Umur Bugay

Umur Bugay
Rol :Yapımcı
Doğum Tarihi :17.1.1941
Doğum Yeri:Ankara

Türk senarist, oyuncu, yönetmen, dramaturg ve yazar.

17 Ocak 1941 tarihinde Ankara'da dünyaya gelen Bugay, 1959 yılında İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nden, 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Sanat hayatına üniversitenin ikinci sınıfına devam ederken Arena Tiyatrosu'nda başladı. 1972 yılına kadar Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu, Halk Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu'nda, oyuncu, yönetmen, dramaturg olarak görev yaptı.

1972 yılında ise oyun yazarlığına başladı. Yazdığı oyunların çoğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahnelendi. 1975 yılından sonra, çeşitli gazete ve dergilerde, mizah ağırlıklı öyküleri ve röportajları yayınlanan Bugay, Milliyet Çocuk Dergisi'nde söyleşiler yazdı. 1974'te Atıf Yılmaz ile Yılmaz Güney'e, bir çingenenin yaşamını konu alan Cemil adlı senaryoyu yazarak sinema alanında da çalışmalara başladı. 1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı filminin senaryosu da kendisine aittir.

1988 yılında yazmaya başladığı Bizimkiler adlı televizyon dizisinin TRT'de gösterilmesiyle üne kavuştu. Ardından 1993 yılından itibaren Bizimkiler dizisinin ana kadrosu ile Yazlıkçılar dizisini kaleme aldı. Bazı filmlerde yapımcılığı üstlendi. Umur Bugay, Bizimkiler dizisinde Demet'in nişanlısı rolünü canlandıran ve bazı filmlerinde de rol verdiği Erdoğan Bugay'ın babasıydı.

Türk Küçükleri adlı gülmece kitabı 2002, anılarını kaleme aldığı 'Oğlum Adam Olacak' adlı kitabı ise 2017'de yayınlandı.

Filmografi

Senaryo

2002 Rus Gelin
1999 Duruşma
1988 Düttürü Dünya
1986 Yoksul
1986 Namus Düşmanı
1986 Davacı
1984 Postacı
1978 Köşeyi Dönen Adam
1977 Çöpçüler Kralı
1977 Aslan Bacanak
1976 Tuzak
1976 Kapıcılar Kralı
1976 Hasip ile Nasip
1975 İşte Hayat
1975 Çirkef
1975 Pisi Pisi
1975 Hababam Sınıfı
1975 Deli Yusuf

Televizyon

2007 Sünnet Davası (TV Filmi)
2006 Rating Kasabası (TV Filmi)
2004 Zor Adam (TV Filmi)
2004 Büyük Umutlar
2003 Hayat A.Ş.
2002 Bizimkiler
2001 Koltuk Sevdası
1997 Komşu Komşu
1995 Oğlum Adam Olacak
1993 Yazlıkçılar
1993 Saygılar Bizden

Yapımcı

1999 Duruşma

Televizyon

2007 Şölen
2004 Halk Düşmanı (TV Filmi)
2004 Büyük Umutlar
2003 Hayat A.Ş.
2001 Koltuk Sevdası
1997 Komşu Komşu
2002 Bizimkiler

Kitap

2017 Oğlum Adam Olacak
2002 Türk Küçükleri 

Görev Aldığı Yapımlar

Umur Bugay Fotoğrafları

Umur Bugay Fotoğrafları Umur Bugay Fotoğrafları Umur Bugay Fotoğrafları Umur Bugay Fotoğrafları Umur Bugay Fotoğrafları