Yücel Erten

Yücel Erten
Rol :Oyuncu
Doğum Tarihi :19.10.1945
Doğum Yeri:Muş

Türk oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni, yazar, çevirmen.

1945'de Muş'ta doğan Erten, ilk ve orta öğrenimini Antalya ve Ankara'da tamamladı. 1969 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Yüksek Devresini bitirerek; Ankara Devlet Tiyatrosu'nda stajyer sanatçı olarak göreve başladı. 1970 yılında kazandığı devlet bursu ile ihtisas öğrenimi yapmak üzere Federal Almanya'ya giderek, Essen Folkwang Yüksek Okulu’nun Reji Bölümünü bitirdi. Aynı okulda, Dekor-Kostüm alanında ihtisas öğrenimini tamamladı. Almanya'daki öğrenimi sırasında; İsviçre'de Züricher Schauspielhaus, Almanya'da Staatstheater Hannover, Stædtische Bühnen Essen ve Bühne 64'de reji asistanlığı ve yardımcı rejisörlük yaptı. Diploma çalışması olarak sahnelediği oyunla 'Folkwang Ödülü'nü alarak rejisörlük bölümünü bitiren Erten, 1974 yılında yurda döndü.

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya ve Trabzon Devlet Tiyatroları, İstanbul, İzmit ve Eskişehir Şehir Tiyatroları, Kent Oyuncuları, Ankara Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Stüdyosu, Tiyatro Kumpanyası, Öteki Tiyatro, AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu, Bilkent Oyuncuları ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin Devlet Operalarında konuk yönetmenlik yaptı.

Yurtdışında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Almanya, Makedonya ve Polonya'da oyunlar yönetti. Rejisörlüğün yanı sıra dönem dönem Ankara Devlet Konservatuvarı, DTCF Tiyatro Bölümü ve Makedonya Üsküp Tiyatro Akademisi'nde eğitim alanında hizmet veren Erten, 1992 Ekim'inden başlayarak 16 ay süreyle Devlet Tiyatroları'nda Genel Müdürlük ve Başrejisörlük görevini yürüttü. Genel Müdürlük için seçim yöntemini yaşama geçirmek amacı ile istifa etti.

2000 yılında yönetimi protesto amacıyla Devlet Tiyatrolarından kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Haziran 2002’den başlayarak 2 yıl İzmit Şehir Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmenliğini yaptı. Bu görevden uzaklaştırılmasından bu yana, serbest rejisör olarak çalışıyor ve İstanbul’da yaşıyor. Erten, sahnelediği 70’i aşkın oyunda, 7’si yurt dışında olmak üzere 40 ödülle onurlandırıldı. Oyun çevirileri, sahne uyarlamaları ve film-dizi oyunculuğunun yanı sıra, Türkçeden Almanca’ya 5 oyun çevirisi vardır.

Filmografi

2018 Hadi Be Oğlum
2017 Kurtlar Vadisi Vatan
2016 Deliormanlı
2016 Ağustos Böcekleri ve Karıncalar
2015 Bir Cenaze (Kısa Film)
2015 Ses Ver (Kısa Film)
2014 Burhan Bey’in Kısa Bir Hikâyesi (Kısa Film)
2010 Kavşak
2008 Garp
2006 İlk Aşk
2005 Harry Potter ve Ateş Kadehi (Seslendirme)
1999 Salkım Hanımın Taneleri
1998 Cumhuriyet

Televizyon

2013 Tozlu Yollar
2013 Karadayı
2010 Bitmeyen Şarkı
2008 Elveda Rumeli
2007 Yemin
2005 Körfez Ateşi (Seslendirme)
2002 Sana Bayılıyorum
1996 Kurtuluş
1979 Yorgun Savaşçı

Tiyatro

Oyunları 

Kadınlar Devleti
Cumhuriyet Yolu
Suikast

Uyarlamaları

Troyalı Kadınlar, Euripides
Barış, Aristofanes
Azizname, Aziz Nesin
Ne Dersin Azizim?, Aziz Nesin
Selamün Kavlen Karakolu, Aziz Nesin
7000 Yıllık Uçan Halıya Ters Binen Hırcar, Ahmet Say
Sınırdaki Ev (Kuka na Granitza), Slawomir Mrozek

Kitapları

Azizname'95, 2007, Mitos Boyut Yayınları
Devletin Tiyatrosu Olmaz! (Mı?)

