Merakla beklenen festival, korona virüs sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi!
İlk kez 1982 yazında başlayan festival, “Sanatlar ve Sinema” temalı altı filmin gösterildiği bir film haftası olarak başladı. 1984 yılından itibaren “Sinema Günleri” olarak adlandırılan festival, nisan aylarında yapılmaya devam edildi. Uluslararası ve ulusal yapımları buluşturan hafta, 1989 yılı başında, FIAPF (Uluslararası Film Yapımcıları Dernekleri Federasyonu) tarafından “özel konulu, yarışmalı festival” kategorisinde tanınarak dünyanın önde gelen festivalleri arasına giren Sinema Günleri, böylece “İstanbul Film Festivali” adını aldı.
İstanbul Film Festivali, 25. yılını kutladığı 2006 yılında Köprüde Buluşmalar’ı başlattı. Köprüde Buluşmalar, Avrupa’dan ve Türkiye’den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getiriyor; ortak yapımlar için zemin hazırlamayı amaçlıyor.
Köprüde Buluşmalar kapsamında, ilk kez 2008 yılında ödüllü bir Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi düzenlendi. 2011 yılında Medienboard Berlin Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonları’nın işbirliği ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu başlatıldı. 2012 yılında Work in Progress (Yapım Aşaması) atölyesi kuruldu. Köprüde Buluşmalar 10. yılında (2016) yeni uluslararası işbirliklerine ön ayak olmak ve komşu ülkelerden sinemacılarla ilişkilere ivme kazandırmak amacıyla 'Komşular' platformu başlatıldı.
Neden ertelendi?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak değerlendirilen koronavirüs COVID-19 salgınının yayılmaması için Türkiye’de alınan önlemler göz önünde bulundurularak, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 10-21 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 39. İstanbul Film Festivali’nin yıl içinde ileri bir tarihe ertelenmesine karar verilmiştir.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı destekli festivale katılan proje ve filmlerin uluslararası sunumları ise internet üzerinden 14-17 Nisan tarihlerinde yapılacaktır.