Zeki Alasya

Zeki Alasya
Rol :Yönetmen
Doğum Tarihi :18.04.1943
Doğum Yeri:İstanbul

Türk oyuncu.

Aslen Kuzey Kıbrıs'lıdır. Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın yeğenidir. Robert Koleji'nden mezun olan sanatçı sanat hayatına da 1959'da MTTB tiyatrosunda amatör olarak başladı. Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı.

Film çevirmeye 1973'ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. Birçok filmde yer aldı ve 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle eşleştirilmiş bir komedyen olarak ün kazandı. İlk yönetmenlik deneyimini de yaşadığı kariyerinde önemli yere sahip 1977 ve sonrası filmleri olan Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Cafer'in Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler, Elveda Dostum, Akasya Durağı ve Küçük Ağa'da yer aldı. Kariyerinin sonlarında daha çok dizilerde yer alan Zeki Alasya sinemada son olarak 2009'da Aşk Geliyorum Demez filminde rol aldı.

Ölümü

22 Nisan 2015'te karaciğer rahatsızlığı sebebiyle hastaneye kaldırılan sanatçı 8 Mayıs 2015 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi 10 Mayıs 2015'te Levent Camii'nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Ölümüne çok üzülen 53 yıllık dostu Metin Akpınar vefat haberi aldıktan kısa bir süre sonra telefondan CNN Türk'e bağlanıp şu cümleleri kurmuştur: 'Zeki Alasya benim yarımdı. Yarım gitti, canım gitti. Herkes için büyük kayıp. Her ölüm gençtir ama Zeki çok genç öldü. Maalesef karaciğerde bir olumsuzluk oluşmuştu. Çok geç fark edilmişti, yapacak bir şey yoktu. Son zamanda hoş tutmaya çalışıyorduk. Olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyorduk. 15 gündür çok kötü bir tablo vardı. Son 2 gündür ben yanındaydım. Bugün sevdiği yemeği yapıp götürecektim. Bu haberi aldım. Kader bizi adeta birleştirmişti. Babalarımız aynı firmada çalışırlardı. Annelerimiz vefat ettiğinde imamları bile aynıydı. Bu yazgı bizi birleştirdi ve ölüme kadar da ayrılmadık. Ayrılık dedikoduları saçma sapan dedikodulardı. Şimdi gerçekten ayrıldık, bazıları kına yakabilir. Çok marifetli bir adamdı. Terziliği bile vardı. Zeki başarılı bir sanatçıydı. Kısa ömrüne çok başarı sığdırdı.'

Filmografi

2009 Aşk Geliyorum Demez
2007 Hayattan Korkma
2007 Muhsin Ertuğrul Belgeseli (Video)
2004 Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de
2004 Kalbin Zamanı
2004 Pardon
2004 Şans Kapıyı Kırınca
2003 Hababam Sınıfı: Merhaba
2003 Ömerçip
2002 Rus Gelin
2000 Oyunbozan
1999 Güle Güle
1986 Namus Düşmanı
1985 Yaz Bitti
1985 Yanlış Numara
1985 Patron Duymasın
1984 Gülümseyen Dünya
1983 Davetsiz Misafir
1983 Dönme Dolap
1982 Baş Belası
1981 Şaka Yapma
1979 Doktor
1979 Garibin Çilesi Ölünce Biter
1979 Köşe Kapmaca
1979 Vay Başımıza Gelenler
1978 Cafer'in Çilesi
1978 Petrol Kralları
1977 Aslan Bacanak
1977 Sivri Akıllılar
1976 Hasip ile Nasip
1976 Her Gönülde Bir Aslan Yatar
1976 Nereye Bakıyor Bu Adamlar
1975 Beş Milyoncuk Borç Verir Misin
1975 Güler misin Ağlar mısın?
1975 Nereden Çıktı Bu Velet
1974 Beş Tavuk Bir Horoz
1974 Köyden İndim Şehire
1974 Mavi Boncuk
1974 Mirasyediler
1974 Salak Milyoner
1974 İmparator
1974 Şenlik Var / Bal Kız
1973 Hamsi Nuri
1973 Kaynanam Kudurdu
1973 Kolsuz Kahramanın Kolu
1973 Yalancı Yarim
1972 Karaoğlan Geliyor
1972 Sev Kardeşim
1972 Tarkan Altın Madalyon
1972 Tatlı Dillim

Televizyon

2016 Arka Sokaklar
2014 Küçük Ağa
2013 Bizim Okul
2011 Akasya Durağı
2008 Görgüsüzler
2008 Anında Görüntü Show
2007 Cennet Mahallesi
2007 Oyun Bitti
2006 Can (TV Filmi)
2004 Yabancı Damat
2002 Anne Babamla Evlensene
2001 Dedem, Gofret ve Ben
2000 Adada Bir Sonbahar (TV Filmi)
1998 Yerim Seni
1993 Hastane
1992 Zeki Metince
1992 Biz Bize Benzeriz
1988 Güler misin Ağlar mısın?

Yönetmen

2004 Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de
2003 Ömerçip
2002 Rus Gelin
1986 Namus Düşmanı
1986 Dikenli Yol
1985 Yaz Bitti
1985 Yanlış Numara
1985 Patron Duymasın
1984 Kaptan
1983 Davetsiz Misafir
1983 Dönme Dolap
1982 Elveda Dostum
1979 Doktor
1979 Köşe Kapmaca
1979 Vay Başımıza Gelenler
1978 Cafer'in Çilesi
1978 Petrol Kralları
1977 Aslan Bacanak
1977 Sivri Akıllılar

Televizyon

2001 Her Şey Oğlum İçin (TV Filmi)
2001 Dedem, Gofret ve Ben
2000 Adada Bir Sonbahar (TV Filmi)
1998 Yerim Seni
1993 Hastane
1992 Zeki Metince
1992 Biz Bize Benzeriz
1988 Güler misin Ağlar mısın?

Senaryo

2004 Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de
1983 Dönme Dolap
1979 Doktor
1978 Petrol Kralları
1977 Sivri Akıllılar
1975 Nereden Çıktı Bu Velet?
1974 Mavi Boncuk
1974 Köyden İndim Şehire

Televizyon

2000 Adada Bir Sonbahar (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Zeki Alasya Fotoğrafları

Zeki Alasya FotoğraflarıZeki Alasya FotoğraflarıZeki Alasya FotoğraflarıZeki Alasya FotoğraflarıZeki Alasya Fotoğrafları