mad Max Beyond Thunderdome
1984 The Bounty
1984 The River
1984 Mrs. Soffel
1982 The Year of Living Dangerously
1981 Attack Force Z
1981 Gallipoli
1981 Mad Max 2
1980 The Chain Reaction
1979 Mad Max
1979 Tim
1977 I Never Promised You a Rose Garden
1977 Summer City

Televizyon

2005 Complete Savages
1999 The Simpsons (Seslendirme)
1995 World of Discovery (Belgesel – Anlatıcı)
1989 Saturday Night Live
1984 Cop Shop
1983 The Sullivans
1981 Punishment
1979 The Hero

Yönetmen

2016 Hacksaw Ridge
2006 Apocalypto
2004 The Passion of the Christ
1995 Braveheart
1993 The Man Without a Face

Televizyon

2005 Complete Savages

Yapımcı

2019 The Professor and the Madman
2014 Stonehearst Asylum
2012 Get the Gringo
2006 Apocalypto
2005 Leonard Cohen: I'm Your Man
2004 The Passion of the Christ
2004 Paparazzi
2003 The Singing Detective
1995 Braveheart

Televizyon

2008 Carrier
2005 Complete Savages
2005 Clubhouse
2003 Family Curse
2001 Invincible
2000 The Three Stooges

Senaryo

2012 Get the Gringo
2006 Apocalypto
2004 The Passion of the Christ

Görev Aldığı Yapımlar

Mel Gibson Fotoğrafları

Mel Gibson Fotoğrafları Mel Gibson Fotoğrafları Mel Gibson Fotoğrafları Mel Gibson Fotoğrafları Mel Gibson Fotoğrafları