Quentin Tarantino

Quentin Tarantino
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :27.3.1963
Doğum Yeri:Knoxville, Tennessee

ABD'li aktör, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Tam adı Quentin Jerome Tarantino'dur. Rezervuar Köpekleri (1992), Jackie Brown (1997), Kill Bill: Vol. 1 (2003), Kill Bill: Volume 2 (2004), Soysuzlar Çetesi (2009), Zincirsiz (2012) ve The Hateful Eight (2015) filmleriyle tanınmştır.

1995'te Ucuz Roman ve 2013'te Zincirsiz filmleriyle iki Akademi ve iki de Altın Küre ödülü kazanmıştır.

1990'ların başında doğrusal olmayan öykü akışını, diyalogları ve kanlı şiddet sahnelerini cesurca kullanmasıyla kısa sürede ünlenen Tarantino, bilinen Amerikan film klişelerine yeni bir soluk getirmiştir. Babası İtalyan asıllı oyuncu ve müzisyen Tony Tarantino, annesi de yarı İrlandalı yarı Cherokee kızılderilisi olan Connie McHugh'tır. Quentin'in doğumundan kısa süre sonra annesi, müzisyen Curt Zastoupil ile evlenmiştir. Daha sonraları Quentin üvey babasıyla çok güçlü bağlar kurmuştur.

1968 yılında San Gabriel Valley bölgesinde anaokuluna başladı. 1971 yılında aile Los Angeles'in South Bay bölgesindeki El Segundo'ya taşındı. Tarantino buradaki Hawthorne Hıristiyan Okulu'na devam etti. On altı yaşında Harbor City, Kaliforniya'daki Narbonne Lisesi'nden ayrılarak oyunculuk öğrenmek için James Best tiyatro grubuna katıldı.

22 yaşında ilk senaryosu olan Captain Peachfuzz and the Anchovy Bandit'i yazdı. 1984 yılında Manhattan Beach'teki tanınmış Video Archives adlı video kaset dükkânında kasiyer olarak çalışmaya başladı. Burada çalışırken tanıştığı Roger Avary ile daha sonraları birlikte çalışacaktı. Oyunculuk üzerine Beverly Hills'teki Allen Garfield'in Actor's Shelter'ında çalışmaya devam etse de daha çok senaristliğe yoğunlaştı.

1993'te gösterime giren Çılgın Romantik'in satışıyla dikkatleri üzerine topladı. Bir Hollywood partisinde tanıştığı Lawrence Bender Tarantino'yu bir film yazması konusunda cesaretlendirdi. Sonuç olarak ortaya son akımları takip eden, oldukça nükteli, kana bulanmış bir soygun filmi olan Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs) (1992) çıktı. Bu film Tarantino'nun sonraki filmlerinin tarzının da öncüsü olacaktı. Senaryoyu okuyan yönetmen Monte Hellman Live Entertainment'ın filme para yatırmasını sağladığı gibi Tarantino'nun yönetmenliğine de yardımcı oldu. Lawrence Bender ile aynı kursa giden eşinden projeyi öğrenen Harvey Keitel de senaryoyu okuduktan sonra hem filmde rol aldı hem de yapımcılığı üstlendi.

Rezervuar Köpekleri'nin başarısından sonra Hollywood yapımcıları Tarantino'ya Hız Tuzağı ve Siyah Giyen Adamlar gibi filmlerin de dahil olduğu bir dizi proje sundu. Tarantino ise Ucuz Roman (Pulp Fiction) senaryosu üzerinde çalışmak için Amsterdam'a gitti. Film 1994 Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülünü kazandı. Steven Soderbergh'in Altın Palmiye ödüllü Seks, video ve yalanlar ve Michael Moore'un Roger and Me filmleriyle birlikte bağımsız sinema endüstrisine yeni bir soluk getiren bu film, bağımsız filmlerin de gişe başarısı kazanabileceğini gösterdi. Ucuz Roman, karmaşık kurguya sahip ve benzer şekilde acımasız nüktesi olan bir filmdi. Oyuncularının başarılarıyla da ilgi çeken film John Travolta'nın kariyerini de canlandırmıştır. Ucuz Roman Tarantino ve Avary'ye En iyi özgün senaryo Oscar'ını da kazandırmış ve en iyi film Oscar'ına aday olmuştur.

Ucuz Roman 'dan sonra, Allison Anders, Alexandre Rockwell ve Robert Rodriguez ile ortaklaşa yapılan Dört Oda (Four Rooms)'un dördüncü öyküsünü ve Alfred Hitchcock Presents'te Steve McQueen'in rol aldığı öykünün yeniden çekimi olan The Man from Hollywood'u yönetti.

Sonraki filmi, akıl hocası Elmore Leonard'ın Rum Punch adlı romanından uyarladığı Jackie Brown'dır. Siyah sömürü sineması (Blaxploitation) sinema tarzına atıfta bulunan bu filmde, 1970'lerde bu tarz filmlerin yıldızlarından olan Pam Grier de rol almıştır. Tarantino 1998'de Broadway sahneleriyle ilgilenmeye başlamış ve tekrar sahnelenen Wait Until Dark 'da rol almıştır.

Daha sonra Inglorious Bastards adlı bir savaş filmi yapmayı planladı ancak bu projeyi Kill Bill filmini yazıp yönetmek için erteledi. Kill Bill Vol.1 ve Vol.2 adıyla iki ayrı film olarak gösterime girmiştir. Bu film Wuxia (Çin dövüş sanatları filmi), Japon sineması, Spaghetti Westernler ve İtalyan korku filmi ya da giallo tarzının geleneksel tarzlarını harmanlayan tarzda bir intikam filmidir. Filmin üzerine kurulduğu ana karakter, Pulp Fiction filmi çekilirken Uma Thurman ve Tarantino tarafından kurgulanan Gelindir (The Bride).

