Orhan Alkaya

Orhan Alkaya
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :1.1.1958
Doğum Yeri:İstanbul

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okuyan Orhan Alkaya, günlük gazetelerde ve dergilerde değişik sanat disiplinleri üzerine eleştiri yazıları, siyasi makaleler, denemeler yazdı. Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk ve yönetmenlik görevlerinde bulundu.

12 Eylül Darbesi sürecinde 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu ile görevden alınan binlerce kamu görevlisi arasında yer aldı. Sanatçı; ansiklopedi yazarlığı, gazetecilik, editörlük, danışmanlık dışında, sinema filmleri de çevirdi. Birgün gazetesinde yazıları yayımlanmakta olan Alkaya'nın basılmış 6 kitabı bulunmaktadır.

Sanatçı, 8 Ocak 2008 tarihinde İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ne getirildi, 29 Mayıs 2009 tarihinde görevden alındı.Türkiyenin reyting rekorları kıran Kanal D dizisi 'Öyle Bir Geçer Zaman ki' adlı dizide Hikmet Karcı'yı canlandırdı. Şuan Atv'de 'Al Yazmalım' adlı dizide Salih karakterini canlandırmaktadır.

Filmografisi

2000'ler

  • Al Yazmalım, 2011
  • Öyle Bir Geçer Zaman ki, 2010
  • 8 Ülke 8 Yönetmen ve Sinan, 2010
  • Yüreğine Sor, 2009
  • İyi Saatte Olsunlar, 2004

1990'lar

  • Kimlik, 1994
  • Sarı Tebessüm, 1992

1980'ler

  • On Kadın, 1987
  • Dul Bir Kadın, 1985
  • Seni Seviyorum, 1983

Yönettiği Oyunlar

  • Savaş ve Kadın : Matei Vısnıec - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2005
  • Hadi Öldürsene Canikom : Aziz Nesin - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2003
  • Sersem Kocanın Kurnaz Karısı : Haldun Taner - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1999
  • Godot'yu Beklerken : Samuel Beckett - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1997
  • Sahibinin Sesi : Sevim Burak - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1994
  • Gölge Ustası : Yıldırım Türker \ Yeşim Dorman - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1993
  • İnsan Bahçesi : Gülsün Siren Kınal - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1992
  • Sığıntılar : Sławomir Mrożek - İstanbul Şehir Tiyatrosu

Eserleri

  • Türkiye Hala Mümkün, Mayıs 2002, Gendaş Kültür Yay.
  • Yenilgiler Tarihi - Cilt 1, Mayıs 2002, Telos Yay.
  • Tuz Günleri, Şubat 2001, Gendaş Kültür Yay.
  • Erken Sözler, Haziran 1999, Noyirmiyedi yayıncılık
  • Parçalanmış Divan, Bileşim Yayınları
  • A! Etika, Bileşim Yayınları

Görev Aldığı Yapımlar