Avrupa’nın en büyük film festivalinden tartışmalı filmler, yönetmenler!
Avrupa’da gerçekleşen ve yılın ilk büyük film festivali olan 70. Berlin Film Festivali’nde ödüller dağıtıldı. En iyi film dalında verilen Altın Ayı’nın sahibi bu sene İranlı Mohammad Rasoulof imzalı There is No Evil / Sheytan Vojud Nadarad oldu. Yönetmen Rasoulof ise ulusal güvenliği tehlikeye attığı gerekçesiyle hakkında dava açılan dava nedeniyle törene katılamadı. Bir yıl hapis cezası istenen Rasoulof’un temyiz süreci devam etmektedir.
Mohammad Rasoulof'un ödülü ise kızına takdim edildi.
Cannes Film Festivali (2017)
“The Trouble with Being Born” pedofili propagandası mı?
Pedofili konusuna değinen film festivalde tartışmalara neden oldu. 10 yaşında bir kız çocuğu gibi görünen bir robotla, yetişkin bir adamın ilişkisine odaklanan film dünya prömiyerini 70. Berlin Film Festivali’nde yapmıştı.
Avusturyalı yönetmen Sandra Wollner’ın ikinci uzun metrajlısı olan The Trouble with Being Born, pedofili gibi değinilmesi zor bir konuyu ele alıyor. Bazı eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanmış olsa da pek çok izleyici tarafından tepkiyle karşılandı. Film gösterilirken pek çok izleyici tepki göstererek salonu terk etti. 10 yaşındaki oyuncu Lena Watson‘ın hayat verdiği robotun filmde yetişkin bir adamla cinsel ilişki yaşaması tepki çekti ve film “pedofili propagandası” olarak gösterildi.
Filmde çocuk oyuncu, CGI (Bilgisayar üretimli imgeleme) kullanılarak çıplak bir şekilde gösterilmesi de diğer tartışmaları artırdı. Sosyal medyada da fazlasıyla tepki toplayan filmde iki karakter arasında cinsel ilişki açıkça gösterilmiyor olsa da, hikâyenin anlatılma şekli izleyiciyi fazlasıyla rahatsız etmiş durumda.
Filmin başta yazılan senaryosunda çocuk karakter yerine 20 yaşlarında genç bir karakterin oynaması planlanmıştı. Fakat, yönetmen Sandra Wollner müstehcen sahneleri çıkarıp, karakterin yaşını düşürmeyi daha doğru bulduğunu söyledi. Verdiği bir röportajda bu kararını savunan Wollner, Lena Watson’ın ailesiyle filmi detaylı bir şekilde konuştuklarını ve çekimler sırasında da ailenin sette bulunduğunu ifade etti.
“DAU. Natasha” Ilya Khrzhanovisky’den olaylı yapım
Rus yönetmen Khrzhanovisky 15 yıl aradan sonra en iddialı yapımının tanıtımını bu gecede yaptı. 10 yıldan uzun süren filmin çekimlerinde yaklaşık 350 bin oyuncu ve figüran görev aldı. Sovyetler Birliği dönemini gerçekçi bir şekilde sinemaseverlerle buluşturmak isteyen yönetmen Ukrayna’da 4 bin metre karelik set kurdu.
Fakat film, çekim şartları ve filmin içeriği ile daha fazla gündeme geldi. “Stalinci bir Truman Show” ve “pornografik propaganda” gibi tanımlamalara maruz kalan filmde oyuncular, canlandırdıkları karakteri 24 saat boyunca doğal bir şekilde canlandırıyor. Oyuncular, tüm günü karakterleri olarak geçirirken, karakterlerinin işlerinde çalıştılar, onlar gibi yaşadılar ve alışverişlerini dönemin paralarıyla yaptılar.
Sette karakterden çıkan ve rutini bozan oyuncular, görevliler tarafından sert şekilde uyarıldılar, zaman zaman da yaptırımlarla karşılaştılar. Tüm sete mikrofonlar yerleştirildi, yönetmen ve ekibi 35 mm kameralarla sette dolaşarak “gündelik yaşam” içinde ortaya çıkan hikâyeleri kayda aldılar. Birden fazla filmin ortaya çıktığı yapımdan ilk gösterim geçen sene Paris’te yapılmıştı. Fakat ilk film bu sene DAU. Natasha adıyla Berlin’de gösterildi.
Sette yaşananlar, oyuncuların zor çalışma şartları ve hikayenin ele alınış biçimi nedeniyle film, Natasha’nın cinsel uyanışını ve bir arkadaşlık hikayesini anlatarak başlıyor. Araştırma tesisisin olduğu bölgede bir bar işleten Natasha’nın hayatı, filmin ikinci yarısında çok daha karanlık bir tona bürünüyor. Cinsel saldırıyla hayatı değişen karakterin, sette gerçekten bunları yaşamış olması nedeniyle film çok eleştirildi.
Oyuncuların sette psikolojik ve cinsel istismara maruz kaldığını öne süren bir grup gazeteci, Berlin Film Festivali direktörleri Carlo Chatrian ve Mariette Rissenbeek’e bir mektup gönderdi. Filmin etik olarak kaygı verici şartlarda çekildiğini belirtti. Bir sinema sitesinde yayınlanan bu açık mektupta sette amatör oyuncuların psikolojik ve fiziksel şiddete maruz bırakıldığının festivalde konuşan yönetmen tarafından kabul edildiğine dikkat çekildi.
Daha sonra Rusya Kültür Bakanlığı, filmi kınadığını belirten bir açıklama yayınladı.
Olaylı bir kapanış yaşanan festival 20 Şubat’ta başlamıştı. 70. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde 71 ülkeden 340 film gösterildi. Festivalin yarışma bölümünde 18 film ‘Altın Ayı’ ödülü için yarıştı.