Tomris Çetinel

Tomris Çetinel
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :21.01.1954
Doğum Yeri:İzmir

Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Aslen Çorum-Osmancıklı'dır. Türkiye'nin değişik yerlerinde ilk ve ortaokulu okudu. Lise eğitimini Ankara'da, Ankara Kız Lisesi'nde tamamladı. Ankara'da, o zamanki Türk Dil Kurumu'ndaki konuşmalara, söyleşilere katıldı. Şairleri, yazarları tanıdı. Hayatının bir bölümünü dinleyip biriktirerek geçirdi. Bu birikimler Tomris Çetinel'i edebiyata, sanata yönlendirdi. 

Okul hayatı boyunca müsamerelerde görev aldı, edebiyat kolu başkanlıkları yaptı. Şiir dinletileri düzenledi. Okuduğu okulda, Güzel Helena adlı bir oyun sahneye koydu. Ve Helena'yı kendisi oynadı. O yıllarda 'gazeteci' olmak istediğinden, konservatuvar tiyatro bölümüne girmek gibi bir düşüncesi olmadı. Sonra tamamen bir tesadüf sonucu tiyatro hayatına girdi. O yıllarda, Opera'da şan bölümünde okuyan bir arkadaşının tiyatro dersinden ikmale kaldığı için tiyatro bölümünün hocalarından ders alan arkadaşının derslere yalnız gidip gelmemesi için, ona eşlik ederken, sonradan tutku ile bağlandığı tiyatro ile tanıştı. Bu derslerden birinde hoca olan, İhsan Avcı'nın Çetinel'e 'kalk bir de sen dene' demesi ile sahneye çıktı. Bu deneyimden sonra, o zamanlar Türkiye'deki tek konservatuvar olan Ankara Devlet Konservatuvarı'na girmeye karar verdi. Önceleri, ailesi bu kararına karşı çıktı. Ama sonra, babasına, 'piyasada görünen, adına sanatçı denilen, 'bohem' yaşayan, tiyatroculardan olmayacağına ve bu mesleği gururla taşıyacağına söz vererek izin aldı ve sonra bir serüven başladı. Bu serüvenin ilk yıllarında bir susma dönemi yaşadı. Bir nevi öğrenme yılları idi bu yıllar. Kendisine sıra gelmesini, fark edilmeyi bekledi. Hocaları arasında, Cüneyt Gökçer, Mahir Canova, Nüzhet Şenbay, İlyas Avcı, Can Gürzap, Haldun Marlalı, Yücel Erten, Cihan Ünal ve yabancı hocalar vardı. Cemil Sökmen'den şan dersleri aldı. Daha sonra 'çok donanımlı yetiştik' dediği bir eğitim sürecinden geçti. Sınıf arkadaşları arasında, Haluk Bilginer, Derya Baykal, Tamer Levent, Müge Gürman, Ahmet Levendoğlu, Tarık Ünlüoğlu, Yaşar Ersoy, Nihat İleri gibi, daha sonra, profesyonel hayatta her biri usta sanatçılar olacak isimler vardı. Okul sonrası meslek hayatında kendisini karakter oyuncusu olarak tanımladı. 

Tiyatro sanatını, profesyonel olarak icra etmeye başladığı İzmir Devlet Tiyatrosu'nda ve başka tiyatrolarda hep karakter rolleri üstlendi. İçinde olduğu her oyuna yoğun heyecan ve enerji kattı. Bir dönem, Devlet Tiyatroları'ndan istifa edip, özel tiyatrolarda oyunculuk yapmayı denedi. Önce Çağdaş Sahne sonra Öncü Sahne, sonra da Levent Kırca Arkadaş Kabare ve Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda çalıştı. 1979 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda yer almak üzere devlet tiyatrolarındaki görevine geri döndü ve 2001-2002 sezonunda Sivas Devlet Tiyatrosu'na 'müdür' olarak atanana kadar, Ankara Devlet Tiyatrosu'da görev yaptı. Sivas Devlet Tiyatrosu'ndaki görevini 2002-2003 sezonuna dek sürdürdü ve 2003-2004 sezonunda Konya Devlet Tiyatrosu'na atandı. Devlet Tiyatroları'ndaki görevine Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü olarak devam etmektedir. 

