Roberto Benigni

Roberto Benigni
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :27.10.1952
Doğum Yeri:Tuscany

İtalyan oyuncu, senarist ve yönetmen.

Tam adı Roberto Remigio Benigni'dir. Doğdumundan kısa bir süre sonra ailesiyle birlikte Prato'ya taşındılar. Gençliğinde içe kapanık biriydi. Floransa'daki Jesuits Seminary Papaz Okulu'na gitti. Ardından Prato'da Economy Institute'ye devam etti. İlk kez 1972 yılında Prato'da sahne aldı. Aynı yıl başka tiyatro oyunlarında sahne almak için Roma'ya gitti. Tiyatro oyunlarında çalışırken bir yandan da televizyon dünyasına atıldı. 1975'de Giuseppe Bertolucci'nin yazdığı 'Cioni Mario di Gaspare fu Guilia' adlı oyunla büyük çıkışını yaptı.

İtalya'da tanınması 1970'lerin ünlü televizyon serisi 'Televacca' ile oldu. Bu seride yer alan ağır hiciv içeren 'Anthem of The Melting Body' adlı bölüm yüzünden büyük skandallara sebep oldu ve İtalyan Komünist Partisi lideri Enrico Berlinguer, bir süre Benigni'ye yasak getirdi.

Ardından 1977 yılında yine Giuseppe Bertolucci'ye ait 'Berlinguer ti Voglio Bene' adlı filmde Cioni Mario karakterini oynadı. 1979 yılı onun için verimli bir yıl oldu. 'Ma Che Cos'é Questo Amore' adlı televizyon serisinde çalışırken bir yandan da 'Letti Selvaggi', 'La Luna', 'Clair de Femme' ve 'Chiedo Asilo' adlı filmlerde rol aldı. 1980 yılında Renzo Arbore'nin 'Pap'occhio II' adlı filminde rol aldı.

Benigni ayrıca 1999 yılında 'Asterix And Obelix Take On César' adlı filmde César'ı öldürüp yerine Roma İmparatoru olmak isteyen Lecius Detritus karakterini canlandırdı. Hayat Güzeldir (1997), Kar ve kaplan (2005) ve İçerdekiler (1986) gibi yapımlarla tanınmıştır.

Filmografi

2019 Pinokyo
2012 Roma'ya Sevgilerle
2010 La commedia di Amos Poe (Seslendirme)
2005 Kar ve Kaplan
2003 Coffee and Cigarettes
2002 Pinokyo
1999 Asteriks ve Oburiks Sezar'a Karşı
1997 Hayat Güzeldir
1994 Il mostro
1993 Son of the Pink Panther
1991 Kürdan Joe
1991 Dünyada Bir Gece
1990 La voce della luna
1988 Il piccolo diavolo
1986 Coffee and Cigarettes (Kısa Film)
1986 İçerdekiler
1984 Non ci resta che piangere
1983 F.F.S.S., cioè: '...che mi hai portato a fare sopra a Posillipo se non mi vuoi più bene?'
1983 Tu mi turbi
1981 Il minestrone
1980 Il pap'occhio
1979 Chiedo asilo
1979 I giorni cantati
1979 Ay
1979 Clair de femme
1979 Letti selvaggi
1977 Berlinguer ti voglio bene

Televizyon

1982 Morto Troisi, viva Troisi! (TV Filmi)
1979 Ma che cos'è questo amore (Mini Dizi)
1976 Onda libera (Mini Dizi)
1972 Sorelle Materassi (Mini Dizi)

Yönetmen

2005 Kar ve Kaplan
2002 Pinokyo
1997 Hayat Güzeldir
1994 Il mostro
1991 Kürdan Joe
1988 Il piccolo diavolo
1984 Non ci resta che piangere
1984 L'addio a Enrico Berlinguer (Belgesel)
1983 Tu mi turbi

Yapımcı

1994 Il Mostro

Senaryo

2005 Kar ve Kaplan
2002 Pinokyo
1997 Hayat Güzeldir
1996 Roberto Benigni: Tuttobenigni 95/96 (Belgesel Video)
1994 Il mostro
1991 Kürdan Joe
1988 Il piccolo diavolo
1986 Coffee and Cigarettes (Kısa Film)
1984 Non ci resta che piangere
1983 Tu mi turbi
1979 Chiedo asilo
1977 Berlinguer ti voglio bene

Televizyon

2012 Roberto Benigni: La più bella del mondo (Belgesel)
2007 Roberto Benigni: Il quinto dell'Inferno (Belgesel)
2002 Roberto Benigni: Tutto Dante - L'ultimo del Paradiso (Belgesel)
1983 Roberto Benigni: Tuttobenigni (Belgesel)
1976 Onda libera (Mini Dizi)

Görev Aldığı Yapımlar

Roberto Benigni Fotoğrafları

Roberto Benigni Fotoğrafları Roberto Benigni Fotoğrafları Roberto Benigni Fotoğrafları Roberto Benigni Fotoğrafları Roberto Benigni Fotoğrafları