Sadri Alışık

Sadri Alışık
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :5.04.1925
Doğum Yeri:İstanbul

Türk şair, ressam ve oyuncu.

İstanbul Erkek Lisesi mezunudur. Çocukluk yıllarında tiyatroya ilgi duydu. Okul piyeslerinde rol aldı, tiyatroya Cağaloğlu Halk Evi'nde başladı. Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük komedyenlerden ve çok yönlü sanatçılarındandır. Sinema kariyerinin yanında; bir dönem 45'lik plaklar doldurmuş ve gazinolarda çalışmış, ağırlıklı olarak İstanbul için yazdığı şiirlerinin toplandığı bir şiir kitabı yayımlamış ve yağlı boya ve kara kalem tablolara da imza atmıştır. Birçok bölümü olan Turist Ömer ve Ofsayt Osman serileri ile sinema kariyerinde zirveye ulaşmıştır. Şair ve yazar Atilla İlhan'ın eniştesi, Çolpan İlhan'ın eşi ve oyuncu Kerem Alışık'ın babasıdır. 

1946 yılında Günahsızlar adlı film ile sinemaya adım attı. Sinemada, Nejat Saydam'ın yönettiği başrollerinde Ayhan Işık ve Belgin Doruk ile birlikte yer aldığı Küçük Hanımefendi serisi ile dikkat çekti ve seyircinin beğenisini topladı.

18 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da ölen sanatçının anısına, eşi Çolpan İlhan tarafından kurulan Sadri Alışık Kültür Merkezi'nce her yıl Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri verilmektedir.