2004 yılında Tarantino Cannes Film Festivali'nde jüri başkanlığını üstlendi. Kill Bill yarışma adayları arasında değildi; ancak final gecesinde üç saati aşkın orijinal sürümüyle gösterildi. Altın Palmiye ödülü Tarantino'nun Oldboy üzerindeki ısrarına karşın Michael Moore'un Fahrenheit 9/11 adlı filmine verildi.

2005 yılındaki neo-noir film Günah Şehri'nde Clive Owen ve Benicio Del Toro arasındaki arabalı sahneyi yönetmesi nedeniyle 'Özel Konuk Yönetmen' olarak onurlandırıldı.

24 Şubat 2005'te CSI dizisinin sezon finalini yöneteceği açıklandı. 19 Mayıs'ta yayınlanan iki saatlik Grave Danger isimli bölüm reyting rekorları kırdı. Jimmy Kimmel Live'ın bir bölümünü de yönetti.

Filmografi

Yönetmen

2019 Once Upon a Time in Hollywood
2015 The Hateful Eight
2012 Zincirsiz
2011 Kill Bill: The Whole Bloody Affair
2009 Soysuzlar Çetesi
2007 Ölüm Geçirmez
2007 Dehşet Gezegeni
2005 Günah Şehri
2004 Kill Bill: Volume 2
2003 Kill Bill: Vol. 1
1997 Jackie Brown
1995 Dört Oda
1994 Ucuz Roman
1992 Rezervuar Köpekleri
1991 Reservoir Dogs: Sundance Institute 1991 June Film Lab
1987 My Best Friend's Birthday
1983 Love Birds in Bondage (Kısa Film)

Televizyon

2005 Kanıt Peşinde
2004 Jimmy Kimmel Live!
1995 ER

Yapımcı

2019 Once Upon a Time in Hollywood
2008 Hell Ride
2007 Dehşet Gezegeni
2007 Otel 2
2007 Ölüm Geçirmez
2007 Dehşet Gezegeni
2006 Freedom's Fury (Belgesel)
2005 Daltry Calhoun
2005 Otel
2004 My Name Is Modesty: A Modesty Blaise Adventure
1999 From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter (Video)
1999 From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money (Video)
1998 God Said, 'Ha!'
1996 Curdled
1996 Günbatımından Şafağa
1995 Dört Oda
1993 Killing Zoe
1993 Siu nin Wong Fei Hung chi: Tit ma lau
1991 Gecenin Ötesi
1987 My Best Friend's Birthday

Televizyon

2016 #15SecondScare (Mini Dizi)

Senaryo

2020 Kill Bill: Vol. 3
2019 Once Upon a Time in Hollywood
2015 The Hateful Eight
2013 Scenes from Django Unchained - UK Winner (Kısa Film)
2012 Zincirsiz
2011 Kill Bill: The Whole Bloody Affair
2009 Soysuzlar Çetesi
2007 Ölüm Geçirmez
2007 Dehşet Gezegeni
2004 Kill Bill: Volume 2
2003 Kill Bill: Vol. 1
2001 Reservoir Wolves (Kısa Film)
1997 Jackie Brown
1996 Curdled
1996 Günbatımından Şafağa
1995 Leonard Cohen: Dance Me to the End of Love (Kısa Film)
1995 Dört Oda
1994 Natural Born Killers
1994 Ucuz Roman
1993 Çılgın Romantik
1992 Rezervuar Köpekleri
1991 Reservoir Dogs: Sundance Institute 1991 June Film Lab (Kısa Video)
1987 My Best Friend's Birthday
1983 Love Birds in Bondage (Kısa Film)

Televizyon

2016 From Dusk Till Dawn: The Series
2005 Kanıt Peşinde

Oyuncu

2019 Neden Yaratıcıyız? (Belgesel)
2015 The Hateful Eight (Anlatıcı)
2014 İlişki Durumu: Kaçamak
2012 Zincirsiz
2009 Soysuzlar Çetesi
2007 Ölülerin Günlüğü (Seslendirme)
2007 Düello
2007 Dehşet Gezegeni
2007 Ölüm Geçirmez
2004 Kill Bill: Volume 2 (Seslendirme)
2000 Little Nicky
1997 Jackie Brown (Seslendirme)
1996 Curdled
1996 Girl 6
1996 Günbatımından Şafağa
1995 Leonard Cohen: Dance Me to the End of Love (Kısa Film)
1995 Dört Oda
1995 Desperado
1995 Kaderin Seslenişi
1994 Somebody to Love
1994 Sleep with Me
1994 Ucuz Roman
1994 The Coriolis Effect (Kısa Film – Seslendirme)
1992 Eddie Presley
1992 Rezervuar Köpekleri
1991 Reservoir Dogs: Sundance Institute 1991 June Film Lab (Kısa Video)
1989 Vegetables (Video)
1987 My Best Friend's Birthday
1983 Love Birds in Bondage (Kısa Film)

Televizyon

2005 Duck Dodgers (Seslendirme)
2005 The Muppets' Wizard of Oz (TV Filmi)
2004 Alias
1995 Saturday Night Live
1995 All-American Girl
1988 Altın Kızlar

Video Oyunları

2006 Reservoir Dogs (Senaryo)
1996 Steven Spielberg's Director's Chair (Seslendirme)

Görev Aldığı Yapımlar

Quentin Tarantino Fotoğrafları

Quentin Tarantino Fotoğrafları Quentin Tarantino Fotoğrafları Quentin Tarantino Fotoğrafları Quentin Tarantino Fotoğrafları Quentin Tarantino Fotoğrafları