Konya'daki görev süresi boyunca, Türk Tiyatrosu'na yapılmış büyük katkılardan biri olan ve Bin Nefes Bir Ses başlığı altında düzenlenen bir Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'ne imza atmıştır. Festival 2007 yılı itibarı ile başlatılmış, Tomris Çetinel tarafından şekillendirilmiş, geliştirilmiş ve yaşatılmıştır. Yoğun tiyatro hayatı yanı sıra çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı. Seslendirme çalışmaları yaptı. Ayrıca, sanatçının, kendisi gibi 'tiyatro oyuncusu' olan ve yıllarca Adana Devlet Tiyatrosu'nda görev yapan, Şirin Çetinel adında bir kızı vardır. Çetinelin ailesindeki tiyatroculardan biri de, meslek hayatına başladıktan yıllar sonra, tesadüfen ögrendiği dedesidir! Sanatçının, baba tarafından dedesi askerlik yaptığı dönemde Kavuklu Hamdi, İsmail Dümbüllü gibi, Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun ustaları ile tanışmış ve askerlik sonrasında onlarla turneye çıkmıştır. Bu turnelerden sonra, memleketi olan Çorum Osmancık'ta ramazan eğlenceleri adı altında bazı oyunlar düzenlemiştir. Çetinel bu durumu eline tesadüfen geçen bir siyah beyaz fotoğrafta, dedesini başında ve kavuğu üzerinde kostümü ile gördükten sonra anlamış ve ögrenmiştir.

Filmografi

2018 Baba Nerdesin Kayboldum
1989 İkili Oyunlar

Televizyon

2011 Oturan Boğa'nın İzinde (TV Filmi - Seslendirme)
2007 Nazlı Yarim
2007 Kod Adı Kaos
2006 Kod Adı
2005 Eylül
2003 Yuvadan Bir Kuş Uçtu
2002 Çocuklar Duymasın
2001 Saksıdaki Ağaç
1999 Aşkın Dağlarda Gezer
1996 Ramazan 96
1985 Altın Kızlar (Seslendirme)
1981 Şahin Tepesi (Seslendirme)
1978 Denizin Kanı
1977 Çözülme

Tiyatro

2010 Mutfak Cadıları - Caroline Smith
2009 Gılgameş (oyun) - Şirin Aktemur Toprak \ Gökhan Aktemur
2007 Cadı Kazanı - Arthur Miller
2006 El Ele - Refik Erduran
2004 İlk Gençlik - Chrıstıan Gıudıcellı
2002 Monserrat - Emmanuel Robles
1999 Kaşif-i Eyvah Nadir Efendi - Ahmet Önel
1998 Geyikler-Lanetler - Murathan Mungan
1996 Liola - Luigi Pirandello's
1993 İzler II - Josef Szaına
1993 Benimkinin Adı Regine - Pierre Ray
1992 Hüzün Coşkusu Altındağ - Yaşar Seymen\Adem Atar
1991 Çamaşırhane - D.Durvin \ H.Prevest
1986 Lodos (oyun) - Beyazıt Gülercan
1984 Keşanlı Ali Destanı - Haldun Taner
1983 Acılı Toprak - H. Vasfi Uçkan
1983 Şen Kadınlar - William Shakespeare
1983 Winsor’un Şen Kadınları - William Shakespeare
1982 Gecikenler - Nazım Kurşunlu
1980 Bütün Oğullarım - Arthur Miller
1979 Bir Umut İçin (Montserrat) - Emmanuel Robles
1975 Lodos(oyun) - Beyazıt Gülercan
1975 Hüzün Coşkusu - Yaşar Seyman

Yönettiği Tiyatro Oyunları

2015 Fehim Paşa Konağı - Turgut Özakman
2012 Mirasçılar - Dulat İsabekov
2011 İbişin Rüyası - Tarık Buğra
2010 Suskunlar Kapısı (Bab-ı Hamûşan) - Cem Günen
2009 Aşka Dair - Tomris Çetinel
2009 İstanbul Efendisi - Musahipzade Celal
2008 Evlenme - Nikolay Gogol
2007 Kuvayi Milliye Kadınları - Nezihe Araz
2004 Tepegöz - Turgay Nar
2002 İki Kalas Bir Heves - Erhan Gökgücü
2001 Kırkından Sonra - Alfonso Paso
2001 Nostaljik Mola - Maral Üner \ Tomris Çetinel
2000 Ben Anadolu - Güngör Dilmen
1999 Kaşif-i Eyvah Nadir Efendi - Ahmet Önel
1994 Mola (oyun) - Maral Üner Nutku

Ödülleri

2010 Sadri Alışık 1. Anadolu Tiyatro Ödülleri - En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü - Gılgamış
2001 Beyaz Rusya Uluslararası Vesha Tiyatro Festivali - İyi Yönetmen Ödülü, Ben Anadolu
1994 Mesleklerinde Başarılı Kadınlar Ödülleri
Başkurdistan Uluslararası Tiyatro Festivali - En Özgün Oyun, Bacılarla Yunus
Ankara Sanat Kurumu - En İyi Kadın Oyuncu, Hüzün Coşkusu

Görev Aldığı Yapımlar

Tomris Çetinel Fotoğrafları

Tomris Çetinel FotoğraflarıTomris Çetinel FotoğraflarıTomris Çetinel FotoğraflarıTomris Çetinel FotoğraflarıTomris Çetinel Fotoğrafları