Filmografi

1994 Yengeç Sepeti
1986 Şalvar Bank
1986 Kız Babası
1986 Çapkın Baba
1986 Eşşek Oğlum ve Ben
1986 Babamın Namusu
1977 Acı Hatıralar
1977 Seyahatname
1976 Hamza Dalar Osman Çalar
1976 Saffet Beni Affet
1976 Ben Sana Mecburum
1976 Baş Belası
1975 Deli Deli Tepeli
1975 Haşhaş
1974 Ne Hakem
1974 Ayyaş
1974 Atını Seven Kovboy
1973 Dertli
1973 Dikiz Aynası
1973 Turist Ömer Uzay Yolunda
1973 Balıkçı Osman
1973 Tatlım
1972 Sevgili Hocam
1972 Afacan Harika Çocuk
1972 Gelinlik Kızlar
1972 Aynı Yolun Yolcusu
1972 Kırk Yalan Memiş
1972 Ay Aman Of
1971 Toto Kralı
1971 Afacan Küçük Serseri
1971 Üvey Ana
1971 Turist Ömer Boğa Güreşçisi
1971 Ayıpettin Şemsettin
1971 Ali Baba Kırk Haramiler
1971 Çılgın Yenge
1971 Sevdiğim Uşak
1971 Kavanoz Dipli Dünya
1971 Cımbız Ali / Yırtık Niyazi
1971 Tamam Mı Canım
1970 Afacan
1970 Fıstık Gibi
1970 Turist Ömer Yamyamlar Arasında
1970 Erkeklik Öldü mü Abiler
1970 Talihsiz Baba
1970 Arkadaşlık Öldü mü?
1970 İç Güveysi
1970 Darıldın mı Cicim Bana
1970 Ah Müjgan Ah
1970 İşler Karışık
1970 Fatoş Talihsiz Yavru
1970 Tatlı Hayal
1970 Zalim
1969 Altın Kalpler
1969 Damga
1969 Hancı
1969 Kaldırım Çiçeği
1969 Turist Ömer Arabistan'da
1969 Ağlama Değmez Hayat
1969 Acı İle Karışık
1969 Muhabbet Kuşu
1969 Menekşe Gözler
1968 Kırmızı Fener Sokağı
1968 Dertli Gönlüm
1968 Agora Meyhanesi
1968 Yara
1968 Benimle Evlenir Misin
1968 Efkarlı Sosyetede
1968 Paydos
1967 Kız Kolunda Damga Var
1967 Gecekondu Peşinde
1967 Bekar Odası
1967 Serseriler Kralı
1967 Marko Paşa
1967 Şaşkın Hafiye Killing'e Karşı
1967 Ağır Suç
1967 Ringo Kazım
1967 Serseri
1967 Hindistan Cevizi
1967 Bitirimsin Abi
1967 Akşamcı
1966 Günahkar Kadın
1966 Gariban
1966 Sevgilim Bir Artistti
1966 Şoför Deyip Geçmeyin
1966 Turist Ömer Almanya'da
1966 Seni Bekleyeceğim
1966 Milyonerin Kızı / İntikam Hırsı
1966 Ah Güzel İstanbul
1966 Kaderin Cilvesi
1966 Efkarlıyım Abiler
1966 Sana Layık Değilim
1966 Sokak Kızı
1966 Karakolda Ayna Var
1966 Boyacı
1965 Ava Giden Avlanır
1965 Nazar Değmez İnşallah
1965 Berduş Milyoner
1965 Serseri Aşık
1965 Üç Kardeşe Bir Gelin
1965 Seveceksen Yiğit Sev
1965 Komşunun Tavuğu
1965 Adım Çıkmış Sarhoşa
1965 Kocamın Nişanlısı
1965 Şakayla Karışık
1965 Turist Ömer Dümenciler Kralı
1965 Yankesicinin Aşkı
1965 Pantolon Bankası
1965 Soytarı
1965 Hırsız
1964 Kelebekler Çift Uçar
1964 Fıstık Gibi Maşallah
1964 Bomba Gibi Kız
1964 Ahtapotun Kolları
1964 Köye Giden Gelin
1964 Beş Şeker Kız
1964 Sokakların Kanunu
1964 Erkek Sözü
1964 Uçurumdaki Kadın
1964 Turist Ömer
1964 Sıkı Dur Geliyorum
1964 Avare
1964 Taşralı Kız
1964 Afilli Delikanlılar
1964 Ayşecik Cimcime Hanım
1964 Anadolu Çocuğu
1964 Hızır Dede
1964 Ayşecik Çıtı Pıtı Kız
1963 Kendini Arayan Adam
1963 Aman Kimse Duymasın
1963 Helal Olsun Ali Abi
1963 Üç Öfkeli Genç
1963 Bize de mi Numara
1963 Geçim Dünyası
1963 Dişi Kurt
1963 Arka Sokaklar
1963 İlk Göz Ağrısı
1963 Korkusuz Kabadayı
1963 Çalınan Aşk
1963 Maceralar Kralı
1963 Acı Aşk
1962 Küçük Hanımın Kısmeti
1962 Fatoş'un Bebekleri
1962 Hayat Bazen Tatlıdır
1962 Küçük Hanım Avrupa'da
1962 Ayşecik Yavru Melek
1962 Küçük Hanımın Şoförü
1962 Daima Kalbimdesin
1961 Seviştiğimiz Günler
1961 Şahane Kadın
1961 Seni Benden Alamazlar
1961 Silahlar Konuşuyor
1961 Külkedisi
1961 Aşkın Saati Gelince
1961 Küçük Hanımefendi
1961 Utanmaz Adam
1959 Düşman Yolları Kesti
1959 Vatan Uğruna / Kıbrıs'ın Belası Kızıl Eoka
1959 Hicran Yarası
1959 Kalpaklılar
1959 Zümrüt
1959 Şeytan Mayası
1959 Yalnızlar Rıhtımı
1959 Ben Kahpe Değilim
1958 Altın Kafes
1958 Duvaklı Göl
1958 İstanbul Macerası
1958 İftira
1957 Kahpenin Aşkı
1956 Beş Hasta Var
1955 Izdırap Şarkısı
1955 Sevdiğim Sendin
1955 Battal Gazi Geliyor
1955 Beyaz Şehir
1953 Halıcı Kız
1953 Soygun
1953 Suçlu Benim
1952 İki Süngü Arasında
1952 Yavuz Sultan Selim Ağlıyor
1951 Vatan ve Namık Kemal
1951 Tanrı Şahidimdir
1951 Kendini Kurtaran Şehir / Şanlı Maraş
1951 Allahaısmarladık
1951 Hürriyet Şarkısı
1951 İstanbul Çiçekleri
1950 Çakırcalı Mehmet Efe
1950 İstanbul Geceleri
1949 Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm
1944 Günahsızlar

Televizyon

1989 Saat Sabahın Dokuzu
1988 Bebek Davası
1988 Çalıkuşu
1985 Kartallar Yüksek Uçar

Görev Aldığı Yapımlar

Sadri Alışık Fotoğrafları

Sadri Alışık FotoğraflarıSadri Alışık FotoğraflarıSadri Alışık FotoğraflarıSadri Alışık FotoğraflarıSadri Alışık Fotoğrafları