Sammy Davis Jr.

Sammy Davis Jr.
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :8.12.1925
Doğum Yeri:New York

Sammy Davis, Jr. (Samuel George Davis, Jr., d. 8 Aralık 1925, New York - ö. 16 Mayıs 1990, Kaliforniya), dansçı, şarkıcı, müzisyen, komedyen ve oyuncu.

Dansçı Sam Davis ve Porto Rikolu koro kızı Elvera Sanchez'in çocuğu olarak doğan Sammy Davis, Jr., sanat hayatına 1933 yılında Rufus Jones for President adlı filmde rol alarak başladı. 1941 yılında Frank Sinatra ile tanışan Sammy, 1943 yılında askerliğini yapmasının ardından 1954'te geçirdiği bir trafik kazası sonucunda sol gözünü yitirdi. Broadway'de şovlara çıkan Sammy Davis, Marlon Brando'nun desteğini aldı. 1956 yılında musevi oldu.

Oyuncu Kim Novak'la aşk yaşadı. Siyahi sanatçının, beyaz Kim Novak'la olan beraberliği ırkçı tepkilere yol açarak, mafyanın da karıştığı baskılar üzerine kendi gibi siyahi bir koro kızı olan Loray White ile evlendi. Nikah gecesi intihara kalkışan Davis Jr., daha sonra 1960 yılında İsveç'li oyuncu May Britt ile evlendi. Çalışma hayatında birçok albüm çıkardı ve filmlerde, şovlarda rol aldı. What Kind of Fool Am I adlı albümü 1962 yılında 1.000.000'dan fazla satış yaparak rekor kırdı. 1966 yılında televizyonda kendi adıyla yayımlanan Sammy Davis Jr. Show gösterilerine başladı. Uyuşturucuya karşı mücadeleyi destekledi.

1950 ve 1960'lı yılların en önemli şovmenlerinden biri olan Davis Jr., Las Vegas'ın ilk günlerinde kentin ününü artırmış, şov yaptığı otellerde ırk ayrımı nedeniyle kalmasına izin verilmemiştir. 4 Şubat 1990 yılında televizyondaki 60. sanat yılını birçok sanatçı dostuyla kutlayan ve eğlendirirken eğlenen, hayatı boyunca siyahların eşitliği için savaşan sanatçı, yakalandığı gırtlak kanseri hastalığından kurtulamayarak yaşamını yitirdi.
Ödülleri

    2001 Grammy, Hayat Boyu Başarı Ödülü
    1990 Emmy ödülü
    1964 Tony ödülü

Diskografisi

    1955 Starring Sammy Davis, Jr.
    1955 Just for Lovers
    1956 Mr Wonderful
    1956 Here's Looking at You
    1957 Boy Meets Girl (Carmen McRae ile)
    1957 Sammy Swings
    1958 Mood to Be Wooed
    1959 Porgy and Bess
    1959 Sammy Davis, Jr. at Town Hall
    1960 Got a Right to Swing
    1960 Sammy Awards
    1961 Mr. Entertainment
    1963 Forget-Me-Nots for First Nighters
    1965 Try a Little Tenderness

Ortak albümleri

    1961 The Wham of Sam!
    1962 Sammy Davis, Jr. Belts the Best of Broadway
    1962 The Sammy Davis, Jr. All-Star Spectacular
    1962 What Kind Of Fool Am I - And Other Show-Stoppers
    1963 As Long as She Needs Me
    1963 Sammy Davis, Jr. at the Cocoanut Grove
    1964 Sammy Davis, Jr. Salutes the Stars of the London Palladium
    1964 The Shelter of Your Arms
    1964 California Suite
    1964 Sings the Big Ones for Young Lovers
    1965 When The Feeling Hits You!
    1965 If I Ruled the World
    1965 The Nat King Cole Songbook
    1965 Our Shining Hour
    1965 Sammy's Back on Broadway
    1966 The Sammy Davis, Jr. Show
    1966 A Man Called Adam
    1966 The Sounds of '66
    1966 Sammy Davis, Jr. Sings and Laurindo Almeida Plays
    1966 That's All!
    1967 Sammy Davis, Jr. Sings the Complete 'Dr. Doolittle'
    1968 Lonely Is the Name
    1968 I've Gotta Be Me
    1969 The Goin's Great

Filmografisi

    Meet Me in Las Vegas - 1956
    Anna Lucasta - 1959
    Porgy and Bess - 1959
    Ocean's Eleven - 1960
    Pepe - 1960
    Sergeants 3 - 1962
    The Threepenny Opera - 1962
    Convicts 4 - 1962
    Johnny Cool -1963
    Robin and the 7 Hoods - 1964
    Nightmare in the Sun - 1965
    The Second Best Secret Agent in the Whole Wide World - 1965
    A Man Called Adam - 1966
    Salt and Pepper - 1968
    The Fall - 1969 (belgesel)
    Sweet Charity - 1969
    One More Time - 1970
    Elvis: That's the Way It Is - 1970 (belgesel)
    Diamonds Are Forever - 1971
    Save the Children - 1973 (belgesel)
    Gone with the West - 1975
    Sammy Stops the World - 1978
    The Cannonball Run - 1981
    Heidi's Song - 1982
    Cracking Up - 1983
    Broadway Danny Rose - 1984
    Cannonball Run II - 1984
    That's Dancing! - 1985 (belgesel)
    Knights of the City - 1986
    The Perils of P.K. - 1986
    Moon Over Parador - 1988
    Tap - 1989
    The Kid Who Loved Christmas (son rolü)

Kısa filmleri

    Rufus Jones for President - 1933
    Seasoned Greetings - 1933
    Sweet and Low - 1947

Broadway şovları


    Mr. Wonderful (1957)
    Golden Boy (1964)
    Sammy (1974),
    Stop the World - I Want to Get Off (1978)

Görev Aldığı Yapımlar

Sammy Davis Jr. Fotoğrafları

Sammy Davis Jr. FotoğraflarıSammy Davis Jr. FotoğraflarıSammy Davis Jr. FotoğraflarıSammy Davis Jr. FotoğraflarıSammy Davis Jr. Fotoğrafları