Yimou Zhang

Yimou Zhang
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :14.11.1951
Doğum Yeri:Shaanxi

Çinli aktör, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Genelde Lao MouZi lakabını kullanmaktadır. Parlayan Hançerler (2004), Kahraman (2002) ve Altın Çiçeğin Laneti (2006) filmleriyle tanınmıştır.

Çin Kültür Devrimi sırasında çiftçi, çoban ve dokuma işçisi olarak çalıştı. Ödüller kazandığı fotoğrafçılık uğraşısının ardından 1978 yılında yeniden açılan Pekin Film Akademisi'ne başladı. 1978 - 1982 yılları arasında sinema eğitimi gördükten sonra Zhang Junzhau tarafından yönetilen The One and The Eight, Chen Kaige tarafından yönetilen Yellow Earth ve The Pig Parade, Wu Tianming tarafından yönetilen The Old Well filmlerinin görüntü yönetmeni olarak çalıştı.

İlk yönetmenlik çalışması 1988 yapımı Red Sorghum / Kızıl Mısır Tarlaları filmidir. Görev aldığı bütün filmleri uluslararası film festivallerinde ödüller kazanmıştır. Zaman zaman Çin resmi kaynaklarında yer almayan ticari ve düşük kaliteli filmler de çevirmiş olduğu bilinmektedir.

Beşinci Kuşak olarak adlandırılan bir grubun temsilcisi olan yönetmen, ayrıca Pekin 2008 Olimpiyatları'nın açılış ve kapanış törenlerinin de tasarımcısıdır.

Filmografi

Yönetmen

2018 Ying
2016 Çin Seddi
2015 Wang chao de nu ren: Yang Gui Fei
2014 Stories Through 180 Lenses (Kısa Belgesel)
2014 Yuvaya Dönüş
2011 Savaşın Çiçekleri
2010 O Ağacın Altı
2009 San qiang pai an jing qi
2008 The Bright Red Lanterns Hung High
2007 Herkesin Kendi Sineması
2006 Altın Çiçeğin Laneti
2005 Tek Başına Binlerce Mil
2004 Making of House of Flying Daggers (Kısa Film)
2004 Parlayan Hançerler
2002 Kahraman
2000 Xing fu shi guang
1999 Wo de fu qin mu qin
1999 Yi ge dou bu neng shao
1997 You hua hao hao shuo
1995 Lumière et compagnie (Belgesel)
1995 Yao a yao, yao dao wai po qiao
1994 Huo zhe
1994 Hua hun
1992 Qiu Ju da guan si
1991 Kırmızı Fenerler
1990 Ju Dou
1989 Dai hao mei zhou bao
1988 Kızıl Darı Tarlaları

Televizyon

2011 Zhong Guo tie lu (Kısa Belgesel)
2008 Beijing 2008: Games of the XXIX Olympiad (Mini Dizi)
2008 Beijing 2008 Olympics Games Opening Ceremony (TV Filmi)

Senaryo

2018 Ying
2007 Herkesin Kendi Sineması
2006 Altın Çiçeğin Laneti
2005 Tek Başına Binlerce Mil
2004 Making of House of Flying Daggers (Kısa Film)
2004 Parlayan Hançerler
2002 Kahraman
1994 Hua hun

Yapımcı

2015 28 Suì Wèi Chéngnián
2006 Altın Çiçeğin Laneti
2005 Tek Başına Binlerce Mil
2004 Making of House of Flying Daggers (Kısa Film)
2004 Parlayan Hançerler
2002 Kahraman
1997 Long cheng zheng yue
1994 Xi chu bawang

Oyuncu

1997 You hua hao hao shuo
1989 Qin yong
1988 Kızıl Darı Tarlaları
1987 Lao jing
1986 Da yue bing

Televizyon

2001 Da zhai men

Görev Aldığı Yapımlar

Yimou Zhang Fotoğrafları

Yimou Zhang Fotoğrafları Yimou Zhang Fotoğrafları Yimou Zhang Fotoğrafları Yimou Zhang Fotoğrafları Yimou Zhang Fotoğrafları