Şükriye Atav

Şükriye Atav
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :4.7.1917
Doğum Yeri:08.10.2000

1919'da ailesiyle birlikte Rusya'ya giderek orada öğrenim görürken, 1931'de Türkiye'ye dönen sanatçı,1932'de halk dans oyunlarındaki başarısı sayesinde Eminönü Halk Evinde keşfedildi ve amatör olarak tiyatroya başladı. 1942' de İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda görev yaptı. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır. Tiyatroda altı, sinemada bir Altın Portakal ödül sahibidir. Şükriye Atav, Haber Genel Yayın Yönetmeni Tuba Atav'ın annesidir. 1988 yılında yeşilçam`dan ayrıldı. 600`e yakın filmde rol aldı, 8 Ekim 2000 tarihinde kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Antalya Devlet Hastanesi`nde 83 yaşında Antalya`da hayata gözlerini yumdu.

 

Rol Aldığı Bazı Oyunlar

  • Koca Bebek
  • Peer Gynt
  • Beyaz Güvercin 
  • Köprüden Görünüş
  • Bernarda Alba'nın Evi
  • Kral Ölüyo
  • Masum İrene
  • Cennet Yolunda
  • Kadınlar
  • İsyancılar
  • Ana

Filmografisi

1980'ler

  • Bebek, 1987 
  • Ya Benimsin Ya Toprağın, 1987
  • Asılacak Kadın, 1986 
  •  Mavi Mavi, 1985
  • Yalnızım, 1985
  • Ayşem, 1984
  • Bedel, 1983
  • Günah, 1983
  • Kurban, 1983
  • Bir Yudum Mutluluk, 1982
  • Yalan, 1982
  • İtirazım Var, 1981
  • Tövbe, 1981

1970'ler

  • Nazey, 1979
  • Dertli Pınar, 1979
  • Deprem, 1976
  • Hınç, 1976
  • Analar Ölmez, 1976
  • Deli Gibi Sevdim, 1976
  • Babanın Oğlu, 1975
  • Enişte, 1975
  • Randevu, 1975
  • Çapkın Hırsız, 1975
  • Ah Nerede, 1975
  • Sezercik Küçük Mücahit, 1974
  • Enayi, 1974
  • Yalnız Adam, 1974
  • Ayrı Dünyalar, 1974
  • Yunus Emre, 1973
  • Azap, 1973
  • Anneler Günü, 1973
  • Asiye Nasıl Kurtulur?, 1973
  • Arap Abdo, 1973
  • Gönüller Fatihi Yunus, 1973
  • Oğlum Osman, 1973
  • Anadolu Ekspresi, 1973
  • Aşk Mahkumu, 1973
  • Umut Dünyası, 1973
  • Azat Kuşu, 1972
  • Sev Dedi Gözlerim, 1972
  • Yalan Dünya, 1972
  • Feryat, 1972
  • Kaderimin Oyunu, 1972
  • Ölüm Dönemeci, 1972
  • Alın Yazısı, 1972
  • Hakikat, 1972
  • Vefasız, 1971
  • Umutsuzlar, 1971
  • Emine, 1971

1960'lar

 

  • Ben Öldükçe Yaşarım, 1965
  • Papatya, 1956

1950'ler

  • Soysuz, 1950

1940'lar

  • Dinmeyen Sızı / Sonsuz Izdırap, 1949
  • Canavar, 1948
  • Düşkünler (Beyaz Baykuş), 1948
  • Kılıbıklar, 1947
  • Yara
  • Senede Bir Gün, 1946
  • Nasreddin Hoca Düğünde, 1943

Ödülleri

  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Karakter Oyuncu Ödülü, Emine, 1972

 

Görev Aldığı Yapımlar