Arslanköy'den New York'a!

Azmin sembolü Ümmiye Koçak, Yün Bebek filminin ikincisini çekmek istiyor.


Mersin'in bin 500 rakımlı yerleşim yeri Arslanköy'de kurduğu tiyatro grubuyla oyunlar sergileyen 62 yaşındaki Ümmiye Koçak azmiyle bütün kadınlara örnek olmaya devam ediyor. Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy'de hayvanlarını otlatırken kısa zamanda film festivallerinin aranan ismi olan Koçak'ın ilginç hikayesi, 2001 yılında başladı.

 

Bir gün evine dönerken bir tiyatro oyununun duyurusunu gören Koçak, ilk kez izleyeceği gösterinin hayatını değiştireceğinden habersiz etkinliğin düzenleneceği köy meydanına gitti. İzlediği oyundan çok etkilenen Koçak, Arslanköylü kadınların hikayelerini anlatmak için tiyatro grubu kurmaya karar verdi.

Koçak, aylarca ev ev, kapı kapı gezerek hayallerini anlattı ve ikna edebildiği 7 kadınla Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nu kurdu. Yevmiye usulüyle tarlalarda çalışan, ek gelir için ev temizliğine giden kadınlar, gündelik yaşamdaki sıkıntılarını bu sayede esprilerle süsleyerek sahnelere taşıdı.

Önce tiyatro, sonra sinema

Önce kent merkezinde sonrasında da diğer illerde seyirci karşısına çıkan topluluk, kısa sürede büyük beğeni kazandı. Kurduğu amatör tiyatro ekibi ve sergiledikleri oyunlarla başta köydeki komşuları olmak üzere birçok kesimden olumlu tepkiler alan Koçak, bu olumlu tepkilere kayıtsız kalmadı ve aldığı güçle bir sinema filmine imza atmak için kolları sıvadı.

'Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı'

2012 yılında Yörük kızı Elif'in zorlu hayatını kaleme aldığı 'Yün Bebek' filminin yönetmenlik koltuğuna geçti. 2013'te seyirciyle buluşan yapım, Arslanköylü Ümmiye Koçak'a 2. New York Avrasya Film Festivali'nde 'Sinemada en iyi Avrasyalı kadın sanatçı' ödülünü kazandırdı. Koçak, Anadolu kadınının azmini dünyaya göstermek için, Arslanköylü kadınların yer alacağı 'Yün Bebek' filminin ikincisini çekmeye hazırlanıyor.

Mersin'in bir dağ köyündeki kadınları buluşturduğu tiyatro topluluğuyla Anadolu kadınının sesini dünyaya duyuran Ümmiye Koçak, ödül alan 'Yün Bebek' filminin ikincisini çekerek başarılarının tesadüf olmadığını kanıtlamak istiyor. Yönetmen Koçak, 'Kabuğumuza çekilip, 'ben bir şey yapamam' deyip de ölümü beklemek istemiyoruz.' dedi.

'Ronaldo'ya 'Yavrum' dedim o da bana 'Mommy' dedi'

Ümmiye Koçak 2017 yılında ünlü futbolcu Ronaldo'yla bir reklam filminde bir araya gelmişti. Ronaldo ile olan buluşmasının bilinmeyenlerine de değinen Koçak, ünlü oyuncunun reklam filminde yönetmenlik yapacağını öğrendiğinde büyük şaşkınlık yaşadığını anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

'İspanya'daki çekimlere Ronaldo arabasıyla geldi, hiç unutmuyorum. Yüzlerce kişi var. Ben de heyecana kapıldım, öncesinde hiç oralı olmuyordum. Herkese 'Heyecanlanmayın yavrum o da bizim gibi insan' diyordum. Onlar telaşlandıkça ben de tedirgin oldum. Kocaman bir basın ordusu var. Herkes geriye çekilince ben de arkaya saklandım. Sonra bana bakıp 'Gel gel' dedi. 'Ben de bana neden desin' deyip geri geri gitmeye devam ettim. Sonra menajeri geldi, yanına götürdü. Ona sarılıp 'Kuzum, oğlum' dedim. O da 'Mommy' dedi. Boyum çok kısa kalınca yükselti getirdiler üstüne çıktım. Elimi tutup, bana bir şeyler söylüyordu. Herkes gülüyor ama ben hiç bir şey anlamıyordum. Sonra ben de 'Sen annene çok düşkünsün, seni çok severdim. Çok vicdanlısın, Filistinlilere yardım ettin. Ondan dolayı eskiden bilirdim' dedim. Beni anlamıyor ama gülüyor, elimi tutuyordu. O an sevginin dili, dini, ırkının olmadığını fark ettim.'

Ümmiye Koçak kimdir?

Ümmiye Koçak, 1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü'nde 10 çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak doğmuştur. Okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilemedi. İlkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirmek isteyen Koçak, ilk olarak Maksim Gorki'nin “Ana” adlı kitabı oldu. İlk hikayesini ise 13 yaşında yazdı.

Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy'üne gelin giden Koçak, köy kadınlarının yaşadıkları sorunları tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu. Topluluğun sahneye ilk koyduğu oyun Remzi Özçelik'in “Taş Bademler” adlı oyunu oldu.

Grup, daha sonra kendi hikayelerinden oluşan bir oyun derleyerek “Kadının Feryadı” adlı oyunu sahneye taşıdı. Ümmiye Koçak, “Hasret Çiçekleri” adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne aldı. 

19 yılda 30 bin gösteri

Ümmiye Koçak bugüne kadar 17 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 30 bin kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye’nin dört bir yanında 70 bine yakın kişi izledi.
 
Eylül 2014 tarihinden bu yana TRT 1 ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan “Ana Ocağı” programında yarışmacılara eğitmen anne olarak görev yapmıştır. 

Koçak, daha sonra tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün Bebek” filmini yazdı ve yönetti. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan film, Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı.
 
2017 yılında ise Ümmiye Koçak, dünya yıldızı futbolcu Cristiano Ronaldo ’nun oynadığı bir iletişim firmasının reklam filminin yönetmeni oldu.

Ödülleri

Adana Uluslararası Tiyatro Festivali Ödülü
Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali Ödülü
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Girişimcilik Ödülü
Bornova Uluslararası Kadın Sanatcıları Festivali Ödülü
Toros Koleji Eğitime Destek Ödülü
Sivil Toplum Örgütleri (KADER) Kadında Şiddete Hayır Destekleme Ödülü
Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yılın Sanat Ödülü
TİKAV - 2012 Anneler Okulu projesine destek ödülü
Samsun sivil toplum örgütü girişimcilik ödülü
New York Avrasya Film Festivali: Sinemada En İyi Kadın Sanatçı ödülü (Yün Bebek)
Adana Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) Yılın onur ödülü