Yeşilçam'ın aynı zamanda sanatkâr oyuncularını merak ettiniz mi?
Yeşilçam... İstanbul'un Beyoğlu ilçesine ait bir sokağından ziyade Türk sinemasının kilometre taşlarının döşendiği bir hayat yolu. Bu yollardan kimler geldi kimler geçti...
Kimisinin yolu müzisyenlik yaptığı sahnelerden, kimisi ise manken podyumlarından gelip oyunculuk yapmışken kimisi ise 'alaylı' olarak tabir ettiğimiz çekirdekten yetişme oyuncu olmuştur.
Bazı oyuncularımız da vardır ki sanatkârlığı oyunculuğunun yanında öne pek çık-a-mamıştır. Bu oyuncularımızdan birkaçını tarihin tozlu sayfalarında bırakmamak adına sizin için listeledik.
“Kendine bak; sende bir serserin bir sarhoş…
Ve yavaş yavaş kaybolur acı kahkahalarım
Şehrin izbe sokaklarında
Yavaş yavaş kaybolur benliğim.”
Yukarıdaki dizeler birçok filmin senaryosunu kaleme almış, usta oyuncu İhsan Yüce'ye ait. Sinema, tiyatro, resim ve heykel dışında edebiyatla da ilgilidir İhsan Yüce fakat dostlarının aktardığına göre şiirleri hiçbir yerde yayınlanmaış, gün ışığına çıkarıl-a-mamış bir hazine olarak kalmıştır.
İki yüzden fazla filmde rol almış Sami Hazinses'in güfte ve bestekârlık yönünü pek kimse bilmez. 'Bir Dilbere Müpteladır Deli Gönlüm' adlı eserini Zeki Müren ; klasikleşmiş bir şarkı olan 'Derdimi Kimlere Desem' ise Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses başta olmak üzere birçok sanatçı seslendirmiştir.
Bir rivayete göre dünyanın en çok film çeviren kadın oyuncusu olan Türk sinemasının Sultan'ı Türkan Şoray da sanatkâr oyuncularımızdandır. 'Buruk Acı' isimli güftesi Teoman Alpay tarafından bestelenmiş hatta başrol oyuncusu aynı isimli filme de adını vermiştir.
Yeşilçam'ın Taçsız Kralı Ayhan Işık bu unvanını sadece oyunculuğuyla almamış ola gerek. Zira Ayhan Işık aynı zamanda bir ressam ve 'Doğdum Çile Çekmek İçin' ve 'Gönül Belası' isimli şarkıları seslendirerek Türk Sanat Müziği'ni çok güzel icra eden bir ses sanatçısı olduğunu ispatlamıştır.
Ömer Şahinli