Almanca'ya çevirileri

Midas'ın Kulakları (Die Ohren des König Midas)
Çıkmaz Sokak (Die Sackgasse)
Lodos (Der Südwind)
Akrep (Der Skorpion)
Dobrinja'da Düğün (Hochzeit in Dobrinja)
Küçük Nasrettin 1 (Der kleine Nasrettin 1)
Küçük Nasrettin 2 (Der kleine Nasrettin 2)

Türkçe'ye çevirileri

Troyalı Kadınlar
Barış
Üç Kuruşluk Opera
Schweyk İkinci Dünya Savaşında
Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı
Mutlu Son
Uyarca
Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru
Açık Denizde
Kıyım
İsli Sisli Pis Puslu
Soytarılar Okulu
Soytarılar Gezide
Güneş Çocuklar
Ada
Kamuoyu
Savaş İkinci Perdede Çıkacak
Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü
Acele Shakespeare Aranıyor
Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi?
Antiloplar
Don Quijote'nin Maceralarının Dostları Tarafından Temsili
Altı Haftada Altı Dans Dersi
Josef Bieder'in Yıldızının Parladığı An
Üç Jokerli Konken
Ot
Kalpak
Orkestra
Burada ve Şimdi
Erkek Erkeğe
Shakespeare Zorda
Bay Brecht ve Kadınları
Size Özel Hamlet
Funda Çiçekleri 44
Peggy Pickit Tanrının Yüzünü Görüyor
Terör

Yönettiği oyunlar

2016 Barış
2015 Duruşma
2015 Parkta Bir Sonbahar Günüydü
2015 Açık Denizde
2015 Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı
2014 Picnic im Felde
2014 Die Frauenvolksversammlung
2014 Vanya, Sonya, Maşa ve Spike
2012 İki Efendinin Uşağı
2012 Kadınlar Devleti
2012 Azizname
2011 Sugar (Balım)
2010 Erkek Erkeğe
2009 Midas'ın Kulakları
2009 Selamün Kavlen Karakolu
2009 7000 Yıllık Uçan Halıya Ters Binen Hırcar
2009 Deli Dumrul
2008 Sezuanın İyi İnsanı
2007 Orkestra
2007 Barış
2006 Kadınlar Devleti
2006 Bahar Noktası
2005 Ne Dersin Azizim?
2005 Cabaret
2004 Deli Dumrul
2004 Azizname
2003 Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi
2003 Savaş İkinci Perdede Çıkacak
2002 Azizname
2002 Özgürlük Oyunu
2002 Keşanlı Ali Destanı
2001 Delioğlan
2001 Komedi Sanatı
2000 Barış
1999 Bahar Noktası
1999 Sınırdaki Ev
1999 III.Richard
1998 Kadınlar Devleti
1997 Schweyk II. Dünya Savaşında
1997 Bir Şehnaz Oyun
1996 Ferxad i Şirin
1995 Barış
1995 Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı
1994 Ferhad ile Şirin
1993 Mutlu Son
1992 Kafkas Tebeşir Dairesi
1991 Sihirli Flüt
1991 Don Giovanni
1990 Barış
1990 Azizname'95
1990 Azizname'95
1989 Kan Kardeşleri
1989 Bahar Noktası
1989 Don Giovanni
1989 Bahar Noktası
1988 Bir Şehnaz Oyun
1988 Ada
1988 Deli Dumrul
1987 Cumhuriyet Kızı
1987 Aşkın Sarp Kıyıları
1986 Kafkas Tebeşir Dairesi
1985 Troyalı Kadınlar
1985 Üç Kuruşluk Opera
1984 Büyü
1984 Sanatçının Ölümü
1984 Midasın Kulakları
1983 Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru
1982 Martı
1979 Kızılderililer
1979 Hırçın Kız
1976 Keşanlı Ali Destanı
1975 Ben Anadolu
1974 Amadeus
1973 Ak Tanrılar

Görev Aldığı Yapımlar

Yücel Erten Fotoğrafları

Yücel Erten Fotoğrafları Yücel Erten Fotoğrafları Yücel Erten Fotoğrafları Yücel Erten Fotoğrafları Yücel Erten Fotoğrafları